Mekler harmadik, a Scuderia második a historic Eb-n

A C korcsoport negyedik valamint a C3-as kategória első helyét szerezte meg Mekler László és Mekler-Mikó Edit a Costa Brava Rali, historic Eb-futamon, Alfa Romeo 1750 GTam-mel. Mivel a kategória győzelemért is külön pont jár, így a bajnokság harmadik helyén állnak. Még jobban szerepelt a Scuderia Coppa Amici. A magyar csapat Mekler és Wirtmann révén 23 pontot gyűjtött a nyitó versenyen, amivel a kilenc értékelt csapat közül a második helyen áll.

Mekler_CostaBrava2015 (Large)

A Costa Brava Rali volt az 1750 GTam első historic Eb-futama, és a tavalyi Baranya Kupa után mindössze a második raliversenye is. Az egykoron pálya versenyautónak épített Alfát a következő versenyre Mekler szeretné leváltani egy új, ralira épült autóval.

„Kemény verseny volt. Tavaly műszaki hiba miatt hamar kiestünk, ezért az idén revansot akartunk venni és nagyon szerettünk volna célba érni” – mondta Mekler László. „Az Eb mellett a spanyol bajnokságban is értékelték a versenyt, így volt pár kategória társunk. Nagyon jól esett, hogy a helybéliek sem tudtak megfogni. C csoportban három Porsche végzett előttünk, amikkel nem tudunk mit kezdeni, de mi első sorban versenyezni és nem pontot gyűjteni mentünk. Annak viszont nagyon örülök, hogy a Scuderia ilyen jól szerepelt és hogy rangos, nagy múltú csapatok között a második helyen állunk a bajnokságban. ”

„Az eső jó volt, a hó egy kicsit meglepett, hiszen a Costa Braván vagyunk márciusban, hogy kerül oda hó? Képzelheted milyen volt a 245-ös gumikkal a havon korcsolyázni.

„Az autónak ez volt a második raliversenye, de a Sanremo Ralin már egy újépítésűvel szeretnénk indulni.”

További információ: www.scuderia.hu www.historic-racing.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.