Már csak mi meg a németek nem látjuk

Kedden tartották a rali világbajnokság ünnepélyes megnyitóját, ami tulajdonképpen csak arra volt jó, hogy az FIA és a kereskedelmi jogok tulajdonosa, a North One Sport egy kicsit fényezzék a ralit.

Ez rendjén is van, sőt Jean Todt elnök úr, úgy tűnik, hogy komolyan veszi a munkáját és a ralit is szeretné vonzóbbá tenni mind a gyártók mind pedig a szurkolók számára. Ezt mutatja, hogy létrehozott egy Globális Rali Munkacsoportot, amiben többek között az IRC és a rali vb képviselői is jelen vannak, és közösen próbálják kitalálni, mitől lehet jobb a sport.

Az IRC népszerűségének növekedését ugye nem kell bemutatni, főleg a Monte-Carlo Rali után. De úgy tűnik, tavaly a rali vb is népszerűbb volt, mint korábban, hiszen a North One Sport adatai szerint 2009-ben 12%-kal többen látták a tévében a futamokat, mint az előző évben. A Wales Ralit pedig egyenesen 61 millióan követték a tévében.

A North One Sport több új televíziós szerződést is bejelentett, olasz, skandináv, francia, amerikai és közel-keleti csatornákkal. Hurrá! Az amerikaiak és az arabok is élvezhetik a rali vb-t!

Arról azonban nem szólt a hír, hogy az Eurosport nem újított szerződést így többek között a magyar szurkolók is rali vb nélkül maradnak. Legalábbis jelen állapot szerint. Egyszer már előfordult, hogy az utolsó utáni pillanatban mégis megköttetett a szerződés. De a rallye-magazin.de értesüléses szerint a német RTL sem hosszabbított szerződést, így a német szurkolók sem nézhetik a tévében rali vb-t.

Ezek után azt fölösleges is megemlíteni, hogy a North One Sport már a Svéd Ralitól kezdve élő közvetítést ígér a vb-ről, és hogy jövőre meg aztán olyan ultra-modern képeket és belsőkamerás felvételeket láthatunk, hogy csak na!

A Globális Rali Munkacsoport is kitalálhat mindenféle nyalánkságot, hogy tóduljanak az autógyárak és a közönség a ralipályákra, ha mindezt nem láthatjuk, olyan mintha ott sem lenne.

Úgyhogy először is tessék nekünk rali vb-t adni a tévében, és megígérjük, hogy lelkesen nézzük. Gyarapítva ezzel a sportág közönségét, és a nagyon fontos százalékokat.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.