Loix vezet – Ypres Rali első nap

A pénteki hat gyorsasági szakaszból négyet megnyerve Freddy Loix vezeti az IRC hatodik futamát, az Ypres Ralit. A Peugeot tavalyi gyári pilótája az idén most indult először az IRC-n, de ezúttal már a Skoda-színeiben.

A bajnoki címvédő Kris Meeke két szakaszt is nyert ma és mindössze 5,8 másodperccel van lemaradva Loix mögött a Peugeot UK 207-esével.

Jan Kopecky a gyári Skoda Fabiával a harmadik. Az ő hátránya már 22,1 másodperc.

A következő öt helyen négy belga versenyző következik, akik közül a fiatal tehetségként kezelt Thierry Neuville a negyedik Peugeot-val, megelőzve márkatársát, Pieter Tsjoent. Bernd Casier Skodával a hatodik, míg a mezőny legjobb Fordjával a norvég Andreas Mikkelsen a hetedik. Az elnyűhetetlen belga rali-legenda, Patrick Snijers zárja a pontszerzők sorát Peugeot 207-essel.

A csúszós, murvakihordásos belga utak alaposan megnehezítették a mezőny dolgát. A Peugeot gyári versenyzője, Stéphane Sarrazin az első gyorsaságin esett ki, miután egy villanyoszlopnak ütközve defektet kapott és a következő kanyarban árokba esett.

Szintén árokban végezte a negyedik gyorsaságin a bajnokságot vezető Skoda gyári versenyző, Juho Hänninen.

Az idén először indult az IRC-n a Proton-csapat, de már egyik autójuk sincs versenyben. A Subaru egykori gyári versenyzője, Chris Atkinson a harmadik, míg Alister McRae a negyedik gyorsaságin esett ki, vélhetően a szokásos motorproblémák miatt.

Versenyben van még, de a mezőny végén kullog a rali világbajnokságról némi aszfaltos tapasztalatszerzésre átruccant Toshi Arai, aki az első gyorsaságin csúszott ki és veszített időt Subarujával.

Holnap (szombaton) maratoni, 13 gyorsasági vár a mezőnyre.

Ypres Rali állása az első nap után:

  1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 54:33,6
  2. Meeke–Nagel, Peugeot 207 S2000, +5,8
  3. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +22,1
  4. Neuville–Klinger, Peugeot 207 S2000, +45,7
  5. Tsjoen–Chevallier, Peugeot 207 S2000, +1:10,5
  6. Casier–Caesamaeker, Skoda Fabia S2000, +1:37,6
  7. Mikkelsen–Floene, Ford Fiesta S2000, +1:58,2
  8. Snijers–Cokelaere, Peugeot 207 S2000, +2:07,9
Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.