Menya belül mosolygott az első bajnoki címén

Két bajnoki címet is ünnepelhetett Krózser Menyhért, amikor Bruckban a magyar és a CEE bajnokságot is megnyerte a Micro Max kategóriában. Az MHH Kart Team kilenc éves versenyzője számára ez volt pályafutása első (két) bajnoki címe, amiért keményen megdolgozott, természetesen nagyon örült neki, de így két héttel a verseny után sem tulajdonít neki nagy jelentőséget, most már a következő feladatra koncentrál.

„Apu mondta a szuperdöntő előtt, hogy szép volt, megvan a bajnoki cím. Nagyon örültem neki, de a szuperdöntőben is rajthoz akartam állni” – mondta Menya, aki így is tett, a szuperdöntőben a második helyen ért célba, majd a depó felé tartva jöttek az újabb gratulációk: „Balu, a szerelőm volt a második, aztán az egész csapat és anyu is gratulált.” Arra a kérdésre azonban, hogy neki is fülig ért-e a szája, nemmel válaszolt: „Nem szoktam mosolyogni a célban, de most belül igen.”

Az első bajnoki cím, főleg, hogy mindjárt kettő is van belőle, minden versenyző számára komoly mérföldkő, amivel akár a nyomás is leeshet a válláról. Menyának évközben volt egy-két nem száz százalékosan jól sikerült versenye, de az utóbbi hónapokban kiemelkedően teljesített és nyomásnak még csak a jele sem mutatkozott rajta.

„Azt mondtam magamnak, hogy komolyan kell venni a versenyzést, meg akartam nyerni a bajnokságot, amihez jobban kellett koncentrálnom.” Ennyi a titka sőt, a bajnoki cím sem változtatott meg semmit. „Örülök a bajnoki címnek, de nem változott semmi. Jövőre is szeretném megnyerni a bajnokságot, az idén pedig még a világdöntőn is rajthoz állunk, ott is szeretnék jól szerepelni. Biztos nagy csata lesz, mindenki nyerni akar rajta, de én is.”

Menyánál talán csak az apukája, Krózser Menyhért senior volt büszkébb, aki csapatvezetőként a pálya széléről követi fia pályafutását. Ő maga is több bajnoki címet nyert az Országos Ralibajnokságban, így kis Menya trófeája nem az első bajnoki serleg lesz a családban.

„Ez azért más, mint amikor én versenyeztem – mosolyog az apuka. – Amikor te vezetsz és beülsz az autóba, onnantól kezdve csak a versenyzéssel foglalkozol, nem izgulsz. Amikor Menya versenyez, én mindig halálra izgulom magam a pálya szélén.

Nagyon megdolgoztunk ezért a két bajnoki címért, az utolsó versenyen is oda kellett tenni magunkat. Annyira a feladatra koncentráltunk, hogy emlékszem, a döntő után volt egy pillanat, amikor ráeszméltünk, a szuperdöntő eredményétől függetlenül megvan a bajnokság.

Akkor persze nagyon örültünk neki, de szerintem el kell telnie egy kis időnek, mire minden leülepszik bennünk. Nem ért véget a szezon, készülünk a világdöntőre, aztán lassan a következő évet is össze kell állítanunk, úgyhogy nincs megállás. Da ha azt kérdezed, mint apa milyen érzés, hogy a fiam bajnok lett: hát az felfoghatatlan.”

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft.

További információ:

www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program