Loeb a kezében vitte az ajtaját

Egy perc húsz másodpercet veszített Sébastien Loeb, amikor az Új-Zéland Rali negyedik gyorsaságiján egy hídnak ütközött és meg kellett állnia, a kinyíló ajtaja miatt. Loeb ezzel a hetedik helyen zárta a napot.

„Egy balos kanyarban történt, ami egy hídra fordult rá. A kanyar bejáratánál elvesztettem az autó hátulját (a tapadást) – mondta Loeb. „Az én hibám volt, túlkésőn fékeztem. Az autó csúszott és neki mentünk a hídnak az én oldalamon. Egy lassú kanyar volt, olyan 40-50 körül mehettünk.”

„Nem is álltunk meg rögtön, mert azt hittem, hogy rendben van minden, de aztán az ajtóm kinyílt és le is akart esni, úgyhogy meg kellett állnom, visszaszerelni. Tudtam, hogy csak egy távszervizünk van a szakasz után, és hogy nem tudjuk kicserélni az ajtót. Próbáltam valahogy rögzíteni, de rajtam volt az öv, a kesztyű, úgyhogy nem volt könnyű. Végül nem is sikerült, és tartanom kellett a szakasz végéig, a por meg ömlött be az autóba.”

Loeb a negyedik gyorsasági után a nyolcadik helyre esett vissza 1 perc 40,3 másodperc hátránnyal. A nap végére innen küzdötte fel magát a hetedik helyre 1 perc 19,8 másodperc hátrányba. Előtte Matthew Wilson van tíz másodpercre a hatodik helyen, míg az ötödik Hirvonenhez képest már egy perccel van lemaradva.

„A dobogóra sincs semmi esélyünk” – mondta Loeb. „OK, talán arra igen, de nagyon együtt van az eleje, nekünk meg 1 perc 20 másodperc a hátrányunk.”

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.