Mekler hetedik, a Scuderia harmadik lett a Sanremo Ralin

A C2-es kategóriát megnyerte, C csoportban pedig a hetedik helyen végzett Mekler László és Mekler-Mikó Edit a Sanremo Ralin. Az Alfa Romeo Giulia GTA-val versenyző páros ezzel a historic rali-Európa-bajnokság C csoportjában a pontverseny hetedik helyén áll. Szintén jól szerepelt a Scuderia Coppa Amici is, amelyben Mekleren kívül Wirtmann Ferenc és Ludwig Kuhn is pontot szereztek, így a patinás olasz futamon a magyar csapat volt a harmadik legeredményesebb, a historic Eb csapatbajnokságában pedig az ötödik helyre lépett előre.

SVC_3041 (Large)

„Örülök neki, hogy végül rajthoz álltunk a versenyen, ami jó hangulatban telt” – mondta Mekler László. „A csapat újraszervezése meghozta a gyümölcsét, ezúttal nagyobb probléma nélkül teljesítettük a versenyt, ami mutatta, hogy jó irányba léptünk, de azzal is tisztában vagyok, hogy két hét alatt nem tudtuk megtanulni mindazt, amit az ellenfeleink több éves tapasztalatból merítenek.

Az autónk is jól működött. Egyedül a vibrálással volt némi problémánk. Az egyik gyorsasági előtt például ettől lelazult a gyújtáskapcsolónk, amit Wirtmann Feri bicskájával sikerült megjavítanom. A pályák nagyon töredezettek voltak, sok helyen kerülgettem a gödröket, így viszont megúsztuk a defektet.

1SR_5786 (Large)

A mezőny eleje nagyon erős volt, a hét Lancia 037-essel, és a rengeteg Porschéval. A C2-ben sajnos csak ketten voltunk, az egyetlen ellenfelünk is kiesett, így a győzelemnek számomra nincs olyan nagy sportértéke, mint a C csoport hetedik helyének, amit sokkal erősebb autók között értünk el.

Két Alfa Romeo volt a mezőnyben, és hiába vitték el a Lanciák a show-t, amerre jártunk, mindenhol mosolygó arcokkal találkoztunk.

1MP_9844 (Large)

A mi szereplésünknél is nagyobb öröm számomra, hogy a Scuderia Coppa Amici a harmadik legeredményesebb csapat lett a versenyen és hogy a bajnokságban az ötödik helyen állunk csupa jó nevű, nagy csapat között.

A Historic Rali-Európa-bajnokság C korcsoport (2-es kategória) állása három futam után:
1. Lucio da Zanche (I) 114 pont
2. Mats Myrsell (S) 69 pont
3. Valter Chris Jensen (N) 63 pont
4. Wirtmann Ferenc (H) 48 pont
5. Antonio Sainz (E) 35 pont
6. Carlo Falcone (I) 30
7. Mekler László (H) 24 pont
8. Anders Johnsen (S) 21 pont
9. Villu Mättik (EE) 15 pont
10. Carles Palou (E) 12 pont
11. Nicholas Montini (I) 6 pont

1SR_5789 (Large)

A Historic Rali-Európa-bajnokság csapatverseny állása három futam után:
1. Historic Rally Club Finland 170 pont
2. Rododendri Historic Rally 150 pont
3. Black Motorsport 116 pont
4. Scuderia Coppa Amici 96 pont
5. Tractive Motorsport 90 pont
= Profil Racing Team 90 pont
7. Winners Rally Team 81 pont
8. Rally Club Sandro Munari 63 pont
9. Escuderia Madrid Historicos 35 pont
10. Circolo Della Biella 30 pont
11. SK Villu 15

A Historic Rali-Európa-bajnokság 2014-es naptára:
2014. február 28., Rallye de España (Spanyolország)
2014. március 14., 62 Rally Costa Brava (Spanyolország)
2014. április 4., 29° Sanremo Rally Storico (Olaszország)
2014. május 2., International Rally of the Lakes (Írország)
2014. május 16., 23. Historic Rallye Vltava (Csehország)
2014. június 5., 13th Historic Acropolis Rally (Görögország)
2014. június 20., Ypres Historic Rally (Belgium)
2014. július 3., Historic San Marino Rally (San Marino)
2014. július 18., Auto24 Rally Estonia (Észtország)
2014. augusztus 7., Lahti Historic Rally (Finnország)
2014. augusztus 28., 19° Rally Alpi Orientali Historic (Olaszország)
2014. szeptember 18., XXVI Rally Elba Storico (Olaszország)
2014. október 3., 6 Rallye de Asturias Historico (Spanyolország)
2014. október 17., 48. Mecsek Rallye (Magyarország)

További információ: www.scuderia.huwww.historic-racing.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program