Losonczy Levi: irány a V4 Kupa

Renault Clio teszt, Hungaroring 2020. június 11.

A V4 Renault Clio Kupában indul az idén Losonczy Levente, amelynek az első futamát július végén rendezik. Az MHH Kart Team versenyzője erre teszttel készül, kétszer járt a Pannónia-Ringen, legutóbb pedig a Hungaroringen próbálhatta ki versenyautóját.

A legfrissebb naptár szerint négy futamból áll az idei ESET V4 Renault Clio Kupa, amely júliusban a horvátországi Grobnikban veszi kezdetét, majd a Slovakia Ringen és Brnóban folytatódik, októberben pedig a WTCR-rel és a kamion-Eb-vel közös hétvégén, a Hungaroringen zárul.

„Nagyon örülök neki, hogy végre van versenynaptár és hogy másfél hónap múlva versenyezhetek is – mondta Levi. – Őrülten hosszú időnek tűnik ez, de ha az elmúlt hónapokat kibírtuk, akkor csak vége lesz ennek is.

A két Pannónia-ringi teszt után Hungaroringen is mehettem a Clióval. Ez azért is volt fontos, mert ezen a pályán versenyezni is fogunk. Szimulátoron már kívülről-belülről ismerem a Hungaroringet, ami hasznos, de semmi sem pótolhatja azt, hogy ha élőben mehetsz a pályán.

Most is sok mindent tanultam. A gokart után egészen más a Clio gumihasználata. Ott tartok, hogy két és fél kör alatt tudom megfelelően felmelegíteni őket, ezt kellene két körre, vagy az alá vinni.

A beállításokban az idén sokat léptünk előre, most már elmondhatom, hogy én vezetem a Cliót és nem az autó visz engem. Egyre több visszajelzést is tudok adni a csapatnak az autóról.

Nagyon várom már az első versenyt és szeretném a tapasztalataimat eredményre váltani.“

ESET V4 Renault Clio Kupa 2020-as versenynaptára
július 25–26. Grobnik (Horvátország)
augusztus 22–23. Slovakia Ring (Szlovákia)
szeptember 5–6. Brno (Csehország)
október 24–25. Hungaroring (Magyarország)

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.