Mekler harmadik, a Scuderia második a historic Eb-n

A C korcsoport negyedik valamint a C3-as kategória első helyét szerezte meg Mekler László és Mekler-Mikó Edit a Costa Brava Rali, historic Eb-futamon, Alfa Romeo 1750 GTam-mel. Mivel a kategória győzelemért is külön pont jár, így a bajnokság harmadik helyén állnak. Még jobban szerepelt a Scuderia Coppa Amici. A magyar csapat Mekler és Wirtmann révén 23 pontot gyűjtött a nyitó versenyen, amivel a kilenc értékelt csapat közül a második helyen áll.

Mekler_CostaBrava2015 (Large)

A Costa Brava Rali volt az 1750 GTam első historic Eb-futama, és a tavalyi Baranya Kupa után mindössze a második raliversenye is. Az egykoron pálya versenyautónak épített Alfát a következő versenyre Mekler szeretné leváltani egy új, ralira épült autóval.

„Kemény verseny volt. Tavaly műszaki hiba miatt hamar kiestünk, ezért az idén revansot akartunk venni és nagyon szerettünk volna célba érni” – mondta Mekler László. „Az Eb mellett a spanyol bajnokságban is értékelték a versenyt, így volt pár kategória társunk. Nagyon jól esett, hogy a helybéliek sem tudtak megfogni. C csoportban három Porsche végzett előttünk, amikkel nem tudunk mit kezdeni, de mi első sorban versenyezni és nem pontot gyűjteni mentünk. Annak viszont nagyon örülök, hogy a Scuderia ilyen jól szerepelt és hogy rangos, nagy múltú csapatok között a második helyen állunk a bajnokságban. ”

„Az eső jó volt, a hó egy kicsit meglepett, hiszen a Costa Braván vagyunk márciusban, hogy kerül oda hó? Képzelheted milyen volt a 245-ös gumikkal a havon korcsolyázni.

„Az autónak ez volt a második raliversenye, de a Sanremo Ralin már egy újépítésűvel szeretnénk indulni.”

További információ: www.scuderia.hu www.historic-racing.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.