Matics újra dobogón – Székesfehérvár Rali

Idei legjobb eredményét érte el Matics Mihály és Zejda Viki az Országos Ralibajnokság ötödik futamán, a Székesfehérvár Ralin, ahol a Mitsubishi Lancer Evo IX-cel a 3-as géposztály második helyén végeztek. A négy negyedik hely után megszerzett idei első dobogós eredmény kulcsát ezúttal nem a gumiabroncsokban kellett keresni, hanem a végre jól működő lengéscsillapítókban és a VFTS-nél használt, régi rendszerű, egyszerűsített itinerben.

_MRT_Szekesfehervar_Rallye_2016_069

„Négy negyedik hely után nagyon jót tette az önbecsülésünknek ez a második – mondta Matics Mihály. – Nem a serlegre hajtottam, inkább bosszantott, hogy nem tudunk a többiekkel lépést tartani. Most nagyon jót meccseltünk Rongóval (Rongits) és Osival (Osváth) is, de a 3-as géposztályban mércének számító Balogh Janihoz is sokkal közelebb voltunk, mint az idén bármikor.”

_MRT_Szekesfehervar_Rallye_2016_060

„A verseny előtt megnézettem a lengéscsillapítókat. Amikor megvettem őket, kifejezetten dobálós, magyar pályákra kértem a beállításukat. Most, amikor szétszedték, azt mondták, hogy hol akartam versenyezni vele, mert nagyon sima aszfaltra való volt. Most végre megcsinálták olyanra, mint amilyet eredetileg szerettem volna. Amikor visszakaptuk, elmentünk egy tesztre Zobákpusztára. Emlékeztem az egyik kanyarra – ahol van egy hupli – pár éve negyedikben fordultam. Most megint negyedikben próbáltam, az autó tök jól viselkedett, megnéztem ötödik fékkel, még mindig állt, ötödik gázelvétellel, meg sem moccant. Az lett a vége, hogy ötödik padlón át lehetett küldeni rajta, az autó állt az úton, mint a cövek. Azt meg nem kell magyaráznom, mekkora különbség negyedikben vagy ötödik padló menni. A versenyen is sokkal kezesebb volt az autó, gyorsabban, bátrabban tudtunk vele menni és az időeredmények is sokkal jobbak voltak, mint eddig.”

_MRT_Szekesfehervar_Rallye_2016_024

„Változtattunk az itineren is. Ha egy pályát ismersz fejből, akkor jó lehet a pontos, részletes itiner, de ha sok információt kell elmondania a navigátornak, akkor ahhoz eleve hadarnia kell, neked meg nincs időd úgysem arra, hogy mindent feldolgozz. Ezért egyszerűsítettem az itinert, sokkal kevesebb információval. Kicsit visszanyúltunk a gyökerekhez, a VFTS-nél használt itinerhez. Egyelőre úgy néz ki, ez is bejött.”

_MRT_Szekesfehervar_Rallye_2016_028

A Red Ribbon Team együttműködő partnerei:

Sepi Trans Kft., Rother.hu Kft., Ferme Kft., Formance Kft., Molnár Zoltán e.v., NBT Capital Kft., Agro-Clean Kft., Unitranscoop Kft., Unitranscoop Logistic Kft., Onlinet Kft, Combit számítástechnikai Zrt., Frituspecial Kft., Reményi Károly e.v., CargoPlaza Kft., Hidvégi László e.v. Autófényező, ACJ.SK, Gasztransz Kft., Garancia-Sped Kft.

 

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre