Krózser Menya a mélyvízben

Pályafutása legnehezebb Junior mezőnyében mérkőzhetett meg Krózser Menyhért, az olaszországi Adriában, ahol a Rotax Max Euro Trophy harmadik fordulóját rendezték.

Az időmérőt a hirtelen megérkező eső nehezítette, amin Menya a 23 fős mezőnyből a 18. helyen végzett. Az előfutamok során sikerült javítania és a 11. helyen jutott az első futamba. Itt egy ütközéssorozatba keveredett, amely miatt két büntetést is kapott, így a második futamban a 20. helyről rajtolt. Innen küzdötte fel magát az igen előkelő 10. helyre.

„Menya nagyon sokat fejlődött az idén a Junior kategóriában, ezért döntöttünk úgy, hogy az év végén megméretjük a legerősebb Rotax sorozatban, a Euro Trophyn – mondta Kurgyis Róbert, az MHH Kart Team coacha. – Csapatszinten is nagyon készültünk a versenyre.

Szerdától edzettünk a pályán, volt olyan szabadedzés, amin Menya második idővel zárt. Az időmérő előtt esett le az eső. Mivel csak öt perc állt a versenyzők rendelkezésére nagy előnyt jelentett, ha valaki már a legelején be tudott menni és öt kört futott. Az új vizes gumik ugyanis körről körre jobban tapadtak. Menyának nem jól jött ki a lépés, 18. lett, így mind a három előfutamban erről a helyről kellett rajtolnia.

Nagyon szépen jött fel mindegyik előfutamban és végül a 11. helyen jutott az első futamba. Itt a kilencedik helyen futott be, de belekeveredett egy ütközéssorozatba, beesett az első spoilere és tíz másodperces büntetést kapott, amivel 20. lett.

A második futamban a 20. helyről rajtolt és nagyon szép versenyzéssel jött fel a 10. helyre.

Az látszik Menyán, hogy a tempója nagyon jó, meg merem kockáztatni, hogy akár a győzelemhez is elég, kicsit több rutint kell szereznie a Junior mezőnyben, erre pedig kiválóan alkalmas volt ez a verseny, de így is nagyon elégedettek voltunk a teljesítményével.“

Eredmények: Krózser Menyhért, JuniorMax

Résztvevők: 23
Összesített végeredmény: 15.
2. futam: 10.
1. futam: 20. 9.
Előfutamok összesített: 11.
3. előfutam: 17.
2. előfutam: 7.
1. előfutam: 11.
Időmérő: 18.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., SOLENAL Organic Disinfection, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.