Krózser Menya: Gumi és aszfalt kombinációja

Pályafutása egyik legnehezebb feladata elé állt Krózser Menya a Champions of the Future sorozat első állomásán, a portugáliai Portimaóban. Ebben a bajnokságban az OK mezőny MG gumikat használ, amelyek tulajdonsága jelentősen eltér a WSK-ban használt Leconttól. Ráadásul a portimaói aszfalt nagyon érdes, jól tapad, de a gumikat is igénybe veszi. A kettő kombinációját kellett Menyának kitapasztalnia. 

A WSK sorozat szünetében az OK mezőny a portugáliai Portimaóba költözött, ahol először a Champions of the Future Euro Series bajnoki futamát rendezték, két hét múlva pedig ugyanezen a pályán tartják az Európa-bajnokság első futamát is. 

Az OK mezőnyben a váz és a motor is hasonló volt, mint amit a WSK-ban megszokhattak a versenyzők, de Lecont helyett MG gumikkal versenyeznek, amik egészen más tulajdonsággal rendelkeznek. Egy körön meg lehet találni velük a jó tempót, de sokkal nehezebb feladat az egész versenytávra beosztani őket. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Krózser Menya most versenyezett először az OK kategóriában MG gumikkal. Nem segített neki, hogy a szabadedzések végig esőben zajlottak és gyakorlatilag az időmérőre száradt fel úgy a pálya, hogy a slickeket ki tudta próbálni. 

A 64 fős OK mezőnyben a csoportjában 10., összesítettben pedig 28. lett. Az előfutamok során elég peches volt, hiszen háromszor lökték ki, kétszer pedig büntetést kapott, így a 40. helyen jutott a Szuper előfutamba, ahol a 23. helyet szerezte meg. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A döntő előtti összesítésben 42. lett, így ezúttal nem jutott be a végső összecsapásra. 

„Tanulságos hétvége volt – mondta Menya. – Az MG gumik viselkedését nem könnyű kitapasztalni. Elég szűk az a tartomány, amikor már felmelegszenek, de még nem égeted el őket. Ráadásul a portimaói aszfalt is elég gyilkos, úgyhogy volt feladatom bőven.

Ennek ellenére a döntő simán meglehetett volna. A Szuper előfutamra nem raktuk fel az új gumikat, azokat a döntőre tartogattuk. Jó volt az első rajtom top tízben voltam, aztán a piros zászló után a második is, akkor a 12. helyre jöttem fel, de körülöttem mindenki jobb gumin volt, én pedig nem tudtam őket tartani. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

De nem baj, két hét múlva sokkal tapasztaltabbak leszünk ezekkel a gumikkal és akkor döntőbe fogok jutni.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior)

Résztvevők: 64
Időmérő csoport: 10.
Időmérő összesített: 28.
CD előfutam: 12. 
DF előfutam: 13. 
AD előfutam: 16. 
DE előfutam: 11. 
BD előfutam: 19. 
Előfutamok összesítve: 40. 
Szuper előfutam 2: 23.
Összesített a döntő előtt: 42.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre