Mads Östberg vezet – Svéd Rali első nap

Mads Östberg, a Stobart–Ford színeiben vezeti a rali világbajnokság szezonnyitó futamát, a Svéd Ralit az első nap után. Mikko Hirvonen a második a gyári Forddal, míg Petter Solberg a harmadik egy privát Citroën DS3 WRC-vel.

Hóesés fogadta a mezőnyt a Svéd Rali első napjának reggelén, amely miatt a rajt előtt le kellett kotorni a pályákat. Ennek ellenére is maradt friss hó a gyorsaságikon, így az elsőnek rajtolók takaríthattak. A legnagyobb hátrányban Loeb volt, aki emiatt 2 perc 48 másodperc hátránnyal csak a kilencedik helyen zárta a napot.

Brillírozott viszont a Stobart–Ford versenyzője Mads Östberg, aki pénteki első négy gyorsasági szakaszt zsinórban nyerte és az ötödik gyorsasági után már 32 másodperc előnnyel vezetett. A nap végére visszavett ugyan a tempóból, de így is megtartott előnyéből 14, 8 másodpercet.

A nap másik sztárja PG Andersson volt, aki a csütörtök esti prológ megnyerése után vezette a versenyt, de péntek reggel az első gyorsaságin a hófal megakasztotta autóját, és anélkül, hogy a privát színekben nevezett Ford teteje leért volna, dobott egy szaltót. Ez után két gyorsasági szakaszon is ő volt a leggyorsabb (mind a kétszer Östberggel azonos idővel), de egy defekttel megint sokat veszített és több mint négy perc hátránnyal a 12. helyen zárta a napot.

Östberg mögött Mikko Hirvonen áll a második helyen a gyári Ford Fiesta WRC-vel, ám a második rajpozíció szombatra jobbnak tűnik, így holnap könnyen átveheti a vezetést.

Petter Solberg 57,4 másodperc hátránnyal a harmadik, de így is magasan ő a legjobb citorënes a versenyen. A pénteki utolsó gyorsaságit megnyerő Jari-Matti Latvala a gyári Forddal a negyedik, Henning Solberg a Stobart–Forddal az ötödik, míg Sébastien Ogier a gyári Citroënnel a hatodik. A harmadik és a hatodik versenyző között azonban mindössze 26 másodperc van, így köztük szombaton nagy csata várható.

Némi meglepetésre két Szuper–2000-es Skodával Patrik Sandell és Eyvind Brynildsen állnak a hetedik, nyolcadik helyen. Loeb az említett okok miatt csak kilencedik, míg az Abu-Dzabi-csapat versenyzője Khalid Al-Qassimi a tizedik. Kimi Räikkönen egy defekt miatt veszítette el a pontszerző helyet és jelenleg a 11. helyen áll, a két szakaszt is nyerő PG Andersson előtt. Ken Block több mint hat perc hátránnyal csak a 18.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.