Loix vezet – Ypres Rali első nap

A pénteki hat gyorsasági szakaszból négyet megnyerve Freddy Loix vezeti az IRC hatodik futamát, az Ypres Ralit. A Peugeot tavalyi gyári pilótája az idén most indult először az IRC-n, de ezúttal már a Skoda-színeiben.

A bajnoki címvédő Kris Meeke két szakaszt is nyert ma és mindössze 5,8 másodperccel van lemaradva Loix mögött a Peugeot UK 207-esével.

Jan Kopecky a gyári Skoda Fabiával a harmadik. Az ő hátránya már 22,1 másodperc.

A következő öt helyen négy belga versenyző következik, akik közül a fiatal tehetségként kezelt Thierry Neuville a negyedik Peugeot-val, megelőzve márkatársát, Pieter Tsjoent. Bernd Casier Skodával a hatodik, míg a mezőny legjobb Fordjával a norvég Andreas Mikkelsen a hetedik. Az elnyűhetetlen belga rali-legenda, Patrick Snijers zárja a pontszerzők sorát Peugeot 207-essel.

A csúszós, murvakihordásos belga utak alaposan megnehezítették a mezőny dolgát. A Peugeot gyári versenyzője, Stéphane Sarrazin az első gyorsaságin esett ki, miután egy villanyoszlopnak ütközve defektet kapott és a következő kanyarban árokba esett.

Szintén árokban végezte a negyedik gyorsaságin a bajnokságot vezető Skoda gyári versenyző, Juho Hänninen.

Az idén először indult az IRC-n a Proton-csapat, de már egyik autójuk sincs versenyben. A Subaru egykori gyári versenyzője, Chris Atkinson a harmadik, míg Alister McRae a negyedik gyorsaságin esett ki, vélhetően a szokásos motorproblémák miatt.

Versenyben van még, de a mezőny végén kullog a rali világbajnokságról némi aszfaltos tapasztalatszerzésre átruccant Toshi Arai, aki az első gyorsaságin csúszott ki és veszített időt Subarujával.

Holnap (szombaton) maratoni, 13 gyorsasági vár a mezőnyre.

Ypres Rali állása az első nap után:

  1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 54:33,6
  2. Meeke–Nagel, Peugeot 207 S2000, +5,8
  3. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +22,1
  4. Neuville–Klinger, Peugeot 207 S2000, +45,7
  5. Tsjoen–Chevallier, Peugeot 207 S2000, +1:10,5
  6. Casier–Caesamaeker, Skoda Fabia S2000, +1:37,6
  7. Mikkelsen–Floene, Ford Fiesta S2000, +1:58,2
  8. Snijers–Cokelaere, Peugeot 207 S2000, +2:07,9
Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.