Matics szerencsésen volt szerencsétlen a Baranya Kupán

Az első gyorsasági szakaszon meghibásodott Matics Mihály és Zejda Viktória Mitsubishi Lancer Evo IX-ese a Baranya Kupán. Mint utólag kiderült, a fojtószelepből esett ki egy csavar, amit beszívott a motor. Az első gyorsaságin a gáz is fennakadt, ezt etapon Matics meg tudta javítani, a második gyorsasági utáni szervizben azonban megállapították, hogy elgörbült a szelep, ezért a verseny feladására kényszerültek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez nem az Országos Ralibajnokság soron következő futamán, a Kassa Ralin fordult elő, és csak tesztkilométereket, nem pedig bajnoki pontokat buktak vele.

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

„Nem sikeredett hosszúra a verseny” – mondta Matics Mihály. „Az első gyorsaságin kiesett egy csavar a fojtószelepből, a szelep átfordult és fennakadt a gáz, a motor pedig elkezdett három hengerezni. A pályáról úgy tudtunk lejönni, hogy folyamatosan le kellett kapcsolni a gyújtást, visszaváltani, majd megint ráadni. Etapon visszafordítottam a szelepet, a megmaradt egy csavart meghúztam, és gondoltam, hogy a szervizparkig elmegyünk, hátha egy gyertyacserével megússzuk. De a szervizparkban kompressziót mértünk, amiből egyértelműen kiderült, hogy görbe a szelep, így kiálltunk.”

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

„Aki ezer éve foglalkozik Mitsubishivel, az sem hallott még ilyet. A fojtószelepet tavaly cseréltük a házával együtt, ezt a csavart a gyárban beleteszik, és soha többet nem kell hozzányúlni.”

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet. Egyrészről így dobtuk a Baranya Kupát, amire nagyon készültünk, és biztos vagyok benne, hogy nagyon fog hiányozni minden egyes gyorsasági kilométer. Másrészről örülök neki, hogy itt jött ki ez a hiba és nem Kassán, egy ORB-futamon estünk ki miatta. Harmadrészről meg bennem van az is, ha még egy kört megyek a verseny előtti teszten, akkor ott esik ki a csavar, levesszük a hengerfejet és már a versenyre is jó lett volna az autó.”

Baranya Kupa 2015.
Baranya Kupa 2015.

„Most az elsődleges feladatunk a motort rendbe rakni. A kipufogó kilőtte a csavart, de átment a turbón is, úgyhogy azt is szét kell szednünk. Ha minden jól megy, akkor a Kassa Rali előtt még tartunk egy tesztet, hogy az elmaradt gyorsasági kilométereket pótoljuk.”

A Red Ribbon Team együttműködő partnerei: Sepi Trans Kft., Rother.hu Kft., Ferme Kft., Formance Kft., Molnár Zoltán e.v., NBT Capital Kft., Agro-Clean Kft., Unitranscoop Kft., Unitranscoop Logistic Kft., Onlinet, Combit, Frituspecial, Reményi Károly e.v., CargoPlaza Kft., E-Vapor, Hidvégi László e.v. Autófényező, ACJ.SK

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.