MHH Kart Team: Tesztelünk, tesztelünk és jó lesz!

Új csapatban és új vázzal versenyzett Krózser Menyhért a WSK Euro Series harmadik futamán, az olaszországi Sarnóban. Az MHH Kart Team pilótájának a műszaki hátteret ezúttal a Kosmic gyári csapata szolgáltatta. Az idő rövidsége miatt Menya nem tudta tesztelni az új vázat, illetve a jól tapadó gumikkal is kevesebb volt a tapasztalata. A sok ismeretlen ellenére nagyon jó rajtjai voltak, de a szerencse ezúttal nem állt az oldalán. Az előfutamok során kétszer is ütközésbe keveredett, beesett a spoilere, amiért büntetést kapott, így nem jutott az elődöntőbe. Ennek ellenére nagyon pozitívan értékelte a hétvégét, amelyen komoly fejlődési folyamat indult el. 

„Most mentem először az új vázzal, ami nagyon jó, de még ki kell tapasztalnom – mondta Menya. – A szabadedzéseken jól indult a hét. Ekkor még nem volt annyira felgumizva a pálya, nekem pedig idén nagyobb tapasztaltom van rossz tapadási körülményekkel.

Ahogy gumizódott a pálya és jött a tapadás, úgy veszítettem a tempómból. Különösen a féktávokkal voltak gondjaim ezen a hétvégén. Mese nincs: tesztelnünk kell, hogy meg tudjam szokni az új vázat és a WSK-ban használt gumikat. 

Az időmérőm nem sikerült valami fényesen, így az összes előfutamban a 23. helyről rajtoltam. Az elsőben egy védekezés során lecsúsztam a poros ívre, majdnem megérintettem a falat is, amivel sok pozíciót veszítettem.

A rajtjaim jók voltak, két futamban is sikerült feljönni a 14. helyre, de mind a kétszer beesett a spoilerem, ami miatt büntetést kaptam. Az utolsóban pedig kétszer is kivezettek a pályáról. Így összesítettben három hellyel maradtam le az elődöntőről. 

Sok hibát követtem el ezen a hétvégén, a vázban és a gumihasználatban is maradt még bőven, de tesztelünk, tesztelünk, és jó lesz. Nagyon bizakodom, ezen a hétvégén jó útra léptünk, sok munka van még hátra, de látom, hogy jönni fognak az eredmények.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OKJ
WSK Euro Series, Sarno (Olaszország) 2021. június 25–27.

Résztvevők: 85
Időmérőfutam: 23.
Időmérő összesített: 67.
AB előfutam: 25.
AC előfutam: 24.
AD előfutam: 21.
AF előfutam: 22.
AE előfutam: 18.
Előfutamok összesített: 71.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.