MHH Kart Team: Levi nagyot lépett előre

Central European Rotax Max Challenge, Bonus Cup, Kecskemét 2021. március 14.

Az edzéseredmények alapján dobogóra várta magát Losonczy Levente a Central European Rotax Max Challenge, Bónusz Kupáján, Kecskeméten. Végül a SeniorMax kategóriában az ötödik helyet szerezte meg, ám ezt is hatalmas sikernek könyvelte el, hiszen még soha sem ment ilyen jól esőben.

Öt hónap kihagyás után versenyezhetett újra gokarttal az MHH Kart Team pilótája. Az edzéseken 2–4. időt futott, amely alapján jó eséllyel pályázhatott akár dobogóra is. Vasárnap azonban leesett az eső és mivel Levinek viszonylag kicsi a rutinja vizes pályán, alaposan fel volt neki adva a lecke. 

A 18 fős mezőnyből az időmérőn a 6. helyet szerezte meg. Az elődöntőben 4.-nek ért célba, de mivel beesett az első spoilere, kapott öt másodperc büntetést, így 6. lett. A döntőben a sora szerencsétlenül kapta el a rajtot, így a másik sorban indulók el tudtak húzni. Levi a 11. helyre esett vissza, ahonnan a 4.-re kapaszkodott fel. 

A szuperdöntőben a 2. helyen is állt, ám a felszáradó pályán egyre jobban veszítette abroncsa a tapadást, így végül 5. helyen ért célba, de bójadöntés miatt öt másodperc büntetést kapott és végül a 8. helyen zárt. Összesítésben pedig a CEE Bónusz Kupa 5. helyét szerezte meg. 

„Nagyon jó hétvégénk volt – mondta Losonczy Levente. – Az edzések alatt második–negyedik időket futottam, ami nagyon biztató volt. Vasárnap egy kicsit tartottam az esőtől, mert vizes pályán nincs nagy rutinom, de sokkal jobban ment, mint tavaly. Egy éve még a 15. hely körül voltam az esős időmérőn, most 6. lettem. A téli szünet alatt sokminden ülepedett le bennem és érzésre is sokkal jobban mentem, mint tavaly év végén. 

A három futam jól sikerült, az élmezőnyben tudtam menni. A szuperdöntőben jól rajtoltam, az első körökben feljöttem a második helyre. Ebben segített a guminyomás, hamarabb felmelegedtek az abroncsaim, de a futam második felére már nagyon felszáradt a pálya, ott elmelegedtek, ezért visszaestem. 

Az edzések után bíztam a dobogóban, titkon reméltem, hogy akár a győzelemért is tudok majd harcolni, de így is nagyon elégedett vagyok. Hatalmasat léptem előre a vizes pályán. Alig várom már, hogy a következő versenyen is bizonyíthassak.

Köszönöm Ben George segítségét, aki mind a vázat, mind a motort tökéletesen készítette elő és mint tréner is sokat segített, valamit a Fit4Race csapatának a munkáját, mind a személyes, mind pedig az online edzések során.“

EREDMÉNYEK

Losonczy Levente, MHH Kart Team, SeniorMax

Összesített eredmény: 5.
Szuperdöntő: 8.
Döntő: 4.
Elődöntő: 6.
Időmérő: 6.
Résztvevők: 18

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., medVie GmbH, SOLENAL Organic Disinfection, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.