MHH Kart Team: Az idei legjobb formánkat hoztuk

Kirobbanó formában volt Krózser Menyhért és Losonczy Levente az olasz ROK-bajnokság adriai futamán, míg Fodor Géza Csehországban, Chebben, a CEE-futamon folytatta a munkát.

Mind a két fiatal versenyző komoly tudást villantott meg, ám a szerencsével ezúttal hadilábon álltak: Krózser motorhiba miatt esett ki a Mini ROK elődöntőjében, Losonczyra pedig az egyik ellenfele ugratott rá, ami miatt a Junior ROK döntőjében az utolsó helyéről kellett rajtolnia. Innen húsz pozíciót javítva jött fel a 12. helyre.

Ezalatt Fodor Géza Chebben, a CEE harmadik futamán vett részt, ahol a DD2 mezőny 14. helyét szerezte meg, Mastersben pedig harmadik lett.

Krózser Menyhért, Mini ROK

„Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen mind a két versenyzőnk talán idei legjobb formáját mutatta, mind a ketten nagyon fegyelmezetten és okosan versenyeztek. A szerencsével azonban hadilábon álltunk — mondta Krózser Menyhért senior, csapatvezető. — Menyát egy motorhiba állította meg, Levit pedig az egyik ellenfele ütötte ki a pályának ugyanazon a pontján.

Menyával egyértelműen ez volt az idei legjobb hétvégénk, végig gyors volt. Az időmérőn a 42-ből a 14. helyet szerezte meg úgy, hogy a leggyorsabb körében előzött. Az elődöntőben kettévették a mezőnyt, így a hetedik helyről rajtolhatott, amiből akár még egy nagyon jó eredmény is lehetett volna, de a rajt után megállt a motorunk.

Ha a részeredményeket tekintjük, nagyon jó hétvégénk volt, abszolút elégedett vagyok Menyával, most már egy kis szerencse kellene, egy jó végeredményhez.“

Losonczy Levente, junior ROK

Pár nappal a verseny előtt már kint tesztelt Levi, volt egy pici hátfájása, de ez nem hátráltatta — mondta Losonczy Csaba, csapatvezető. — Az időmérőn négy tizedre volt az élmezőnytől, ami a 34 fős mezőnyben a 18. helyet jelentette. Mese nincs, az időmérőn jobban kell mennünk.

Az elődöntőben a felvezetőkörben átugratott rajta az egyik ellenfele. Szerencsére Levi nem sérült meg, de a kormányzás elment, így még a rajt előtt kiesett a futamból. A döntőt a 32. helyről kezdte és húsz pozíciót javítva jött fel a 12.-re. A versenyen már csak két tizeddel maradt el a leggyorsabb körtől úgy, hogy folyamatosan előzött.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy még egy ilyen bosszantó baleset sem törte meg, abból a szituációból is a legjobbat hozta ki. Egyetértek csapatvezetőtársammal, mind a két versenyzőnk nagyon jól szerepelt, legközelebb igazán megérdemelnének egy kicsit több szerencsét.“

Fodor Géza, DD2 Masters

„Én nem számolhatok be olyan jó eredményekről, mint a junior versenyzőink sőt, csalódásnak éltem meg a chebi hétvégét — mondta Fodor Géza. — Az előző versenyemen, Bruckban nagyon biztató formában voltam, amit szerettem volna átmenteni erre a hétvégére is.

Tartottuk magunkat ahhoz az elhatározásunkhoz, hogy nem állítgatunk a gokarton, hanem a vezetésre koncentrálunk. Ez bejött, mert a köridőm folyamatosan közeledett az élmezőnyéhez, de egy kicsit határozatlanabb voltam a kelleténél.

Az elődöntőben nem akartam meglökni az előttem lévőt, ki akartam kerülni, elúszott a gokartom hátulja, amivel a mezőny végére estem vissza. A szuperdöntőben pedig két kanyart vártam egy előzéssel, aminek az lett a következménye, hogy az előttem lévő nem gyorsított ki eléggé és felmásztam rá, így megint a mezőny végére kerültem, innen jöttem fel a 14. helyre, Mastersben pedig a harmadikra.

Be kell látnom, hogy a két év kiesést nem lehet olyan gyorsan visszahozni, lépésről lépésre kell haladni. Remélem, az év végére stabilan hozni tudom a régi formámat.“

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Mini ROK

 • Résztvevők: 42
 • Elődöntő: kiesett
 • Időmérő: 14.

Losonczy Levente, Junior ROK

 • Résztvevők: 33
 • Döntő: 12.
 • Elődöntő: 33. (kiesett)
 • Időmérő: 18.

Fodor Géza, DD2 (Masters)

 • Résztvevők: 22 (5)
 • Szuperdöntő: 14. (3.)
 • Döntő: 15. (4.)
 • Elődöntő: 20. (3.)
 • Időmérő: 14. (3.)

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

További információ

www.facebook.com/menya.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.