Meeke egyelőre hallgat

PG Andersson mellett Kris Meeke lehet a 2011-es Mini WRC-program másik kiszemeltje. Az autót fejlesztő Prodrive vezetője, Dave Richards korábban is szívesen alkalmazta azt a taktikát, hogy egy tapasztalt versenyző mellé olyat ültessen a versenyautójába, akinek az egész vb-s pályafutását felépítheti. Így került annak idején a szintén Prodrive felügyelte Subaruba Colin McRae és Richards Burns is.

A harminc éves Kris Meeke ugyan már nem fiatal tehetség, de a rali világbajnokság elitjében mindenképpen újonc lenne. Ráadásul brit, ami a Mini márkánál és a Prodrive-nál is előny lehet. Tehetségéről és gyorsaságáról pedig felesleges is vitatkozni. A Peugeot-nál eltöltött másfél éve alatt a tesztmunkát is alaposan kitanulta, amit szintén kamatoztathatna a Mininél.

A pletykák szerint ezért ő a Prodrive elsőszámú kiszemeltje a jövő évi csapatukba. Meeke azonban egyelőre hallgat és kizárólag IRC bajnoki címe megvédésére törekszik:

„Argentína után egyedül az a célom, hogy a Peugeot-val minél több IRC-pontot szerezzek. Nagyon örülök a Kanári-szigetek Ralinak, mert az mindenki számára ismeretlen helyszín lesz, és egyenlő eséllyel indulhatunk. Számomra nem jelent problémát, hogy ilyen hirtelen került be a verseny az IRC-naptárba. Bármikor, bárhol szívesen versenyzek.”

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.