MHH Kart Team: Levi nagyot lépett előre

Central European Rotax Max Challenge, Bonus Cup, Kecskemét 2021. március 14.

Az edzéseredmények alapján dobogóra várta magát Losonczy Levente a Central European Rotax Max Challenge, Bónusz Kupáján, Kecskeméten. Végül a SeniorMax kategóriában az ötödik helyet szerezte meg, ám ezt is hatalmas sikernek könyvelte el, hiszen még soha sem ment ilyen jól esőben.

Öt hónap kihagyás után versenyezhetett újra gokarttal az MHH Kart Team pilótája. Az edzéseken 2–4. időt futott, amely alapján jó eséllyel pályázhatott akár dobogóra is. Vasárnap azonban leesett az eső és mivel Levinek viszonylag kicsi a rutinja vizes pályán, alaposan fel volt neki adva a lecke. 

A 18 fős mezőnyből az időmérőn a 6. helyet szerezte meg. Az elődöntőben 4.-nek ért célba, de mivel beesett az első spoilere, kapott öt másodperc büntetést, így 6. lett. A döntőben a sora szerencsétlenül kapta el a rajtot, így a másik sorban indulók el tudtak húzni. Levi a 11. helyre esett vissza, ahonnan a 4.-re kapaszkodott fel. 

A szuperdöntőben a 2. helyen is állt, ám a felszáradó pályán egyre jobban veszítette abroncsa a tapadást, így végül 5. helyen ért célba, de bójadöntés miatt öt másodperc büntetést kapott és végül a 8. helyen zárt. Összesítésben pedig a CEE Bónusz Kupa 5. helyét szerezte meg. 

„Nagyon jó hétvégénk volt – mondta Losonczy Levente. – Az edzések alatt második–negyedik időket futottam, ami nagyon biztató volt. Vasárnap egy kicsit tartottam az esőtől, mert vizes pályán nincs nagy rutinom, de sokkal jobban ment, mint tavaly. Egy éve még a 15. hely körül voltam az esős időmérőn, most 6. lettem. A téli szünet alatt sokminden ülepedett le bennem és érzésre is sokkal jobban mentem, mint tavaly év végén. 

A három futam jól sikerült, az élmezőnyben tudtam menni. A szuperdöntőben jól rajtoltam, az első körökben feljöttem a második helyre. Ebben segített a guminyomás, hamarabb felmelegedtek az abroncsaim, de a futam második felére már nagyon felszáradt a pálya, ott elmelegedtek, ezért visszaestem. 

Az edzések után bíztam a dobogóban, titkon reméltem, hogy akár a győzelemért is tudok majd harcolni, de így is nagyon elégedett vagyok. Hatalmasat léptem előre a vizes pályán. Alig várom már, hogy a következő versenyen is bizonyíthassak.

Köszönöm Ben George segítségét, aki mind a vázat, mind a motort tökéletesen készítette elő és mint tréner is sokat segített, valamit a Fit4Race csapatának a munkáját, mind a személyes, mind pedig az online edzések során.“

EREDMÉNYEK

Losonczy Levente, MHH Kart Team, SeniorMax

Összesített eredmény: 5.
Szuperdöntő: 8.
Döntő: 4.
Elődöntő: 6.
Időmérő: 6.
Résztvevők: 18

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., medVie GmbH, SOLENAL Organic Disinfection, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.