Mekler a Costa Brava Ralin kezdi a szezont

A historic rali-Európa-bajnokságon indul az idén Mekler László és Mikó Edit. A Scuderia Coppa Amici versenyzőpárosa tavaly a historic CEZ-bajnokság második helyén végzett Alfa Romeo Giulia Sprint GTA-val, az idén pedig ugyanezzel az autóval a legjobbak között szeretnék megméretni magukat. Első versenyük a Costa Brava Rali lesz, március 14–15-e között.

Mekler_teszt2 (Medium)

„Hét versenyen szeretnénk indulni az Európa-bajnokságon” – mondta Mekler László. „Tavaly CEZ-ben másodikok lettünk, de engem nem a bajnoki cím motivál. Nagyon szeretem a ralit, imádom az Alfámat és szeretnék nagyon jó versenyeken indulni, sok hozzám hasonló historic megszállott között. Azért is választottuk az idén az Európa-bajnokságot, mert itt a versenyek a historic autókról szólnak, több korcsoport és kategória ellenfelünk is lesz, és a közönség érti, mi a historic rali lényege.”

„Tavaly másodikok lettünk CEZ-ben, aminek volt sportértéke, de nem a serlegeket, hanem az élményeket szeretném gyűjteni. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak sétakocsikázni fogunk, mert ha elindulok egy versenyen, akkor ott szeretném megnyerni a kategóriámat, de ha az 1600-as Alfánkkal meg tudnánk csipkedni egy-két nagyobb Porschét vagy Alpine-t, akkor az nekem nagyobb dolog lenne a győzelemnél is.”

Mekler_teszt1 (Medium)

„Az Alfa Romeo Giulia Sprint GTA-t a télen felújítottuk. Magyar Imre és Magyar Zoli kiváló munkát végeztek az autón, a karosszéria pedig Szelei Imrének köszönhetően újult meg. Két héttel az első versenyünk előtt az Euroringen teszteltük az autót, ahol előjött még egy-két hiányosság. A kipufogónk például nem stimmelt. Volt egy tartalék kipufogónk, ami négy kilóval nehezebb ugyan, de kénytelenek voltunk azt felrakni.”

További információ: www.scuderia.hu www.historic-racing.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program