Matics harcolni akar Kassán

Két versennyel az idei Országos Ralibajnokság vége előtt még teljesen nyílt a 3-as kategória. Matics Mihály és Zejda Viki holtversenyben a második helyen állnak és matematikailag még akár a bajnoki címre is van esélyük, ezért komoly tétje van számukra a hétvégén zajló Kassa Ralinak.

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

„Még el tudtam volna viselni egy-két napot a felkészülésre. A belső kamerás felvételeket csak szerda délután kezdtem el nézni. Abból mindig lehet tanulni, de majd a pályabejárás után este bepótoljuk” – mondta Matics Mihály.

„A bajnokságban az első helyre inkább csak matematikai esélyünk van, a másodikon viszont holtversenyben állunk Rongóékkal (Rongits Attila). Azt szokták mondani, hogy ha nem vagy bajnok, akkor mindegy, hogy második vagy harmadik vagy. Ezzel én is egyetértek, de amíg van esély, küzdeni fogunk akár az első, akár a második helyért.”

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

Jó hír volt, hogy a felkészülési versenynek szánt Baranya Kupán elszabadult pillangószelep csavar végül a motorban maradt, nem ment keresztül a turbón, így csak a szelepeket kellett kicserélni a Mitsubishi Lancer Evo IX-esben.

„A Baranya Kupa után azt hittem, hogy kirepült a csavar a kipufogón, de végül megtaláltuk a szelep alatt. Ez nagy megkönnyebbülés volt, mert így a turbóban nem tudott kárt tenni, csak a szelepeket kellett kicserélni. A mérések alapján egy kicsit gyengébb lett a motorunk, de én ezt betudom annak, hogy melegben mértük.”

Matics két éve emlékezetesen nagyot esett Kassán, amikor a nézők murvát szórtak az útra. Egy ilyen esés mindenkiben nyomot hagy.

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

„Gondolhatod, hogy a pályabejárás alatt minden olyan kanyart meg fogok csillagozni, ami veszélyes lehet, ha a nézők murvát szórnának rá és biztos, hogy ezeken a helyeken rátartással fogok menni. De nagyon remélem, hogy mindenki tanult a két évvel ezelőtti esetből és ilyen felelőtlenség nem fog többet előfordulni.”

A Red Ribbon Team együttműködő partnerei: Sepi Trans Kft., Rother.hu Kft., Ferme Kft., Formance Kft., Molnár Zoltán e.v., NBT Capital Kft., Agro-Clean Kft., Unitranscoop Kft., Unitranscoop Logistic Kft., Onlinet, Combit, Frituspecial, Reményi Károly e.v., CargoPlaza Kft., E-Vapor, Hidvégi László e.v. Autófényező, ACJ.SK

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.