MHH Kart Team: Első sor Grobnikban

Az első sorba kvalifikálta magát Losonczy Levente a Bohemia Clio Kupa negyedik hétvégéjén, a horvátországi Grobnikban. A rajt után elsőnek jött el, de az év eleje óta áhított győzelem egy apró hibán elúszott, és Levi kiesett. A második futamban megint csak kalandosan szerezte meg az ötödik helyet, amivel a bajnokságban a negyedik helyen áll. 

„Nagyon készültünk Grobnikra, mert itt mindig jól szerepeltünk – mondta Levi. – Összesen két szabadedzés volt, ami az egész bajnokságban a legrövidebb felkészülést jelentette. Az autót azonban a tapasztalataink alapján könnyen beállítottuk. Nagyon jó is lett. A Zsille Motorsportos csapattársam, Hatvani Bálint szerzete meg a pole-pozíciót, én lettem a második. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Bohemia Renault Clio Kupa, Grobnik (Horvátország) 2021. július 23–25.

A rajtnál Bálintnak volt egy kuplung problémája, ami miatt hamarabb mozdult be a Cliója. Én pedig öt centivel túllógtam a rajtvonalon. Belülről nagyon nehéz ezt látni, kívülről nem kaptam hozzá segítséget, ezért úgy álltam fel, ahogy éreztem. Bálint a kuplung hiba miatt kicsit beragadt, le tudtam rajtolni. Az első két helyen mentünk, amikor mind a ketten stop and go büntetést kaptunk. 

A kálváriám itt nem ért véget. A rádióm rosszul működött, ahogy jöttem be a bokszba, azt hallottam, hogy parc fermé. Utólag kiderült, hogy Bálintnak mondták. Nagyon stresszes helyzet volt, nem értettem, hogy miért kell parc fermébe állnom, de gondoltam, hogy a csapatom tud valamit, amit én nem. Beálltam a parc fermébe és ezzel kiestem a versenyből. A sima stop and góval feljöhettem volna az ötödik helyig. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Bohemia Renault Clio Kupa, Grobnik (Horvátország) 2021. július 23–25.

Tanulságos dolog volt mind a kettő: a rajtrácsra felállás és a parc fermébe kiállás is. Legközelebb biztos jobban kezelem mind a két helyzetet. 

A második futamban a 11. helyről rajtoltam feljöttem egészen a negyedik helyig. Bálint volt a második, de a cél előtt előre engedett, hogy több pontot szerezzek a bajnokságban. Utólag kiderült, hogy pályaelhagyásért kaptam öt másodperc büntetést, így az ötödik helyen végeztem. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Bohemia Renault Clio Kupa, Grobnik (Horvátország) 2021. július 23–25.

Kalandos hétvégénk volt. Az edzéstempónk nagyon biztató, úgyhogy az utolsó két hétvégén még bármi megtörténhet.“

Losonczy Levente, MHH Kart Team 
V4 sorozat, Bohemia Clio Kupa, Grobnik (Horvátország) 2021. július 23–25. eredmények:

Időmérő: 2.
1. futam: kiesett
2. futam: 5.

Bohemia Clio Kupa állása nyolc futam után: 

1. Filip Sandström 178 pont
2. Erik Bertilsson 127 pont
3. Yuuso Panttila 78 pont
4. Losonczy Levente 71 pont
5. Hatvani Bálint 71 pont
6. Richard Meixner 62 pont
7. Miha Primozic 57 pont
8. Yasmeen Koloc 35 pont

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Bohemia Renault Clio Kupa, Grobnik (Horvátország) 2021. július 23–25.
Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Zagyva

Zagyva Lajos nem nyert, győzött

A kétkerék-hajtású kategória két legendája, Zagyva Lajos és Spitzer Gábor nyerték a Győr Rallyn a 2wd, az RC4 és a Peugeot Kupát is, ám miután nem akarták befolyásolni az utánpótlás kategória bajnokságát, a céldobogón leadták menetlevelüket, így végül nem értékelték őket a versenyen. Mégis győztek. 

„Az utolsó pillanatban dőlt el minden – magyarázta Zagyva Lajos. – Eredetileg (Zagyva) Dorkát neveztük a Peugeot Kupába, azonban az egyetemi elfoglaltsága miatt nem tudott rajthoz állni. Aki ismeri Dorkát, az tudja róla, hogy él-hal a rallyért, de az egyetemet is komolyan veszi, így most az utóbbit választotta. 

Zagyva Lajos
Fotó: Pál Bence // Zagyva Lajos

Nem is nagyon foglalkoztunk a Győr Rallyval, amíg észbe nem kaptam, hogy hiszen mi vállaltuk, hogy a Veszprém Rally után három Peugeot Kupa futamon indulunk. Gyorsan felhívtam Spitzer Gabit és beneveztünk.“

Bár Zagyva Lajos és Spitzer Gábor is évtizedeken keresztül számítottak a magyar kétkerekes mezőny legkiemelkedőbb sofőrei és navigátorai közé, sohasem versenyeztek együtt. Gyerekeik, Zagyva Dorka és Spitzer Frida viszont a rallyn keresztül nagyon jó barátok lettek, ami a két családot is összehozta. 

Fotó: Pál Bence // Spitzer Gábor

„Az utóbbi évben sok segítséget kaptunk (Spitzer) Gabitól, most már ő navigál Dorkának. Egy ideje beszélgettünk róla, hogy menni kéne egyet nekünk is együtt, az élet pedig hirtelen megadta ezt a lehetőséget. 

Mondtam Gabinak, hogy csak úgy megyek, ha tisztességesen felkészülünk, de a verseny végén kiállunk, hogy ne befolyásoljuk az éves bajnokságot. Annyit válaszolt, ő is így gondolja. 

Na innentől viszont nem volt könnyű dolgunk, mert meg kellett nyerni a versenyt, hogy a végén úgy tudjunk kiállni, hogy a sorrendet ne borítsuk fel. 

A pályabejáráson a két napot maximálisan kihasználtuk. A versenyen volt úgy, hogy átszóltam Gabinak, húzzon még egyet az övön, mert ez kemény lesz. Ráhúzott és mondta, mehetünk. 

Fotó: Pál Bence // Zagyva Lajos

Határ Attilával és Bertalan Marcival nagyon jót vívtunk. Minden tudásunkra szükség volt, hogy felvegyük velük a versenyt. Büszke vagyok a két srácra, mert egy éve őket szemeltem ki, hogy menjenek helyettem az Oroszlány Rallyn a Peugeot-val. Akkor azt mondtam, azért kapják, mert szerintem ők lehetnek a Peugeot Kupa két sztárja, és egy év múlva ez be is jött. 

Végül 3,3 másodperccel – ami nem mondható soknak – mi voltunk a leggyorsabbak. Sőt, nagyon is benne volt, hogy a fiatalok elvernek minket. Ahogy Gabival megbeszéltük, a célban leadtuk a menetlevelünket, de annyira elbénáztam, hogy rossz embernek adtam le, ezért kaptunk 20 másodperc büntetést, de végül is ez már nem számított.“

A Zagyva–Spitzer páros így a kétkerék-hajtású, az RC4-es és a Peugeot Kupa győzelméről is lemondott, plusz a Peugeot Kupa pénzdíjáról, de ezt egyáltalán nem bánják. 

Fotó: Pál Bence // Zagyva Lajos

„Nagyon sokan gratuláltak nekünk, hogy ez kemény munka volt. Az egyik legkedvesebb megjegyzés az volt, hogy a magyar rallysportban pár embernek le van betonozva a neve, és mostmár az enyém is. Én nem így gondolom, de jól esett. Ez a sok gratuláció nekünk Gabival felért egy győzelemmel. A fiatalok meg hadd gyűjtsék a serleget, a jövő az övék, őket kell segíteni. 

Azért azt el kell mondanom, hogy ez a négy nap kivégzett rendesen. Ma (hétfő) reggel felkeltem, ó mondom, nincs semmi baj, megyek dolgozni, de délben hazajöttem, mert elfáradtam. Ezzel együtt nagyon megérte, jól esett Gabival mind a kettőnk lelkének.“ 

Zagyva Lajos együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.