Krózser Menya a Grand Finalen

Érett versenyzéssel fejezte be az idei Rotax Max szezont Krózser Menyhért, az MHH Kart Team 11 éves pilótája.

Az olaszországi Sarno adott otthont a Rotax Max Grand Finalnek, amelyre a nemzeti és a nemzetközi Rotax bajnokságokból lehetett ticketet szerezi, így csak a legjobbak állhattak rajthoz. Menya a magyar bajnoki címével vívta ki az indulás jogát a Mini Max kategória 36 fős mezőnyébe.

A verseny előtti sorsoláson nem túl szerencsésen húzott motort, amelyről már az első szabadedzésen kiderült, hogy az egyik leggyengébb a mezőnyben. Menya ennek ellenére hősiesen végigküzdötte a többnapos eseményt. Az elődöntők összesített eredmény alapján 16. volt, az elődöntőben 29. a döntőben pedig 20. lett. 

Teljesítményével kivívta a csapat görög coacha, Csicsi elismerését is, aki szerint megérett a kategóriaváltásra és jövőre juniorban indulhat.

„Rossz motort húztam és a vázat sem tudtuk igazán jól beállítani – foglalta össze a hétvégét a rá jellemző tömörséggel Menya. – Ez elég nagy hátrányt jelentett, ami miatt nem tudtam az élmezőnyben versenyezni. Viszont így is jót harcoltam és megpróbáltam kihozni a technikából a lehető legtöbbet.“

„A motorválasztás eléggé megpecsételte a hetünket – mondta Krózser Menyhért senior, csapatvezető. – Az első bemenetnél még mindenki azonos karburációt és áttételt használt, ott látszott, hogy a mezőny egyik leggyengébb motorját kaptunk. Sajnos ez benne van ebben a sorozatban. Próbáltunk rajta javítani, néha sikerült felhúzni egy közepes szintre, de többre nem jutottunk vele.

Menya viszont jól vezetett. Csapatunk coacha, Csicsi is kiemelte, hogy a nehézségek ellenére nagyon odatette magát és próbálta a legjobban kihozni a lehetőségekből, ami érett versenyzésre utal. Remélem, legközelebb nagyobb szerencsénk lesz.“

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Mini Max
Rotax Max Grand Final, Sarno (Olaszország)  2019. október 21–26.
  • Résztvevők: 36
  • Döntő: 20.
  • Elődöntő: 29.
  • Előfutamok összesítve: 16.
  • 2. előfutam: 20.
  • 1. előfutam: 15.
  • Időmérő: 21.
Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

További információ

www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program