Molnár Martin

Molnár Martin két előfutamot és elődöntőt is nyert – WSK

Szárnyalt Molnár Martin a kétfutamos WSK Euro Series első hétvégéjén az olaszországi Lonatóban. A HUMDA Academy versenyzője már az előfutamokban is remekelt, az OKJ kategóriában két győzelmet szerzett, majd még nagyobb fegyvertényt hajtott végre: megnyerte az elődöntőt. A döntőben sokáig a negyedik helyen állt, végül ötödik lett. A hétvége során 47 pontot gyűjtött, amivel a bajnokság igen előkelő második helyén áll.

Az FIA Európa-bajnoki sorozat lezárultával július közepén újraindult a legrangosabb gokartbajnokságnak tartott WSK sorozat. Méghozzá a kétfutamos Euro Series-zel. Ezt a bajnokságot korábban olyan nevek nyerték meg, mint Max Verstappen (háromszor), Charles Leclerc vagy Lando Norris, de a második helyezettek között is találhatunk azóta a Forma–1-ben szép karriert befutott pilótákat, mint Alexander Albon vagy Esteban Ocon. 

Az OKJ kategóriában 72 versenyző állt rajthoz. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Molnár Martin az időmérő csoportjában harmadik, összesítettben pedig kilencedik lett. Ezzel C csoportba került, amely azt jelentette, hogy az öt előfutamban háromszor belülről, kétszer kívülről rajtolt.

A belső soros rajtok remekül sikerültek, már az első előfutamon robbantott, amelyet megnyert. A második külső rajtos előfutamában második lett, az utolsóban pedig megszerezte a hétvége második győzelmét. 

A külső sor a lonatói pályán is egyértelmű hátrányban van a rajtnál, pár pozícióvesztés garantálható. Ráadásul mind a kétszer beragadt Martin sora a rajtban, így a negyedikről a 12–13. helyig esett vissza, ahonnan mind a kétszer a nyolcadikra tudott felkapaszkodni. 

Az előfutamok utáni összesítésben így a hatodik helyen állt. A B elődöntőben a harmadik helyről rajtolt, de hamar az élre állt, és megszerezte a hétvége harmadik, egyben legértékesebb győzelmét. Az elődöntő megnyeréséért ugyanis 30 bajnoki pont járt. 

A döntőben az ötödik helyről indulhatott, sokáig a negyediken állt, végül ötödiknek futott be, amiért további 12 ponttal gazdagodott. Mivel az előfutamok utáni összesített hatodik helyért is járt öt pont, így Martin összesen 47 pontot gyűjtött, amivel a WSK Euro Series bajnokságban a második helyen áll. 

Molnár Martin
Fotó: MOTAM // Molnár Martin

„Jó hétvégénk volt – monda Molnár Martin. – Az Energy Corse csapat az időmérőre új beállítással próbálkozott, ami bejött, sokat gyorsultunk vele. Az előfutamokra is megvolt a tempóm. Két győzelem és egy második hely nem rossz eredmény egy ilyen erős mezőnyben. 

Az elődöntőben a rajt után sikerült az élre állni és végig meg tudtam tartani a vezető pozíciómat. Erre a győzelmemre nagyon büszke vagyok. 

A döntőben a rajtnál az ötödik helyről sikerült feljönnöm a harmadikra, de kicsit lesodródtam, így negyediknek fordultam el. Az utolsó körig tudtam tartani a negyedik helyemet és végül ötödiknek futottam be. Nagyon szerettem volna a döntőben dobogóra állni, ez nem sikerült, ami miatt egy kicsit elégedetlen vagyok, de a hétvége többi része tényleg nagyon jó volt. 

Annak is örülök, hogy a második helyen állok a bajnokságban, ilyen előkelő pozícióm még nem volt soha a WSK-ban. Remélem, a második futamon is jól jön ki a lépés, és egy igazán jó eredménnyel tudom befejezni a Euro Seriest.“

A WSK Euro Series második és egyben záró futamát július 28 és 31-e között rendezik az olaszországi Sarnóban. 

Molnár Martin, OKJ eredmények

Résztvevők: 72
Időmérő csoport: 3.
Időmérő: 9.
CD előfutam: 1.
AC előfutam: 8.
CE előfutam: 2.
BC előfutam: 8.
CF előfutam: 1.
Előfutamok összesen: 6.
B elődöntő: 1.
Összesített eredmény a döntő előtt: 5.
Döntő: 5.

WSK Euro Series pontok: 47
WSK Euro Series helyezés: 2.  

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program