Loeb vezet, Turán a nyolcadik – Bolgár Rali 1. nap

Sébastien Loeb mind a négy gyorsasági szakaszt megnyerte a Bolgár Rali első napján és közel fél perc előnnyel vezet Dani Sordo és Petter Solberg előtt.

Kimi Räikkönen a negyedik helyről borult fel, míg Sébastien Ogier egy túlcsúszással veszített időt. Amíg a Citroën versenyzői nem hibáztak, az első öt helyen csak C4 WRC állt.

Turán Frigyes és Zsiros Gábor viszont remekül teljesítenek, a nyolcadik helyen állnak úgy, hogy egész nap verték a Stobart–Ford gyári versenyzőjét, Matthew Wilsont.

Räikkönen rali vb-s pályafutása legjobb eredményét hozta a negyedik helyen, amikor a nap utolsó gyorsaságiján lecsúszott az útról és felborult. A versenyzők nem sérültek meg, a Citroën Junior-csapata szerint pedig javítható az autó, így várhatóan Räikkönen szombaton folytatni tudja a versenyt.

Csapattársa, Sébastien Ogier a harmadik gyorsaságin értette félre itinerét és ment el egyenesen egy elágazásban. A Citroënt csak nagy üggyel-bajjal tudták visszarakni a pályára, így több mint egy percet veszített és a második helyről a hetedikre esett vissza.

Loeb mögött a Citroën másik gyári versenyzője Dani Sordo 28,1 másodperccel lemaradva a második, míg Petter Solberg 38 másodperc hátránnyal a harmadik.

Csak a két Citroën Junior versenyző hibáját kihasználva jött fel a negyedik, ötödik helyre a két fordos, Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala, ők azonban már több mint egy perc hátrányban vannak, ami elég frusztráló lehet a Ford-csapat számára.

Ogier a nap végére a hatodik helyre jött fel, míg a Stobart–Fordhoz beugró PG Andersson a hetedik.

Turán mindössze 22 másodperccel van lemaradva Andersson mögött egy jóval régebbi fejlesztésű Peugeot 307 WRC-vel.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.