Loeb meglepetésre az élen – Catalunya Rali 1. nap

Sébastien Loeb vezeti a Catalunya Ralit az első napi hat szakasz után. Sébastien Ogier a Citroën Junior csapat színeiben a második 3,8 másodperc hátránnyal, míg Jari-Matti Latvala a legjobb fordosként harmadik, közel húsz másodperccel lemaradva.

A verseny magyar résztvevője, a Turán–Zsiros páros a 11. helyen áll pályafutásuk első Ford Focus WRC-s versenyén.

Az idei Catalunya Rali különlegessége volt, hogy a szokásos aszfalt verseny helyett visszanyúltak a gyökerekhez és az első napot murván, a másodikat harmadikat pedig aszfalton rendezik. A mai murvás szakaszokon azonban több aszfaltos betét is volt, amelyet a versenyzőknek murva gumikkal kellett teljesíteni. Ez többeknek is problémát okozott.

Sébastien Loeb mint világbajnok, elsőként rajtolt Citroën C4 WRC-jével, ami elvileg hátrányt jelentett volna a murvás pályákon, de a nedves talaj ezt kiegyenlítette. A napi hat szakaszból hármat megnyert és ha csak egy hajszállal is, de az élen zárta az első napot.

Legnagyobb riválisa Sébastien Ogier volt, aki ugyan csak egy gyorsaságit nyert, de azon 8,5 másodpercet adott Loebnek, és szorosan honfitársa mögött várhatja a második napi folytatást.

Jari-Matti Latvala az utolsó szakaszon ütötte meg felnijét és veszített vele pár másodpercet, de a harmadik helyen így is ő a legjobb fordos. Csapattársa, Mikko Hirvonen folytatta gyenge szereplését, amit tetőzött azzal, hogy az egyik szakaszon a fékeit is elégette. Így csak az ötödik helyen áll.

Az első gyorsaságin veszített húsz másodpercet Petter Solberg, miután nem találta a ravasz pályán a tapadást. A többi öt gyorsaságiból viszont kettőt megnyert, és ha az első szakaszon elveszített idejét nem számítanánk, akkor a második helyen állna. Így viszont a két Ford között a negyedik.

A legnagyobb csalódást Dani Sordo keltette, aki a rajt előtt még a verseny nagy esélyesének számított, ám neki is gondjai voltak a tapadással és 54 másodperc hátránnyal a hatodik helyen áll.

Sordo után nagy törés következik, a hetedik helyezett Matthew Wilson már több mint két perccel van lemaradva. Őt követi Federico Villagra, Ken Block, Henning Solberg a Szuper–2000-es Forddal és a 11. helyen Turán Frigyes.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.