Meklernek még a szélvédője is elrepült az Akropolisz Ralin

Nagyon szoros versenyben szerezte meg Mekler László és Mekler-Mikó Edit az Akropolisz Rali, Historic Európa-bajnoki futamon a C csoport negyedik és a C3-as kategória első helyét. Abszolút értékelésben pedig úgy lettek tízedikek, hogy a szezon leghosszabb versenyén a nyolcadik és a tízedik helyezett között mindössze 16 másodperc volt a különbség. Mekler ezzel a C csoport bajnokságában a harmadik helyen áll.

MeklerAkropolisz1 (Large)

Továbbra is kiválóan szerepel a magyar Scuderia Coppa Amici-csapat, amely Mekler és Wirtmann révén a verseny második legeredményesebbje volt, a bajnokságában pedig a harmadik helyen áll, úgy hogy mindössze hét ponttal van lemaradva az élen álló Tractive Motorsporttól és háromra a második Rododendri Historic Rally mögött.

„Hosszú és nehéz verseny volt” – mondta Mekler László. „Az első nap akkora eső esett, hogy megrogyott a rajt rámpa, mi már át sem tudtunk menni rajta. A hegyekből az összes földet rámosta az útra, tiszta sár volt minden. Én szeretem az esőt, mert eltűnik a lóerő különbség, úgyhogy ez nekünk kedvezett.”

MeklerAkropolisz2 (Large)

„Másnap is vizes pályákra számítottam, de nem jött be. Emiatt el is gumiztam magam. A murvának nevezett sziklákon pedig über óvatosan kezdtem. Később gyorsultunk, az utolsó dupla bukkanónál pedig még a szélvédőnk is elrepült. Én nem furkálom ki a karosszériát, hogy mindenféle lefogatókat tegyek rá. Különben is, ki a fene gondolná, hogy egy szélvédő el tud szállni.”

„A csoport és a kategória eredmény nem hoz lázba. 16 másodperccel maradtunk le a nyolcadik helyezett mögött, őt még megfoghattuk volna, de így is abszolút elégedett vagyok az eredménnyel. Nekünk ez egy túlélő verseny volt és túl is éltük.”

„Örülök neki, hogy a Scuderia ilyen jól szerepel, és hogy két nagy múltú, nagyon erős csapat mögött a harmadik helyen állunk a bajnokságban.”

A Historic Rali-Európa-bajnokság C csoportjának állása hat futam után

 1. Mats Myrsell, Porsche Carrera RS, 72 pont
 2. Anders Johnsen, Porsche Carrera RSR, 58 pont
 3. Mekler László, Alfa Romeo 1750 GTam, 54 pont
 4. Valter Jensen, Porsche Carrera RS, 28 pont
 5. Denis Moynihan, Ford Escort Mk I, 15 pont
 6. Villu Mättik, VAZ 2101, 10 pont
 7. Wolfgang Nehse, Porsche Carrera RS, 1 pont

Navigátorok

 1. Esko Junttila 72 pont
 2. Ingrid Johnsen 58 pont
 3. Mekler-Mikó Edit 54 pont
 4. Erik Pedersen 28 pont
 5. Gerard Conway 15 pont
 6. Arvo Maslenikov 10 pont

Csapatbajnokság:

 1. Tractive Motorsport 118 pont
 2. Rododendri Historic Rally 114 pont
 3. Scuderia Coppa Amici 111 pont
 4. Historic Rally Club Finland 92 pont
 5. Team Milano Racing 78 pont
 6. Squadra Corse Isola Vicentina 73 pont
 7. Rally Club Sandro Munari 28 pont
 8. Black Motorsport 15 pont
 9. SK Vilu 10 pont
 10. Pravia Autocompeticion 1 pont

További információ: www.scuderia.hu www.historic-racing.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.