Menya belül mosolygott az első bajnoki címén

Két bajnoki címet is ünnepelhetett Krózser Menyhért, amikor Bruckban a magyar és a CEE bajnokságot is megnyerte a Micro Max kategóriában. Az MHH Kart Team kilenc éves versenyzője számára ez volt pályafutása első (két) bajnoki címe, amiért keményen megdolgozott, természetesen nagyon örült neki, de így két héttel a verseny után sem tulajdonít neki nagy jelentőséget, most már a következő feladatra koncentrál.

„Apu mondta a szuperdöntő előtt, hogy szép volt, megvan a bajnoki cím. Nagyon örültem neki, de a szuperdöntőben is rajthoz akartam állni” – mondta Menya, aki így is tett, a szuperdöntőben a második helyen ért célba, majd a depó felé tartva jöttek az újabb gratulációk: „Balu, a szerelőm volt a második, aztán az egész csapat és anyu is gratulált.” Arra a kérdésre azonban, hogy neki is fülig ért-e a szája, nemmel válaszolt: „Nem szoktam mosolyogni a célban, de most belül igen.”

Az első bajnoki cím, főleg, hogy mindjárt kettő is van belőle, minden versenyző számára komoly mérföldkő, amivel akár a nyomás is leeshet a válláról. Menyának évközben volt egy-két nem száz százalékosan jól sikerült versenye, de az utóbbi hónapokban kiemelkedően teljesített és nyomásnak még csak a jele sem mutatkozott rajta.

„Azt mondtam magamnak, hogy komolyan kell venni a versenyzést, meg akartam nyerni a bajnokságot, amihez jobban kellett koncentrálnom.” Ennyi a titka sőt, a bajnoki cím sem változtatott meg semmit. „Örülök a bajnoki címnek, de nem változott semmi. Jövőre is szeretném megnyerni a bajnokságot, az idén pedig még a világdöntőn is rajthoz állunk, ott is szeretnék jól szerepelni. Biztos nagy csata lesz, mindenki nyerni akar rajta, de én is.”

Menyánál talán csak az apukája, Krózser Menyhért senior volt büszkébb, aki csapatvezetőként a pálya széléről követi fia pályafutását. Ő maga is több bajnoki címet nyert az Országos Ralibajnokságban, így kis Menya trófeája nem az első bajnoki serleg lesz a családban.

„Ez azért más, mint amikor én versenyeztem – mosolyog az apuka. – Amikor te vezetsz és beülsz az autóba, onnantól kezdve csak a versenyzéssel foglalkozol, nem izgulsz. Amikor Menya versenyez, én mindig halálra izgulom magam a pálya szélén.

Nagyon megdolgoztunk ezért a két bajnoki címért, az utolsó versenyen is oda kellett tenni magunkat. Annyira a feladatra koncentráltunk, hogy emlékszem, a döntő után volt egy pillanat, amikor ráeszméltünk, a szuperdöntő eredményétől függetlenül megvan a bajnokság.

Akkor persze nagyon örültünk neki, de szerintem el kell telnie egy kis időnek, mire minden leülepszik bennünk. Nem ért véget a szezon, készülünk a világdöntőre, aztán lassan a következő évet is össze kell állítanunk, úgyhogy nincs megállás. Da ha azt kérdezed, mint apa milyen érzés, hogy a fiam bajnok lett: hát az felfoghatatlan.”

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft.

További információ:

www.facebook.com/menya.hu

Foto: Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Why is a pre-season test important? And why do you need three of them?

As in most sports, karting is also about pre-season preparation. That’s why the Brilliant Driver Program team has prepared three themed tests for the season opener. 

With four drivers in three categories, the Brilliant Driver Program – BDP Team – will be competing in this year’s Hungarian and international karting championships. 

Last year Balázs Juráncsik competed in the SeniorMax category, this year he switched to DD2. 

Marci Fally will start his second season in JuniorMax, while his younger brother, last year’s MiniMax Hungarian champion Markó Fally will move up a category and continue in JuniorMax. All three will focus on the international series, especially the Central European Rotax Max Challenge (CEE).

Foto: Brilliant Driver Program

Joining the BDP Team this year is Marcus Papp from Sweden, who will compete in MiniMax in the Hungarian championship. 

„Preparation at the beginning of the year is also very important in karting,” said Róbert Kurgyis, team manager of the BDP Team. – Three of our four drivers changed categories, so we had to prepare even more thoroughly. 

We started testing in January in Jesolo. Here we were lucky with the weather, as the wet track required less effort from the drivers, which made it easier for them to learn. 

Foto: Brilliant Driver Program

This was followed by a test in Kecskemét, which was specifically designed to give our drivers a more serious fitness session on the dry asphalt. All of them have a fitness programme, but kart racing requires special muscles that can almost only be acquired through karting. 

Our third test was again in Jesolo, a week before the CEE Bonus Cup. Here we were in the final phase of preparation. We tried several settings on each kart. It is important to rely on the feedback of the drivers as well as the stopwatch. The whole programme was set up so that there was always progress by the end of the day. And at the end of the three-day test, all four of our drivers got out of the kart feeling satisfied and motivated. 

Balázs Juráncsik has made good progress and I think we can even fight for victory in DD2 with him. 

Foto: Brilliant Driver Program

Marci Fally and Markó Fally have also made a lot of progress. They are two very talented youngsters. Marci is getting a better lead in JuniorMax. Markó had a successful year in MiniMax last year, this year he will have a big challenge in JuniorMax, but he is making serious progress. I expect a good performance from both of them in qualifying. With them we are aiming for continuous improvement. 

Marcus Papp was with us for the two tests in Jesolo. He has previously competed in the Swedish championship. He still has a lot to learn, but he is a very intelligent and determined driver who shows a tremendous desire to improve. He’s got better and better at every entry. He will take part in two more tests in Kecskemét before the Hungarian Championships. 

In Jesolo, the BDP team was strengthened by Bertold Bors, who had a good result in DD2 at the Grand Finals last year. This time he was not a driver but a mechanic and coach. In the Brilliant Driver Programme we want to train complex drivers, and Berti’s introduction in a different role was part of this. He has done a very good job and we hope to see him in a racing overall as soon as possible.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

It was a great pleasure for us that while he was testing for BDP Team in Jesolo, Brilliant Driver Program driver Menyhért Krózser was doing a great job in the WSK Super Master Series in Franciacorta. We would like to congratulate him.” 

The BDP Team’s first race of the year will be in Jesolo from 23-25 February, where Balázs Juráncsik (DD2), Marci Fally (JuniorMax) and Markó Fally (JuniorMax) will compete in the CEE Bonus Cup.