Loix nyert, a Skoda a bajnok – Barum Rali 2. nap

Freddy Loix idei harmadik, pályafutása hatodik IRC-futamgyőzelmét szerezte a Barum Ralin, amellyel ő lett a legsikeresebb versenyző az IRC történetében.

Juho Hänninen második és Pavel Valousek harmadik helyének köszönhetően a Skoda hármas győzelmet aratott és a hátralévő három futam eredményétől függetlenül megnyerte a gyártók bajnokságát.

Drámai fordulatokban bővelkedett a Barum Rali második napja. A versenyt, a rajttól kezdve toronymagasan vezető Jan Kopecky négy gyorsaságival a vége előtt előbb megforgott, majd annyira arra figyelt, hogy defektet kapott-e vagy sem, hogy nem sokkal később kicsúszott, a Fabiája felült és kiesett a versenyből.

Ekkor vette át a vezetést Bryan Bouffier Peugeot-val. A francia versenyző azonban az utolsó előtti gyorsaságin megütötte a kerekét, amivel az első helyet 3,8 másodperc előnnyel Loixnak passzolta. Az utolsó gyorsaságin pedig egy eltört csőből víz folyt a Peugeot kerekére, ami miatt Bouffier árokba esett, és majdnem hét percet veszítve csak tizedik lett.

Így került az utolsó gyorsasági szakaszon a második helyre Juho Hänninen.

A Peugeot dobogós reménye pedig akkor szállt el végleg, amikor az utolsó gyorsaságin Kris Meeke differenciálműve eltört így a cseh fél gyári versenyző Pavel Valousek is meg tudta őt előzni.

Meeke végül a legjobb peugeot-sként a negyedik helyen ért célba. Andreas Mikkelsen Ford Fiestával szerezte meg az ötödik helyet, Vaclav Pech Mitsubishivel – legjobb nem Szuper–2000-es versenyzőként – a hatodikat, míg a balesetéből visszatérő Guy Wilks lett a hetedik Skodával.

A magyar versenyzők közül a Vizin–Zsiros páros az abszolút harmincadik, A7-ben pedig a negyedik helyet szerezték meg Honda Civic-kel. A Puskádi–Szabó duó szintén A7-ben lett hetedik.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program