Matics végig kocsikázott Kassán

Van úgy, hogy az ember a legjobb tudása alapján készül egy versenyre, hogy mindent megtesz érte, de valahogy még sem akar pozitívan elsülni a dolog. Ez történt Matics Mihállyal és Zejda Vikivel is a Kassa Ralin, akik ugyan a 3-as géposztály második helyét szerezték meg, de Matics szerint messze nem versenytempóban közlekedtek, inkább csak végig kocsikázták a versenyt.

Kassa_rally_2015_001

„Nagyon nehezen akart összejönni nekünk a Kassa Rali” – mondta Matics. „Sosem volt a kedvencem ez a verseny és biztos, hogy a két évvel ezelőtti esésünknek is nyoma maradt bennem. Már amikor kimentünk a pályabejárásra, akkor sem éreztem a versenyhangulatot és leginkább a vasárnapi hazaindulást vártam.”

Kassa_rally_2015_015

„A rajt előtt a szervizparkban a kisbuszunkból elloptak egy csomó szerszámot, elektromos kulcsot. Nem is az értékük fájt – ami azért nem kevés –, hanem az, hogy ebben a versenyzői közegben ilyen előfordulhat. Ez már adott egy jó alaphangulatot.”

„Az első gyorsaságin volt egy rész, ahol a keskeny útról jössz ki a szélesre egy parkolón át. Itt volt egy gumisor, amit mi az itinerből úgy értelmeztünk, hogy az út szélén lesz. Nem ott volt, hanem előttünk. Nem tudtam mit tenni, szétcsaptam. A mi hibánk volt, de ez be is tetézte a versenyünket és az első gyorsasági hatodik kilométerénél mondtam (Zejda) Vikinek, hogy akkor menjünk haza.”

Kassa_rally_2015_009

„Etapon csak azért nem álltunk ki, mert beragadtunk volna a két pálya közé. Végig csurogtunk a második gyorsaságin, aztán a szervizparkra egy kicsit lehiggadtam, és úgy voltam vele, hogy ez mégis csak egy verseny, pontot lehet szerezni, akkor küzdjünk meg érte, így végigmentünk. Viszont versenyzésnek ezt egyáltalán nem nevezném inkább csak végig kocsikáztunk a pályákon.”

Kassa_rally_2015_003

„Ilyen motivációvesztés még nem fordult elő velem. A Mecsek Rali előtt mindenképpen rajthoz állunk egy-két sprinten, hogy a versenyhangulatom visszatérjen.”

A Red Ribbon Team együttműködő partnerei: Sepi Trans Kft., Rother.hu Kft., Ferme Kft., Formance Kft., Molnár Zoltán e.v., NBT Capital Kft., Agro-Clean Kft., Unitranscoop Kft., Unitranscoop Logistic Kft., Onlinet, Combit, Frituspecial, Reményi Károly e.v., CargoPlaza Kft., E-Vapor, Hidvégi László e.v. Autófényező, ACJ.SK

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.