Loeb a kezében vitte az ajtaját

Egy perc húsz másodpercet veszített Sébastien Loeb, amikor az Új-Zéland Rali negyedik gyorsaságiján egy hídnak ütközött és meg kellett állnia, a kinyíló ajtaja miatt. Loeb ezzel a hetedik helyen zárta a napot.

„Egy balos kanyarban történt, ami egy hídra fordult rá. A kanyar bejáratánál elvesztettem az autó hátulját (a tapadást) – mondta Loeb. „Az én hibám volt, túlkésőn fékeztem. Az autó csúszott és neki mentünk a hídnak az én oldalamon. Egy lassú kanyar volt, olyan 40-50 körül mehettünk.”

„Nem is álltunk meg rögtön, mert azt hittem, hogy rendben van minden, de aztán az ajtóm kinyílt és le is akart esni, úgyhogy meg kellett állnom, visszaszerelni. Tudtam, hogy csak egy távszervizünk van a szakasz után, és hogy nem tudjuk kicserélni az ajtót. Próbáltam valahogy rögzíteni, de rajtam volt az öv, a kesztyű, úgyhogy nem volt könnyű. Végül nem is sikerült, és tartanom kellett a szakasz végéig, a por meg ömlött be az autóba.”

Loeb a negyedik gyorsasági után a nyolcadik helyre esett vissza 1 perc 40,3 másodperc hátránnyal. A nap végére innen küzdötte fel magát a hetedik helyre 1 perc 19,8 másodperc hátrányba. Előtte Matthew Wilson van tíz másodpercre a hatodik helyen, míg az ötödik Hirvonenhez képest már egy perccel van lemaradva.

„A dobogóra sincs semmi esélyünk” – mondta Loeb. „OK, talán arra igen, de nagyon együtt van az eleje, nekünk meg 1 perc 20 másodperc a hátrányunk.”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program