Loix nyert, a Skoda a bajnok – Barum Rali 2. nap

Freddy Loix idei harmadik, pályafutása hatodik IRC-futamgyőzelmét szerezte a Barum Ralin, amellyel ő lett a legsikeresebb versenyző az IRC történetében.

Juho Hänninen második és Pavel Valousek harmadik helyének köszönhetően a Skoda hármas győzelmet aratott és a hátralévő három futam eredményétől függetlenül megnyerte a gyártók bajnokságát.

Drámai fordulatokban bővelkedett a Barum Rali második napja. A versenyt, a rajttól kezdve toronymagasan vezető Jan Kopecky négy gyorsaságival a vége előtt előbb megforgott, majd annyira arra figyelt, hogy defektet kapott-e vagy sem, hogy nem sokkal később kicsúszott, a Fabiája felült és kiesett a versenyből.

Ekkor vette át a vezetést Bryan Bouffier Peugeot-val. A francia versenyző azonban az utolsó előtti gyorsaságin megütötte a kerekét, amivel az első helyet 3,8 másodperc előnnyel Loixnak passzolta. Az utolsó gyorsaságin pedig egy eltört csőből víz folyt a Peugeot kerekére, ami miatt Bouffier árokba esett, és majdnem hét percet veszítve csak tizedik lett.

Így került az utolsó gyorsasági szakaszon a második helyre Juho Hänninen.

A Peugeot dobogós reménye pedig akkor szállt el végleg, amikor az utolsó gyorsaságin Kris Meeke differenciálműve eltört így a cseh fél gyári versenyző Pavel Valousek is meg tudta őt előzni.

Meeke végül a legjobb peugeot-sként a negyedik helyen ért célba. Andreas Mikkelsen Ford Fiestával szerezte meg az ötödik helyet, Vaclav Pech Mitsubishivel – legjobb nem Szuper–2000-es versenyzőként – a hatodikat, míg a balesetéből visszatérő Guy Wilks lett a hetedik Skodával.

A magyar versenyzők közül a Vizin–Zsiros páros az abszolút harmincadik, A7-ben pedig a negyedik helyet szerezték meg Honda Civic-kel. A Puskádi–Szabó duó szintén A7-ben lett hetedik.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.