Mads Östberg vezet – Svéd Rali első nap

Mads Östberg, a Stobart–Ford színeiben vezeti a rali világbajnokság szezonnyitó futamát, a Svéd Ralit az első nap után. Mikko Hirvonen a második a gyári Forddal, míg Petter Solberg a harmadik egy privát Citroën DS3 WRC-vel.

Hóesés fogadta a mezőnyt a Svéd Rali első napjának reggelén, amely miatt a rajt előtt le kellett kotorni a pályákat. Ennek ellenére is maradt friss hó a gyorsaságikon, így az elsőnek rajtolók takaríthattak. A legnagyobb hátrányban Loeb volt, aki emiatt 2 perc 48 másodperc hátránnyal csak a kilencedik helyen zárta a napot.

Brillírozott viszont a Stobart–Ford versenyzője Mads Östberg, aki pénteki első négy gyorsasági szakaszt zsinórban nyerte és az ötödik gyorsasági után már 32 másodperc előnnyel vezetett. A nap végére visszavett ugyan a tempóból, de így is megtartott előnyéből 14, 8 másodpercet.

A nap másik sztárja PG Andersson volt, aki a csütörtök esti prológ megnyerése után vezette a versenyt, de péntek reggel az első gyorsaságin a hófal megakasztotta autóját, és anélkül, hogy a privát színekben nevezett Ford teteje leért volna, dobott egy szaltót. Ez után két gyorsasági szakaszon is ő volt a leggyorsabb (mind a kétszer Östberggel azonos idővel), de egy defekttel megint sokat veszített és több mint négy perc hátránnyal a 12. helyen zárta a napot.

Östberg mögött Mikko Hirvonen áll a második helyen a gyári Ford Fiesta WRC-vel, ám a második rajpozíció szombatra jobbnak tűnik, így holnap könnyen átveheti a vezetést.

Petter Solberg 57,4 másodperc hátránnyal a harmadik, de így is magasan ő a legjobb citorënes a versenyen. A pénteki utolsó gyorsaságit megnyerő Jari-Matti Latvala a gyári Forddal a negyedik, Henning Solberg a Stobart–Forddal az ötödik, míg Sébastien Ogier a gyári Citroënnel a hatodik. A harmadik és a hatodik versenyző között azonban mindössze 26 másodperc van, így köztük szombaton nagy csata várható.

Némi meglepetésre két Szuper–2000-es Skodával Patrik Sandell és Eyvind Brynildsen állnak a hetedik, nyolcadik helyen. Loeb az említett okok miatt csak kilencedik, míg az Abu-Dzabi-csapat versenyzője Khalid Al-Qassimi a tizedik. Kimi Räikkönen egy defekt miatt veszítette el a pontszerző helyet és jelenleg a 11. helyen áll, a két szakaszt is nyerő PG Andersson előtt. Ken Block több mint hat perc hátránnyal csak a 18.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program