Matics abszolút ötödik lett a bajnokságban

Egy műszaki hiba ellenére is a 3-as géposztály ötödik, valamint az abszolút értékelés kilencedik helyét szerezte meg Matics Mihály és Zejda Viki Mitsubishi Lancer Evo IX-cel, a Mecsek Ralin. Ezzel az Országos Ralibajnokságban a 3-as géposztály harmadik helyén végeztek, abszolútban pedig az igen előkelő ötödik helyet szerezték meg.

49. Mecsek Rallye - Pécs
49. Mecsek Rallye – Pécs

„Elégedett is vagyok, meg nem is” – foglalta össze tömören Matics Mihály. „Elégedett vagyok, mert egy ilyen erős magyar bajnokságban, egy N-es Mitsubishivel az abszolút ötödik helyen végezni szerintem komoly eredmény.”

„A Mecsek Ralin elért eredményünkkel azonban egyáltalán nem vagyok elégedett. Tisztességgel felkészültünk, nagyon sokat teszteltünk a verseny előtt, a pályák feldolgozása is jól sikerült, de ezt nem tudtuk jó eredményre váltani.”

49. Mecsek Rallye - Pécs
49. Mecsek Rallye – Pécs

„Ha csak vízen kellett volna menni, akkor szerintem arra nagyon jó beállításunk lett volna, de a saras részekre vissza kellett állítanunk az autót. A verseny elején volt egy műszaki hibánk is. A prológtól kezdve időnként háromhengeres lett a motor, amit csak szombaton, a nap végére tudtunk megoldani.”

„A Mecsek Ralin mindig jó idő szokott lenni, ráadásul volt egy 28 kilométeres gyorsasági is, amelyen jobban felmelegszik a motor, ezért a melegebb versenyeken használt termosztáttal mentünk. Viszont az idő annyira hideg volt, hogy ezzel az olaj nem tudott kellőképpen felmelegedni, sűrűbb maradt a kelleténél és a hidrotőke kitámasztott.”

49. Mecsek Rallye - Pécs
49. Mecsek Rallye – Pécs

„A pályák most is nagyon jók voltak, de a rendezés szempontjából ez volt a legrosszabb Mecsek Ralim. Nagyon sok sár, iszaplé volt az úton, az autó alja úgy nézett ki, mint egy saras Veszprém Rali után. De ezzel nincs is baj, hiszen ilyen a rali, inkább a rendezők apró figyelmetlenségei bosszantottak.”

„A bajnokságnak vége van, de minden szurkolót megnyugtatok, látnak még minket az idén versenyautóban.”

49. Mecsek Rallye - Pécs
49. Mecsek Rallye – Pécs

A Red Ribbon Team együttműködő partnerei: Sepi Trans Kft., Rother.hu Kft., Ferme Kft., Formance Kft., Molnár Zoltán e.v., NBT Capital Kft., Agro-Clean Kft., Unitranscoop Kft., Unitranscoop Logistic Kft., Onlinet, Combit, Frituspecial, Reményi Károly e.v., CargoPlaza Kft., E-Vapor, Hidvégi László e.v. Autófényező, ACJ.SK, Gasztransz Kft.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.