Loeb vezet, Turán a nyolcadik – Bolgár Rali 1. nap

Sébastien Loeb mind a négy gyorsasági szakaszt megnyerte a Bolgár Rali első napján és közel fél perc előnnyel vezet Dani Sordo és Petter Solberg előtt.

Kimi Räikkönen a negyedik helyről borult fel, míg Sébastien Ogier egy túlcsúszással veszített időt. Amíg a Citroën versenyzői nem hibáztak, az első öt helyen csak C4 WRC állt.

Turán Frigyes és Zsiros Gábor viszont remekül teljesítenek, a nyolcadik helyen állnak úgy, hogy egész nap verték a Stobart–Ford gyári versenyzőjét, Matthew Wilsont.

Räikkönen rali vb-s pályafutása legjobb eredményét hozta a negyedik helyen, amikor a nap utolsó gyorsaságiján lecsúszott az útról és felborult. A versenyzők nem sérültek meg, a Citroën Junior-csapata szerint pedig javítható az autó, így várhatóan Räikkönen szombaton folytatni tudja a versenyt.

Csapattársa, Sébastien Ogier a harmadik gyorsaságin értette félre itinerét és ment el egyenesen egy elágazásban. A Citroënt csak nagy üggyel-bajjal tudták visszarakni a pályára, így több mint egy percet veszített és a második helyről a hetedikre esett vissza.

Loeb mögött a Citroën másik gyári versenyzője Dani Sordo 28,1 másodperccel lemaradva a második, míg Petter Solberg 38 másodperc hátránnyal a harmadik.

Csak a két Citroën Junior versenyző hibáját kihasználva jött fel a negyedik, ötödik helyre a két fordos, Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala, ők azonban már több mint egy perc hátrányban vannak, ami elég frusztráló lehet a Ford-csapat számára.

Ogier a nap végére a hatodik helyre jött fel, míg a Stobart–Fordhoz beugró PG Andersson a hetedik.

Turán mindössze 22 másodperccel van lemaradva Andersson mögött egy jóval régebbi fejlesztésű Peugeot 307 WRC-vel.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program