MHH Kart Team: Menya négyszer futott leggyorsabb kört

Igen jó tempóval mutatkozott be Krózser Menyhért a SeniorMax kategóriában a Közép-Európai Rotax Max Challenge szezonzáró, brucki futamán. A warm upon, az időmérőn, az elődöntőben és a döntőben is ő futotta a leggyorsabb kört.

Az MHH Kart Team versenyzője először indult a Rotax Max sorozat Senior kategóriájában, ahol a Juniorhoz képest erősebb motort és a jobban tapadó gumikat és az emiatt másképp viselkedő gokartot is meg kellett tanulnia. Ez olyan jól sikerült, hogy szombaton több edzést nyert. 

Ezt a formáját az időmérőn is megismételte, megfutotta a leggyorsabb kört. A pole-pozíciót azonban nem tarthatta meg, mert a gokartja nem indult el időben, így a szabályban rögzített két percen túl hagyta el a rajtvárakozót, ezért a mezőny végére sorolták. 

A vasárnap reggeli warm upon újra a leggyorsabb volt. Az elődöntőben a 23. helyről a hatodikra küzdötte fel magát, ám motorhiba miatt visszaesett a kilencedikre. Ebben a futamban is Menya futotta a leggyorsabb kört. 

A döntőben a harmadik helyen állt, amikor motorhiba miatt megint visszaesett, végül ötödiknek futott be, de mivel a rajtnál beesett a spoilere, öt másodperc büntetést kapott és kilencedik lett. A leggyorsabb kör megint az övé volt.

A szuperdöntőben a rajt utáni balesetben veszített némi időt, majd a nyolcadik helyre jött fel, de ki kellett állnia gyertyacserére, amit után a 22. helyen ért célba. Ez volt a nap egyetlen futama, ahol nem Menyáé volt a leggyorsabb kör. 

„Küzdelmes hétvége volt – mondta Menya. – Most versenyeztem először SeniorMaxban. Az első nap a tanulásról szólt, a második már jól ment. A warm upon a leggyorsabb voltam. Az időmérőre jó ütemben akartam kimenni. Jókor indultam, csak a motorom nem indult be, így kikéstem a két percet. 

Az elődöntőben jó volt a rajtom, sikerült a hatodik helyig feljutni, amikor megállt a motorom. Próbáltam a gyertyapipát ütögetni, de elég nehezen kelt életre. A döntőben ugyanez volt a helyzet, a szuperdöntőben pedig annyira nem működött a motorom, hogy ki kellett állnom gyertyacserére. 

A szuperdöntőt leszámítva, az időmérőtől kezdve minden bemenetelnél én futottam a leggyorsabb kört, ami mutatja, hogy megvolt a tempóm. Nem volt szerencsém a motorral, de ez benne van ebben a sportban. Sokat tanultam a hétvégén és nagyon tetszik a SeniorMax. Remélem, minél hamarabb újra versenyezhetek ebben a kategóriában, mert egy jó eredménnyel most adós maradtam.“ 

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, SeniorMax eredmények
Közép-Európai Rotax Max Challenge, Bruck (Ausztria) 2021. október 22–24.

Résztvevők: 23
Időmérő: 23. (leggyorsabb kör)
Warm up: 1. (leggyorsabb kör)
Elődöntő: 9. (leggyorsabb kör)
Döntő: 11. (leggyorsabb kör)
Szuperdöntő: 22.
Összesített: 13.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax