MHH Kart Team: Menya négyszer futott leggyorsabb kört

Igen jó tempóval mutatkozott be Krózser Menyhért a SeniorMax kategóriában a Közép-Európai Rotax Max Challenge szezonzáró, brucki futamán. A warm upon, az időmérőn, az elődöntőben és a döntőben is ő futotta a leggyorsabb kört.

Az MHH Kart Team versenyzője először indult a Rotax Max sorozat Senior kategóriájában, ahol a Juniorhoz képest erősebb motort és a jobban tapadó gumikat és az emiatt másképp viselkedő gokartot is meg kellett tanulnia. Ez olyan jól sikerült, hogy szombaton több edzést nyert. 

Ezt a formáját az időmérőn is megismételte, megfutotta a leggyorsabb kört. A pole-pozíciót azonban nem tarthatta meg, mert a gokartja nem indult el időben, így a szabályban rögzített két percen túl hagyta el a rajtvárakozót, ezért a mezőny végére sorolták. 

A vasárnap reggeli warm upon újra a leggyorsabb volt. Az elődöntőben a 23. helyről a hatodikra küzdötte fel magát, ám motorhiba miatt visszaesett a kilencedikre. Ebben a futamban is Menya futotta a leggyorsabb kört. 

A döntőben a harmadik helyen állt, amikor motorhiba miatt megint visszaesett, végül ötödiknek futott be, de mivel a rajtnál beesett a spoilere, öt másodperc büntetést kapott és kilencedik lett. A leggyorsabb kör megint az övé volt.

A szuperdöntőben a rajt utáni balesetben veszített némi időt, majd a nyolcadik helyre jött fel, de ki kellett állnia gyertyacserére, amit után a 22. helyen ért célba. Ez volt a nap egyetlen futama, ahol nem Menyáé volt a leggyorsabb kör. 

„Küzdelmes hétvége volt – mondta Menya. – Most versenyeztem először SeniorMaxban. Az első nap a tanulásról szólt, a második már jól ment. A warm upon a leggyorsabb voltam. Az időmérőre jó ütemben akartam kimenni. Jókor indultam, csak a motorom nem indult be, így kikéstem a két percet. 

Az elődöntőben jó volt a rajtom, sikerült a hatodik helyig feljutni, amikor megállt a motorom. Próbáltam a gyertyapipát ütögetni, de elég nehezen kelt életre. A döntőben ugyanez volt a helyzet, a szuperdöntőben pedig annyira nem működött a motorom, hogy ki kellett állnom gyertyacserére. 

A szuperdöntőt leszámítva, az időmérőtől kezdve minden bemenetelnél én futottam a leggyorsabb kört, ami mutatja, hogy megvolt a tempóm. Nem volt szerencsém a motorral, de ez benne van ebben a sportban. Sokat tanultam a hétvégén és nagyon tetszik a SeniorMax. Remélem, minél hamarabb újra versenyezhetek ebben a kategóriában, mert egy jó eredménnyel most adós maradtam.“ 

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, SeniorMax eredmények
Közép-Európai Rotax Max Challenge, Bruck (Ausztria) 2021. október 22–24.

Résztvevők: 23
Időmérő: 23. (leggyorsabb kör)
Warm up: 1. (leggyorsabb kör)
Elődöntő: 9. (leggyorsabb kör)
Döntő: 11. (leggyorsabb kör)
Szuperdöntő: 22.
Összesített: 13.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program