Loeb csak az íze kedvéért – Catalunya Rali 2. nap

Sébastien Loeb már 44 másodperc előnnyel vezeti a Catalunya Ralit, amelynek a mai második szakaszán Sébastien Ogier szalagkorlátnak ütközött és miután 15 percet veszített a gyorsaságin, a második helyét is elbukta.

Petter Solberg pénteki jó formáját tartva a második, míg Dani Sordo szombaton szárnyalt és a harmadik helyen áll. Ezzel újra sima Citroën hármas győzelemnek néz ki a verseny.

Loeb számára már semmi tétje nincs a Catalunya Ralinak, hiszen a világbajnoki címet a Francia Ralin megnyerte, és ha a mai aszfaltos szakaszokon egy kicsit lazított volna, akkor is simán vezetne. De ő a szombati hat gyorsaságiból négyet megnyert, csak a rali íze kedvéért és megint akkora előnnyel vezet, hogy vasárnap még egy kávészünet is belefér neki a négy gyorsasági valamelyikén.

Nagy vetélytársa, Sébastien Ogier a mai második szakaszon csapta szalagkorlátnak autóját, ami után még a pályán el kellett végeznie egy kisebb javítást és 15 percet veszítve a 17. helyre esett vissza, amiről a nap végére a 14.-re jött fel, de holnap jó adag szerencsére lenne szüksége a pontszerzéshez.

Dani Sordo viszont nagyon összekapta magát a gyári Citroënben és a hatodik helyről a harmadikra tornázta fel magát. Előbb a turbóproblémával küzdő Mikko Hirvonent előzte meg, majd a másik fordosnál Jari-Matti Latvalánál simán gyorsabb volt. Már éppen a második helyezett Petter Solberget akarta becserkészni, amikor a norvég egy szakaszgyőzelemmel koppintott a spanyol orrára és 16 másodperc előnnyel megtartotta a második helyét.

A három Citroënt nem kevesebb, mint hét Ford követi. A két gyári versenyző, Latvala és Hirvonen a negyedik, ötödik, Matthew Wilson a hatodik, a magyar Turán Frigyes feljött a hetedik helyre, Henning Solberg a Szuper–2000-es Fiestával a nyolcadik, Khalid Al-Qassimi a kilencedik, míg a ma egy kisebb kicsúszást túlélt Ken Block a tizedik helyen áll.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program