Krózser Menya a mélyvízben

Pályafutása legnehezebb Junior mezőnyében mérkőzhetett meg Krózser Menyhért, az olaszországi Adriában, ahol a Rotax Max Euro Trophy harmadik fordulóját rendezték.

Az időmérőt a hirtelen megérkező eső nehezítette, amin Menya a 23 fős mezőnyből a 18. helyen végzett. Az előfutamok során sikerült javítania és a 11. helyen jutott az első futamba. Itt egy ütközéssorozatba keveredett, amely miatt két büntetést is kapott, így a második futamban a 20. helyről rajtolt. Innen küzdötte fel magát az igen előkelő 10. helyre.

„Menya nagyon sokat fejlődött az idén a Junior kategóriában, ezért döntöttünk úgy, hogy az év végén megméretjük a legerősebb Rotax sorozatban, a Euro Trophyn – mondta Kurgyis Róbert, az MHH Kart Team coacha. – Csapatszinten is nagyon készültünk a versenyre.

Szerdától edzettünk a pályán, volt olyan szabadedzés, amin Menya második idővel zárt. Az időmérő előtt esett le az eső. Mivel csak öt perc állt a versenyzők rendelkezésére nagy előnyt jelentett, ha valaki már a legelején be tudott menni és öt kört futott. Az új vizes gumik ugyanis körről körre jobban tapadtak. Menyának nem jól jött ki a lépés, 18. lett, így mind a három előfutamban erről a helyről kellett rajtolnia.

Nagyon szépen jött fel mindegyik előfutamban és végül a 11. helyen jutott az első futamba. Itt a kilencedik helyen futott be, de belekeveredett egy ütközéssorozatba, beesett az első spoilere és tíz másodperces büntetést kapott, amivel 20. lett.

A második futamban a 20. helyről rajtolt és nagyon szép versenyzéssel jött fel a 10. helyre.

Az látszik Menyán, hogy a tempója nagyon jó, meg merem kockáztatni, hogy akár a győzelemhez is elég, kicsit több rutint kell szereznie a Junior mezőnyben, erre pedig kiválóan alkalmas volt ez a verseny, de így is nagyon elégedettek voltunk a teljesítményével.“

Eredmények: Krózser Menyhért, JuniorMax

Résztvevők: 23
Összesített végeredmény: 15.
2. futam: 10.
1. futam: 20. 9.
Előfutamok összesített: 11.
3. előfutam: 17.
2. előfutam: 7.
1. előfutam: 11.
Időmérő: 18.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., SOLENAL Organic Disinfection, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.