Mekler harmadik lett a Historic Rali-Európa-bajnokságon

A C csoport harmadik és a C2-es kategória első helyét szerezte meg Mekler László és Mekler-Mikó Edit a Historic Rali-Európa-bajnokság idei 12. futamán, az Elba Ralin. Ezzel a C csoport bajnokságában 79-re növelték pontjaik számát, amivel bebiztosították maguknak az év végi harmadik helyet.

MeklerElba

A páros ezúttal a kisebb, 1,6-os Alfával, a Giulia Sprint GTA-val állt rajthoz, amelynek a generátora tréfálta meg őket az első, éjszakai szakaszokon. Ezt követően az autó tökéletesen működött és Meklerék is kihozták belőle a maximumot.

„Elba az idén is hozta a formáját. Millió turista, biciklista volt, úgy kellett kerülgetni őket a pályabejáráson” – mesélte Mekler. „A tavalyi, 97-es rajtszámmal ellentétben az idén 35-öset kaptunk, de ebben borzasztóan sok munkánk volt. Így viszont végre nem kellett az ellenfeleket előzgetnünk a gyorsaságikon.”

„Az első nap, csütörtök este tönkrement a generátorunk és nem töltött elég feszültséggel. Mivel ikergyújtógyertyás a motor, azonnal háromhengeres lett, így még kevesebbet töltött a generátor és a lámpákat sem tudtam felkapcsolni. Feltettük a tartalék generátort, onnantól kezdve az autó tökéletesen működött. Viszont az első két gyorsot elbuktuk.”

„Pénteken és szombaton is a biztonságra mentem. Tavaly is ezzel az autóval indultunk Elbán, akkor műszaki hiba miatt kiestünk, ezért most mindenképpen célba akartam érni, de az utolsó gyorsaságikon már annyira nyomtam, hogy sok nem maradt benne.”

„A csoportunkban harmadikok lettünk az Eb értékelésében, az olasz bajnoksággal összevont abszolút értékelésben pedig huszadikak. Utóbbira büszkébb vagyok. A C csoport Európa-bajnokságában bebiztosítottuk a harmadik helyet. Ennél számomra fontosabb a csapatunk, a Scuderia Coppa Amici szereplése. Jelenleg a negyedik helyen állunk a csapatbajnokságban, amit szeretnénk megtartani.”

„Nagyon sok versenyzőtársunkat hívtuk meg a szezonzáró Mecsek Ralira. Öt autót Elbáról egyenesen áthoztak Magyarországra, most itt állnak az udvarunkon, a versenyzők és a szerelők pedig majd repülővel érkeznek.”

A Historic Rali-Európa-bajnokság C csoportjának állása 12 futam után

 1. Mats Myrsell, Porsche Carrera RS, 129 pont
 2. Anders Johnsen, Porsche Carrera RSR, 101 pont
 3. Mekler László, Alfa Romeo 1750 GTam, 79 pont
 4. Valter Jensen, Porsche Carrera RS, 40 pont
 5. Denis Moynihan, Ford Escort Mk I, 15 pont
 6. Villu Mättik, VAZ 2101, 11 pont
 7. Wolfgang Nehse, Porsche Carrera RS, 2 pont

 

Navigátorok

 1. Esko Junttila 129 pont
 2. Ingrid Johnsen 101 pont
 3. Mekler-Mikó Edit 79 pont
 4. Erik Pedersen 39 pont
 5. Gerard Conway 15 pont
 6. Arvo Maslenikov 11 pont

 

Csapatbajnokság

 1. Rododendri Historic Rally 231 pont
 2. Tractive Motorsport 203 pont
 3. Historic Rally Club Finland 189 pont
 4. Scuderia Coppa Amici 162 pont
 5. Squadra Corse Isola Vicentina 145 pont
 6. Team Milano Racing 130 pont
 7. Rally Club Sandro Munari 40 pont
 8. Black Motorsport 15 pont
 9. SK Villu 11 pont
 10. Pravia Autocompeticion 1 pont

További információ: www.scuderia.hu www.historic-racing.hu

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.