Loix vezet – Ypres Rali első nap

A pénteki hat gyorsasági szakaszból négyet megnyerve Freddy Loix vezeti az IRC hatodik futamát, az Ypres Ralit. A Peugeot tavalyi gyári pilótája az idén most indult először az IRC-n, de ezúttal már a Skoda-színeiben.

A bajnoki címvédő Kris Meeke két szakaszt is nyert ma és mindössze 5,8 másodperccel van lemaradva Loix mögött a Peugeot UK 207-esével.

Jan Kopecky a gyári Skoda Fabiával a harmadik. Az ő hátránya már 22,1 másodperc.

A következő öt helyen négy belga versenyző következik, akik közül a fiatal tehetségként kezelt Thierry Neuville a negyedik Peugeot-val, megelőzve márkatársát, Pieter Tsjoent. Bernd Casier Skodával a hatodik, míg a mezőny legjobb Fordjával a norvég Andreas Mikkelsen a hetedik. Az elnyűhetetlen belga rali-legenda, Patrick Snijers zárja a pontszerzők sorát Peugeot 207-essel.

A csúszós, murvakihordásos belga utak alaposan megnehezítették a mezőny dolgát. A Peugeot gyári versenyzője, Stéphane Sarrazin az első gyorsaságin esett ki, miután egy villanyoszlopnak ütközve defektet kapott és a következő kanyarban árokba esett.

Szintén árokban végezte a negyedik gyorsaságin a bajnokságot vezető Skoda gyári versenyző, Juho Hänninen.

Az idén először indult az IRC-n a Proton-csapat, de már egyik autójuk sincs versenyben. A Subaru egykori gyári versenyzője, Chris Atkinson a harmadik, míg Alister McRae a negyedik gyorsaságin esett ki, vélhetően a szokásos motorproblémák miatt.

Versenyben van még, de a mezőny végén kullog a rali világbajnokságról némi aszfaltos tapasztalatszerzésre átruccant Toshi Arai, aki az első gyorsaságin csúszott ki és veszített időt Subarujával.

Holnap (szombaton) maratoni, 13 gyorsasági vár a mezőnyre.

Ypres Rali állása az első nap után:

  1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 54:33,6
  2. Meeke–Nagel, Peugeot 207 S2000, +5,8
  3. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +22,1
  4. Neuville–Klinger, Peugeot 207 S2000, +45,7
  5. Tsjoen–Chevallier, Peugeot 207 S2000, +1:10,5
  6. Casier–Caesamaeker, Skoda Fabia S2000, +1:37,6
  7. Mikkelsen–Floene, Ford Fiesta S2000, +1:58,2
  8. Snijers–Cokelaere, Peugeot 207 S2000, +2:07,9
Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Krózser Menya jó formában kezdett az Eb-n

Jó formában érkezett Krózser Menyhért a KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság első hétvégéjére a spanyol Motorland Aragónban. Annak ellenére, hogy még sohasem versenyzett ezen a pályán gyorsan alkalmazkodott. Jól rajtol, annak ellenére, hogy többnyire külső ívről indult, mindig meg tudta őrizni a rajtpozícióját. Az eredményei kiegyensúlyozottak voltak, de a technikából valami hiányzott az igazán jó eredmény eléréséhez.

„Jó formában voltam és elégedett vagyok a teljesítményemmel – mondta a máskor többnyire önkritikus Krózser Menyhért. – A technika azonban nem állt össze, bármit csináltunk, több tized hátrányban voltunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Aragónban most versenyeztem először. A pálya tetszett, széles, technikás, kifejezetten élvezetes. Gyorsan megtanultam, és az eredményeim is szinte egész hétvégén nagyon egyenletesek voltak. A csapat több dolgot is megpróbált, de nem jutottunk előbbre.

A rajtjaim jók voltak, szinte mindig kívülről indultam, ami ezen a pályán nagy hátrány, hiszen két jobbossal kezdődik, és ha nem tudsz besorolni, akkor több pozíciót is veszíthetsz. Én mindig megőriztem a pozíciómat.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az időmérőn és az első négy előfutamon végig egyenletes szintet hoztam. Az utolsó előfutam esős volt, gondoltam, hogy itt kevésbé számít a műszaki hátrány és egy kicsit kockáztattam, lila szektorom volt, a hétvége során először, de egy picivel többet kockáztattam, mint kellett volna és megforogtam. Ez volt az egyetlen hibám.

Az elődöntő jobban alakult, itt sokat tudtam előzni, de a döntőbe jutáshoz erősebb előfutamok kellettek volna. A csapat sem értette, miért voltunk ekkora tempóhátrányban. Bármit próbáltunk, ugyanannyi volt a lemaradásunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az eredménnyel nyilván nem vagyok elégedett, de úgy érzem, hogy amit lehetett, kihoztam a hétvégéből. Versenyzői pályafutásom során most vagyok a legjobb formámban, nagyon szeretnék már egy olyan versenyt, amikor csak rajtam múlik az eredmény, és megmutathatom a tudásomat.

Most egy hosszabb szünet következik és a nyár végén folytatódik az Eb Val Vibratában. Én már most készen állok.“

Krózser Menyhért, MHH Racing Team, KZ2 eredmények

KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság – 1. futam, Motorland Aragón (Spanyolország), 2024. július 5–7.

Résztvevők: 86
Időmérő csoport: 14.
Időmérő: 41.
EF előfutam: 14.
AE előfutam: 14.
CE előfutam: 13.
DE előfutam: 14.
BE előfutam: 26.
Előfutamok összesített: 44.
B Elődöntő: 15.
Elődöntő utáni összesített: 43.

Az MHH Racing Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP – Brilliant Driver Program