MNASZ díjkiosztó, vagy vicc?

Ma tartotta az MNASZ az éves rali díjkiosztót, ami hűen tükrözte a sportágban uralkodó állapotokat. Egy kétszáz férőhelyes sörsátorba próbáltak bezsúfolni ötszáz embert. Az egymás hegyén-hátán álló vendégek kizárólag úgy tudtak megmozdulni, ha a mellettük álló lábára léptek.

Elképzeltem, hogy ha mondjuk egy versenyző szponzora lennék, és az meghívott volna adíjkiosztójára, hogy legyek jelen akkor, amikor az éves teljesítményét díjazzák, azt hiszem, hogy már az ajtóból visszafordultam volna, és többet a környékére se mentem volna egy ilyen komolytalan sportágnak.

Lehet, hogy kicsit naiv vagyok, de amikor mondjuk színházba megyek, mindig öltönyt veszek és ha csak az előadás az ellenkezőjét nem kívánja, nyakkendőt is kötök. Nem azért, mert ez az elvárás, hanem azért, mert számomra ünnep színházba menni.

Ugyanígy ünnepnek kellene lennie a rali díjkiosztónak is, ahol megtiszteljük a versenyzőket, szponzorokat, az MNASZ képviselőit, és általában a RALI-t azzal, hogy a bajnokság rangjának megfelelő környezetben és módon ünnepeljük meg őket.

Persze tudom, hogy recesszió van, és nincs pénz, de akkor sem hívunk meg ötszáz embert kétszáz férőhelyre. Mert ez egész egyszerűen illetlenség és a rali lejáratása. Erről a helyszínről pedig már előre lehetett tudni, hogy totálisan alkalmatlan ilyen rendezvény megtartására.

Ezzel a díjkiosztóval még az MNASZ is mélységesen alulmúlta magát.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.