Loeb a kezében vitte az ajtaját

Egy perc húsz másodpercet veszített Sébastien Loeb, amikor az Új-Zéland Rali negyedik gyorsaságiján egy hídnak ütközött és meg kellett állnia, a kinyíló ajtaja miatt. Loeb ezzel a hetedik helyen zárta a napot.

„Egy balos kanyarban történt, ami egy hídra fordult rá. A kanyar bejáratánál elvesztettem az autó hátulját (a tapadást) – mondta Loeb. „Az én hibám volt, túlkésőn fékeztem. Az autó csúszott és neki mentünk a hídnak az én oldalamon. Egy lassú kanyar volt, olyan 40-50 körül mehettünk.”

„Nem is álltunk meg rögtön, mert azt hittem, hogy rendben van minden, de aztán az ajtóm kinyílt és le is akart esni, úgyhogy meg kellett állnom, visszaszerelni. Tudtam, hogy csak egy távszervizünk van a szakasz után, és hogy nem tudjuk kicserélni az ajtót. Próbáltam valahogy rögzíteni, de rajtam volt az öv, a kesztyű, úgyhogy nem volt könnyű. Végül nem is sikerült, és tartanom kellett a szakasz végéig, a por meg ömlött be az autóba.”

Loeb a negyedik gyorsasági után a nyolcadik helyre esett vissza 1 perc 40,3 másodperc hátránnyal. A nap végére innen küzdötte fel magát a hetedik helyre 1 perc 19,8 másodperc hátrányba. Előtte Matthew Wilson van tíz másodpercre a hatodik helyen, míg az ötödik Hirvonenhez képest már egy perccel van lemaradva.

„A dobogóra sincs semmi esélyünk” – mondta Loeb. „OK, talán arra igen, de nagyon együtt van az eleje, nekünk meg 1 perc 20 másodperc a hátrányunk.”

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax