Molnár Martin

Molnár Martin két előfutamot és elődöntőt is nyert – WSK

Szárnyalt Molnár Martin a kétfutamos WSK Euro Series első hétvégéjén az olaszországi Lonatóban. A HUMDA Academy versenyzője már az előfutamokban is remekelt, az OKJ kategóriában két győzelmet szerzett, majd még nagyobb fegyvertényt hajtott végre: megnyerte az elődöntőt. A döntőben sokáig a negyedik helyen állt, végül ötödik lett. A hétvége során 47 pontot gyűjtött, amivel a bajnokság igen előkelő második helyén áll.

Az FIA Európa-bajnoki sorozat lezárultával július közepén újraindult a legrangosabb gokartbajnokságnak tartott WSK sorozat. Méghozzá a kétfutamos Euro Series-zel. Ezt a bajnokságot korábban olyan nevek nyerték meg, mint Max Verstappen (háromszor), Charles Leclerc vagy Lando Norris, de a második helyezettek között is találhatunk azóta a Forma–1-ben szép karriert befutott pilótákat, mint Alexander Albon vagy Esteban Ocon. 

Az OKJ kategóriában 72 versenyző állt rajthoz. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Molnár Martin az időmérő csoportjában harmadik, összesítettben pedig kilencedik lett. Ezzel C csoportba került, amely azt jelentette, hogy az öt előfutamban háromszor belülről, kétszer kívülről rajtolt.

A belső soros rajtok remekül sikerültek, már az első előfutamon robbantott, amelyet megnyert. A második külső rajtos előfutamában második lett, az utolsóban pedig megszerezte a hétvége második győzelmét. 

A külső sor a lonatói pályán is egyértelmű hátrányban van a rajtnál, pár pozícióvesztés garantálható. Ráadásul mind a kétszer beragadt Martin sora a rajtban, így a negyedikről a 12–13. helyig esett vissza, ahonnan mind a kétszer a nyolcadikra tudott felkapaszkodni. 

Az előfutamok utáni összesítésben így a hatodik helyen állt. A B elődöntőben a harmadik helyről rajtolt, de hamar az élre állt, és megszerezte a hétvége harmadik, egyben legértékesebb győzelmét. Az elődöntő megnyeréséért ugyanis 30 bajnoki pont járt. 

A döntőben az ötödik helyről indulhatott, sokáig a negyediken állt, végül ötödiknek futott be, amiért további 12 ponttal gazdagodott. Mivel az előfutamok utáni összesített hatodik helyért is járt öt pont, így Martin összesen 47 pontot gyűjtött, amivel a WSK Euro Series bajnokságban a második helyen áll. 

Molnár Martin
Fotó: MOTAM // Molnár Martin

„Jó hétvégénk volt – monda Molnár Martin. – Az Energy Corse csapat az időmérőre új beállítással próbálkozott, ami bejött, sokat gyorsultunk vele. Az előfutamokra is megvolt a tempóm. Két győzelem és egy második hely nem rossz eredmény egy ilyen erős mezőnyben. 

Az elődöntőben a rajt után sikerült az élre állni és végig meg tudtam tartani a vezető pozíciómat. Erre a győzelmemre nagyon büszke vagyok. 

A döntőben a rajtnál az ötödik helyről sikerült feljönnöm a harmadikra, de kicsit lesodródtam, így negyediknek fordultam el. Az utolsó körig tudtam tartani a negyedik helyemet és végül ötödiknek futottam be. Nagyon szerettem volna a döntőben dobogóra állni, ez nem sikerült, ami miatt egy kicsit elégedetlen vagyok, de a hétvége többi része tényleg nagyon jó volt. 

Annak is örülök, hogy a második helyen állok a bajnokságban, ilyen előkelő pozícióm még nem volt soha a WSK-ban. Remélem, a második futamon is jól jön ki a lépés, és egy igazán jó eredménnyel tudom befejezni a Euro Seriest.“

A WSK Euro Series második és egyben záró futamát július 28 és 31-e között rendezik az olaszországi Sarnóban. 

Molnár Martin, OKJ eredmények

Résztvevők: 72
Időmérő csoport: 3.
Időmérő: 9.
CD előfutam: 1.
AC előfutam: 8.
CE előfutam: 2.
BC előfutam: 8.
CF előfutam: 1.
Előfutamok összesen: 6.
B elődöntő: 1.
Összesített eredmény a döntő előtt: 5.
Döntő: 5.

WSK Euro Series pontok: 47
WSK Euro Series helyezés: 2.  

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.