MHH Kart Team: Levi csak azért is

Újabb küzdelmes versenye volt Losonczy Leventének a Central European Rotax Max Challenge (CEE) második fordulóján, Kecskeméten. A teljes SeniorMax mezőnynek kalandosra sikeredett időmérője mellett az MHH Kart Team versenyzője ismét poszt-COVID tünetekkel küzdött, pillanatok alatt elfogyott a levegője. Azonban Levi nem adta fel és még a szuperdöntő utolsó kanyarjában is előzött egyet. A hétvége összesített eredménye alapján a nyolcadik helyet szerezte meg. 

„Kalandos hétvégém volt megint – nevetett Levi. – A pénteki szabadedzéseken elektronikai problémánk volt, nem is nagyon tudtam tiszta kört futni. Szombaton a sorsolt motorral már nem volt ilyen gondunk, a nyolc edzés pedig elég volt arra, hogy a pénteken elmaradt beállításokat megtaláljuk. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, CEE SeniorMax, Kecskemét, 2021. június 25–27.

Vasárnap az időmérőt a teljes mezőny elrontotta. Az edzés kezdete után egy percünk van, hogy elhagyjuk a rajtvárakozót. Mindenki addig taktikázott, hogy ez nem sikerült, úgyhogy az időmérő körünk érvénytelen lett. Végül abban a sorrendben rajtoltunk, ahogy a pályára léptünk. Így a 16. helyről rajtolhattam.

A legnagyobb gondot nem is ez okozta, hanem hogy újra előjött a levegőhiány. Trinecben (a CEE első futamán) is ezzel küzdöttem, akkor nem sokkal a verseny előtt kaptam meg a második védőoltást. Utána még volt egy pár nehéz napom, de Poznanban a Clio Kupa futamon egyáltalán nem éreztem semmit. Ezért is volt meglepő, hogy megint elfogyott a levegőm.

Losonczy Levente, MHH Kart Team, CEE SeniorMax, Kecskemét, 2021. június 25–27.

Az elődöntőben a 16.-ról a 11. helyre jöttem fel, a döntőben 9. lettem, a szuperdöntőre viszont nagyon elfogyott a levegőm. Még soha sem tapasztaltam olyat, hogy versenyzés közben azzal kelljen foglalkozni, hogyan lélegzem. A harmadik kör után már azon gondolkoztam, hogy kiállok, de aztán arra gondoltam, hogy most már csak azért is megmutatom és megcsinálom a 16 kört. 

Nem volt könnyű, de meglett. Ezen a versenyen fordított irányban használtuk a kecskeméti pályát, amin így elég nehéz előzni. Sokáig mentem az előttem lévő nyomában, gyorsabb is voltam nála, de nem találtam rajta fogást. Végül a mögöttem jövő megelőzött engem és az előttem lévőt is, én tudtam utána menni, úgyhogy a pozíciómat megtartottam. Az utolsó kör utolsó kanyarjában pedig bedobtam magam a kanyarban és sikerült egyet előznöm, így lettem 10., a hétvége összesített eredménye alapján pedig 8.

Losonczy Levente, MHH Kart Team, CEE SeniorMax, Kecskemét, 2021. június 25–27.

A héten megyek egy poszt-COVID vizsgálatra, most az az elsődleges célom, hogy minél hamarabb visszanyerjem a régi formámat és nagyon szeretnék már egy jó CEE versenyt teljesíteni.“ 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, SeniorMax
Central European Rotax Max Challenge 2. futam, Kecskemét 2021. június 25–27.

Résztvevők: 22
Időmérő: 16.
Elődöntő: 11.
Döntő: 9.
Szuperdöntő: 10. 
Összesített: 8. 

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.