MHH Kart Team: Tesztelünk, tesztelünk és jó lesz!

Új csapatban és új vázzal versenyzett Krózser Menyhért a WSK Euro Series harmadik futamán, az olaszországi Sarnóban. Az MHH Kart Team pilótájának a műszaki hátteret ezúttal a Kosmic gyári csapata szolgáltatta. Az idő rövidsége miatt Menya nem tudta tesztelni az új vázat, illetve a jól tapadó gumikkal is kevesebb volt a tapasztalata. A sok ismeretlen ellenére nagyon jó rajtjai voltak, de a szerencse ezúttal nem állt az oldalán. Az előfutamok során kétszer is ütközésbe keveredett, beesett a spoilere, amiért büntetést kapott, így nem jutott az elődöntőbe. Ennek ellenére nagyon pozitívan értékelte a hétvégét, amelyen komoly fejlődési folyamat indult el. 

„Most mentem először az új vázzal, ami nagyon jó, de még ki kell tapasztalnom – mondta Menya. – A szabadedzéseken jól indult a hét. Ekkor még nem volt annyira felgumizva a pálya, nekem pedig idén nagyobb tapasztaltom van rossz tapadási körülményekkel.

Ahogy gumizódott a pálya és jött a tapadás, úgy veszítettem a tempómból. Különösen a féktávokkal voltak gondjaim ezen a hétvégén. Mese nincs: tesztelnünk kell, hogy meg tudjam szokni az új vázat és a WSK-ban használt gumikat. 

Az időmérőm nem sikerült valami fényesen, így az összes előfutamban a 23. helyről rajtoltam. Az elsőben egy védekezés során lecsúsztam a poros ívre, majdnem megérintettem a falat is, amivel sok pozíciót veszítettem.

A rajtjaim jók voltak, két futamban is sikerült feljönni a 14. helyre, de mind a kétszer beesett a spoilerem, ami miatt büntetést kaptam. Az utolsóban pedig kétszer is kivezettek a pályáról. Így összesítettben három hellyel maradtam le az elődöntőről. 

Sok hibát követtem el ezen a hétvégén, a vázban és a gumihasználatban is maradt még bőven, de tesztelünk, tesztelünk, és jó lesz. Nagyon bizakodom, ezen a hétvégén jó útra léptünk, sok munka van még hátra, de látom, hogy jönni fognak az eredmények.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OKJ
WSK Euro Series, Sarno (Olaszország) 2021. június 25–27.

Résztvevők: 85
Időmérőfutam: 23.
Időmérő összesített: 67.
AB előfutam: 25.
AC előfutam: 24.
AD előfutam: 21.
AF előfutam: 22.
AE előfutam: 18.
Előfutamok összesített: 71.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.