MHH Kart Team: Erős hétvége a WSK-ban

WSK Masters Series 2. futam – Lonato (Olaszország), 2019. február 21–24.

Két héten belül két különböző bajnokságban mutathatta meg képességeit Krózser Menyhért, az MHH Kart Team versenyzője.

Míg február közepén a ROK sorozat Winter Cupján vett részt, egy héttel később a legerősebb gokartbajnokság, a WSK Masters Series második futamán állt rajthoz.

A mezőny ezúttal is parádés volt, hisze a Mini kategóriában 32 ország 108 versenyzője vívott meg egymással.

Menyát az időmérőn motorhiba hátráltatta, ami miatt csak az 56. lett. Így mind az öt előfutamon a 19-20. helyről rajtolt. Az első előfutamon még nem sikerült elhárítani a motorhibát, a másodikon ütközés miatt beesett a spoilere és büntetést kapott. Az utolsó három előfutamon azonban szárnyalt és több helyet javítva kétszer 10. egyszer pedig 12. lett.

Az A elődöntőben nem sikerült megismételnie zseniális rajtjait, de így is tíz helyet javítva ért célba. Sajnos ebben a futamban is ütközésbe keveredett, ami miatt öt másodperc büntetést kapott és a 27. helyen végzett, amivel nem jutott döntőbe.

„Kaptunk hideget és meleget is a hétvégén – mondta Krózser Menyhért senior, csapatvezető. – A motorhiba az időmérőn sok mindent eldöntött, ami miatt az előfutamokban Menya hátrább rajtolt, ráadásul az első két előfutama nem is sikerült, de nem adta fel.

Mentálisan nagyon sokat erősödött tavalyhoz képest. Ezt megmutatta az elődöntőben is, ahol egy rossz rajt után ugyanúgy tíz helyet javított, mint az előfutamokban.

Elégedettek lehetünk a teljesítményével, de egy kicsit több rámenősséggel ennél sokkal jobban is szerepelhet, viszont a fejlődésében megvan a folytonosság, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok a szezon hátralévő részével kapcsolatban.“

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Mini

  • Résztvevők: 108 (32 ország)
  • A elődöntő: 27. (34-ből)
  • Kvalifikációs futamok összesítve: 39. (108-ból)
  • BD előfutam: 10. (34-ből)
  • BC előfutam: 10. (36-ból)
  • BF előfutam: 12. (36-ból)
  • BE előfutam: 23. (36-ból)
  • BA előfutam: 18. (36-ból)
  • Időmérő összesítve: 56. (105-ből)

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

További információ

www.facebook.com/menya.hu

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre