Losonczy Levente

Losonczy Levente az Aggressive Team Italia színeiben, Hyundaijal folytatja a TCR Eastern Europe sorozatban

Komoly mérföldkőhöz érkezett Losonczy Levente pályafutása, aki többéves sikeres gokartversenyzői, majd Renault Clio Kupás szereplés után idén váltott a túraautózás komolyabb szintjére, a TCR Eastern Europe sorozatra. Már az első versenyén megmutatta gyorsaságát, most pedig óriási lehetőséget kap azzal, hogy a tapasztalt olasz túraautó csapat, az Aggressive Team Italia színeiben egy Hyundai Elantra N TCR-rel bizonyíthat. Első közös versenyük az augusztus 20–21-ei Slovakia Ring-i TCR Eastern Europe futam lesz. 

A 19 éves Losonczy Levente neve nem ismeretlen a magyar autósport szurkolók körében, hiszen versenyzői pályafutása több mint egy évtizedre nyúlik vissza. Kilenc évesen kezdett gokartozni, és többek között olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint a 2019-es Rotax Max Grand Festival, senior győzelme. 

A gokartozást három év Renault Clio Kupa követte, amelyben az első szezonjában megszerezte első győzelmét. 

Fotó: Losonczy Levente

Idén váltott a TCR Eastern Europe sorozatra, és már az első futamon megmutatta a gyorsaságát. A bajnokság utolsó előtti hétvégéjén, augusztus 20–21-e között a Slovakia Ringen pedig hatalmas lehetőséget kap az Aggressive Team Italia csapat Hyundai Elantra N TCR versenyautójával. 

Fotó: Losonczy Levente

„Megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen ikonikus csapattal versenyezhetek, mint az Aggressive Team Italia, és egy ilyen komoly technikával állhatok rajthoz, mint a Hyundai Elantra N TCR. Ez egyben hatalmas lehetőség is, amit szeretnék a legjobban kihasználni – mondta Losonczy Levente. – Nincsenek illúzióim a kihívás komolyságát illetően, a legnagyobb feladatom az új autóhoz való alkalmazkodás és a csapattal való szoros együttműködés kialakítása lesz. 

Célom, hogy már a Slovakia Ring-i hétvége kezdetétől fogva versenyképes legyek, de szintén fontos, hogy versenyről versenyre minél többet tanuljak és folyamatosan fejlődjek. 

Fotó: Losonczy Levente

Szeretném megköszönni az Aggressive Team Italianak és a szponzoraimnak, hogy bizalmat szavaztak nekem, valamint a szüleimnek és annak a rengeteg embernek, akik a pályafutásomat eddig segítették, hogy most elérkezhettem ehhez a mérföldkőhöz.“

Szintén izgalmas feladatként tekint a közös munkára az Aggressive Team Italia. A csapat több olasz bajnokság mellett a TCR Italyban és a TCR Europe-ban is bizonyított már, sikereiket pedig Losonczy Leventével is szeretnék gyarapítani.  

„Nagyon örülünk az új kihívásnak, hogy bemutatkozhatunk a TCR Eastern Europe-ban is – mondta Mauro Guastamacchia, az Aggressive Team Italia csapatvezetője. – Ez egy kiváló sorozat, ezért alig várjuk, hogy megmérethessük magunkat egy számunkra új környezetben. 

Fotó: Losonczy Levente

Örömmel üdvözöljük Leventét a csapatban, aki fiatal kora ellenére megmutatta, hogy nagy potenciállal rendelkezik, ami minden bizonnyal segít majd kiváló eredményeket elérni. 

Számunkra ez minden szempontból komoly próbatétel, éppen ezért szeretnénk a tapasztalatainkat a lehető legjobban felhasználni ebben az izgalmas, új együttműködésben.“

Losonczy Levente együttműködő partnerei: Pillango GmbH és OxxyGenum

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.