Krózser Menya: Gumi és aszfalt kombinációja

Pályafutása egyik legnehezebb feladata elé állt Krózser Menya a Champions of the Future sorozat első állomásán, a portugáliai Portimaóban. Ebben a bajnokságban az OK mezőny MG gumikat használ, amelyek tulajdonsága jelentősen eltér a WSK-ban használt Leconttól. Ráadásul a portimaói aszfalt nagyon érdes, jól tapad, de a gumikat is igénybe veszi. A kettő kombinációját kellett Menyának kitapasztalnia. 

A WSK sorozat szünetében az OK mezőny a portugáliai Portimaóba költözött, ahol először a Champions of the Future Euro Series bajnoki futamát rendezték, két hét múlva pedig ugyanezen a pályán tartják az Európa-bajnokság első futamát is. 

Az OK mezőnyben a váz és a motor is hasonló volt, mint amit a WSK-ban megszokhattak a versenyzők, de Lecont helyett MG gumikkal versenyeznek, amik egészen más tulajdonsággal rendelkeznek. Egy körön meg lehet találni velük a jó tempót, de sokkal nehezebb feladat az egész versenytávra beosztani őket. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Krózser Menya most versenyezett először az OK kategóriában MG gumikkal. Nem segített neki, hogy a szabadedzések végig esőben zajlottak és gyakorlatilag az időmérőre száradt fel úgy a pálya, hogy a slickeket ki tudta próbálni. 

A 64 fős OK mezőnyben a csoportjában 10., összesítettben pedig 28. lett. Az előfutamok során elég peches volt, hiszen háromszor lökték ki, kétszer pedig büntetést kapott, így a 40. helyen jutott a Szuper előfutamba, ahol a 23. helyet szerezte meg. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A döntő előtti összesítésben 42. lett, így ezúttal nem jutott be a végső összecsapásra. 

„Tanulságos hétvége volt – mondta Menya. – Az MG gumik viselkedését nem könnyű kitapasztalni. Elég szűk az a tartomány, amikor már felmelegszenek, de még nem égeted el őket. Ráadásul a portimaói aszfalt is elég gyilkos, úgyhogy volt feladatom bőven.

Ennek ellenére a döntő simán meglehetett volna. A Szuper előfutamra nem raktuk fel az új gumikat, azokat a döntőre tartogattuk. Jó volt az első rajtom top tízben voltam, aztán a piros zászló után a második is, akkor a 12. helyre jöttem fel, de körülöttem mindenki jobb gumin volt, én pedig nem tudtam őket tartani. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

De nem baj, két hét múlva sokkal tapasztaltabbak leszünk ezekkel a gumikkal és akkor döntőbe fogok jutni.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior)

Résztvevők: 64
Időmérő csoport: 10.
Időmérő összesített: 28.
CD előfutam: 12. 
DF előfutam: 13. 
AD előfutam: 16. 
DE előfutam: 11. 
BD előfutam: 19. 
Előfutamok összesítve: 40. 
Szuper előfutam 2: 23.
Összesített a döntő előtt: 42.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém