MHH Kart Team: Menya négyszer futott leggyorsabb kört

Igen jó tempóval mutatkozott be Krózser Menyhért a SeniorMax kategóriában a Közép-Európai Rotax Max Challenge szezonzáró, brucki futamán. A warm upon, az időmérőn, az elődöntőben és a döntőben is ő futotta a leggyorsabb kört.

Az MHH Kart Team versenyzője először indult a Rotax Max sorozat Senior kategóriájában, ahol a Juniorhoz képest erősebb motort és a jobban tapadó gumikat és az emiatt másképp viselkedő gokartot is meg kellett tanulnia. Ez olyan jól sikerült, hogy szombaton több edzést nyert. 

Ezt a formáját az időmérőn is megismételte, megfutotta a leggyorsabb kört. A pole-pozíciót azonban nem tarthatta meg, mert a gokartja nem indult el időben, így a szabályban rögzített két percen túl hagyta el a rajtvárakozót, ezért a mezőny végére sorolták. 

A vasárnap reggeli warm upon újra a leggyorsabb volt. Az elődöntőben a 23. helyről a hatodikra küzdötte fel magát, ám motorhiba miatt visszaesett a kilencedikre. Ebben a futamban is Menya futotta a leggyorsabb kört. 

A döntőben a harmadik helyen állt, amikor motorhiba miatt megint visszaesett, végül ötödiknek futott be, de mivel a rajtnál beesett a spoilere, öt másodperc büntetést kapott és kilencedik lett. A leggyorsabb kör megint az övé volt.

A szuperdöntőben a rajt utáni balesetben veszített némi időt, majd a nyolcadik helyre jött fel, de ki kellett állnia gyertyacserére, amit után a 22. helyen ért célba. Ez volt a nap egyetlen futama, ahol nem Menyáé volt a leggyorsabb kör. 

„Küzdelmes hétvége volt – mondta Menya. – Most versenyeztem először SeniorMaxban. Az első nap a tanulásról szólt, a második már jól ment. A warm upon a leggyorsabb voltam. Az időmérőre jó ütemben akartam kimenni. Jókor indultam, csak a motorom nem indult be, így kikéstem a két percet. 

Az elődöntőben jó volt a rajtom, sikerült a hatodik helyig feljutni, amikor megállt a motorom. Próbáltam a gyertyapipát ütögetni, de elég nehezen kelt életre. A döntőben ugyanez volt a helyzet, a szuperdöntőben pedig annyira nem működött a motorom, hogy ki kellett állnom gyertyacserére. 

A szuperdöntőt leszámítva, az időmérőtől kezdve minden bemenetelnél én futottam a leggyorsabb kört, ami mutatja, hogy megvolt a tempóm. Nem volt szerencsém a motorral, de ez benne van ebben a sportban. Sokat tanultam a hétvégén és nagyon tetszik a SeniorMax. Remélem, minél hamarabb újra versenyezhetek ebben a kategóriában, mert egy jó eredménnyel most adós maradtam.“ 

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, SeniorMax eredmények
Közép-Európai Rotax Max Challenge, Bruck (Ausztria) 2021. október 22–24.

Résztvevők: 23
Időmérő: 23. (leggyorsabb kör)
Warm up: 1. (leggyorsabb kör)
Elődöntő: 9. (leggyorsabb kör)
Döntő: 11. (leggyorsabb kör)
Szuperdöntő: 22.
Összesített: 13.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.