Krózser Menya: A nagy gumisakk

Nagy várakozásokkal érkezett Krózser Menya a gokart Európa-bajnokság harmadik fordulójára, Kristianstadba. Három héttel korábban ezen a pályán tesztelt és nagyon biztató köridőket ért el, két hete pedig a Champions of the Future (CF) harmadik futamán gyarapíthatta a tapasztalatait, szintén ugyanitt. A munka gyümölcsének az Eb-futamra kellett volna megérnie, ám a nagy gumisakk ebben megakadályozta. 

„Nehéz hétvégénk volt – mondta Kurgyis Róbert, Menya szerelője. – Az MG gumik alapvetően nagyon különleges odafigyelést igényelnek. Nagyjából öt kör kell, mire felmelegíted őket, és utána ha egyszer is elmelegíted, olyan, mintha jégen mennél. 

A megfelelő használatukhoz rengeteg tapasztalat szükséges. Ebben Menya hátrányban van, hiszen az eddigi összesen hat CF és Eb-futamból hármat, a betegsége miatt kihagyott. 

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya és Kurgyis Róbert

Ehhez jön még az MG gumik minőségének a szórása. Amikor már azt gondolod, hogy megvan a beállításod az időmérőn egy körre, utána pedig az előfutamokra húsz körre is, akkor felteszel egy másik szett gumit és hirtelen lassabb vagy. 

A műszaki hátteret biztosító Ward Racingtől minden segítséget megkaptunk, próbáltunk beállításban utána menni a tempóhiánynak, de ez ekkorra már egy nagyon sok ismeretlenes egyenletté vált és nem tudod, hogy a köridők azért romlanak, mert a gumi ennyit veszít a tapadásából, vagy a beállításokkal mentél rossz irányba.“

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya

Nagyjából ennyi történt Kristianstadban. Menya az OK kategória időmérőjén a 69 versenyzőből az 51. helyet szerezte meg, az előfutamok és a szuper futam után is 61. lett. 

„Nehéz erről a hétvégéről bármi pozitívumot is találni – mondta Menya. – Sokat készültünk, teszteltünk Kristianstadban, a pályát sikerült jól megtanulnom, a két héttel ezelőtti verseny tapasztalatait is fel tudtunk használni, mégsem akart összeállni a hétvége.  De nem adjuk fel.“

Olyannyira nem, hogy két nappal az Eb-futam után Menya már az olaszországi Franciacortában tesztelt, ahol június 23–25-e között rendezik a Champions of the Future negyedik fordulóját, majd két héttel később az Eb negyedik versenyét is. 

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya

„Nagyon hasznos volt a teszt, a kristianstadi teszthez képest egy tizedet gyorsult Menya, ez mindenképpen előrelépés – mondta Kurgyis Róbert. – Az egy–tíz körös tempója már jó az MG gumikon, még abban kell gyarapítania a tapasztalatát, hogyan viselkedik a gumi húsz kör után. Ehhez lehet, hogy szükségünk lesz még egy tesztre, ahol a hosszabb etapokra megyünk rá, nem állítgatunk semmit, csak az MG gumikkal szerzünk tapasztalatot. 

Én nem látom olyan sötéten a dolgot, mint Menya. Az év eleji formájához képest szerintem sokat javult. Az időmérős körei, a rajtjai nagyon jók, még a hosszabbtávú gumihasználatban kell fejlődnie. Nagyon összetett sportág a gokartozás, ahol néha beleszaladsz egy ilyen versenybe, de sokéves tapasztalatom alapján az ilyenből lehet a legtöbbet tanulni.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények
FIA gokart Európa-bajnokság, 3. futam, Kristianstad (Svédország) 2022. június 3–5.

Résztvevők: 69
Időmérő csoport: 17.
Időmérő összesített: 51.
CD előfutam: 14. 
CF előfutam: 17.
CE előfutam: 18.
AC előfutam: 20.
BC előfutam: 24. (kiesett)
Előfutamok összesítve: 61. 
A szuper futam: 29.
Összesített a döntő előtt: 61.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.