Loeb csak az íze kedvéért – Catalunya Rali 2. nap

Sébastien Loeb már 44 másodperc előnnyel vezeti a Catalunya Ralit, amelynek a mai második szakaszán Sébastien Ogier szalagkorlátnak ütközött és miután 15 percet veszített a gyorsaságin, a második helyét is elbukta.

Petter Solberg pénteki jó formáját tartva a második, míg Dani Sordo szombaton szárnyalt és a harmadik helyen áll. Ezzel újra sima Citroën hármas győzelemnek néz ki a verseny.

Loeb számára már semmi tétje nincs a Catalunya Ralinak, hiszen a világbajnoki címet a Francia Ralin megnyerte, és ha a mai aszfaltos szakaszokon egy kicsit lazított volna, akkor is simán vezetne. De ő a szombati hat gyorsaságiból négyet megnyert, csak a rali íze kedvéért és megint akkora előnnyel vezet, hogy vasárnap még egy kávészünet is belefér neki a négy gyorsasági valamelyikén.

Nagy vetélytársa, Sébastien Ogier a mai második szakaszon csapta szalagkorlátnak autóját, ami után még a pályán el kellett végeznie egy kisebb javítást és 15 percet veszítve a 17. helyre esett vissza, amiről a nap végére a 14.-re jött fel, de holnap jó adag szerencsére lenne szüksége a pontszerzéshez.

Dani Sordo viszont nagyon összekapta magát a gyári Citroënben és a hatodik helyről a harmadikra tornázta fel magát. Előbb a turbóproblémával küzdő Mikko Hirvonent előzte meg, majd a másik fordosnál Jari-Matti Latvalánál simán gyorsabb volt. Már éppen a második helyezett Petter Solberget akarta becserkészni, amikor a norvég egy szakaszgyőzelemmel koppintott a spanyol orrára és 16 másodperc előnnyel megtartotta a második helyét.

A három Citroënt nem kevesebb, mint hét Ford követi. A két gyári versenyző, Latvala és Hirvonen a negyedik, ötödik, Matthew Wilson a hatodik, a magyar Turán Frigyes feljött a hetedik helyre, Henning Solberg a Szuper–2000-es Fiestával a nyolcadik, Khalid Al-Qassimi a kilencedik, míg a ma egy kisebb kicsúszást túlélt Ken Block a tizedik helyen áll.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.