Molnár Martin

Molnár Martin két előfutamot és elődöntőt is nyert – WSK

Szárnyalt Molnár Martin a kétfutamos WSK Euro Series első hétvégéjén az olaszországi Lonatóban. A HUMDA Academy versenyzője már az előfutamokban is remekelt, az OKJ kategóriában két győzelmet szerzett, majd még nagyobb fegyvertényt hajtott végre: megnyerte az elődöntőt. A döntőben sokáig a negyedik helyen állt, végül ötödik lett. A hétvége során 47 pontot gyűjtött, amivel a bajnokság igen előkelő második helyén áll.

Az FIA Európa-bajnoki sorozat lezárultával július közepén újraindult a legrangosabb gokartbajnokságnak tartott WSK sorozat. Méghozzá a kétfutamos Euro Series-zel. Ezt a bajnokságot korábban olyan nevek nyerték meg, mint Max Verstappen (háromszor), Charles Leclerc vagy Lando Norris, de a második helyezettek között is találhatunk azóta a Forma–1-ben szép karriert befutott pilótákat, mint Alexander Albon vagy Esteban Ocon. 

Az OKJ kategóriában 72 versenyző állt rajthoz. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Molnár Martin az időmérő csoportjában harmadik, összesítettben pedig kilencedik lett. Ezzel C csoportba került, amely azt jelentette, hogy az öt előfutamban háromszor belülről, kétszer kívülről rajtolt.

A belső soros rajtok remekül sikerültek, már az első előfutamon robbantott, amelyet megnyert. A második külső rajtos előfutamában második lett, az utolsóban pedig megszerezte a hétvége második győzelmét. 

A külső sor a lonatói pályán is egyértelmű hátrányban van a rajtnál, pár pozícióvesztés garantálható. Ráadásul mind a kétszer beragadt Martin sora a rajtban, így a negyedikről a 12–13. helyig esett vissza, ahonnan mind a kétszer a nyolcadikra tudott felkapaszkodni. 

Az előfutamok utáni összesítésben így a hatodik helyen állt. A B elődöntőben a harmadik helyről rajtolt, de hamar az élre állt, és megszerezte a hétvége harmadik, egyben legértékesebb győzelmét. Az elődöntő megnyeréséért ugyanis 30 bajnoki pont járt. 

A döntőben az ötödik helyről indulhatott, sokáig a negyediken állt, végül ötödiknek futott be, amiért további 12 ponttal gazdagodott. Mivel az előfutamok utáni összesített hatodik helyért is járt öt pont, így Martin összesen 47 pontot gyűjtött, amivel a WSK Euro Series bajnokságban a második helyen áll. 

Molnár Martin
Fotó: MOTAM // Molnár Martin

„Jó hétvégénk volt – monda Molnár Martin. – Az Energy Corse csapat az időmérőre új beállítással próbálkozott, ami bejött, sokat gyorsultunk vele. Az előfutamokra is megvolt a tempóm. Két győzelem és egy második hely nem rossz eredmény egy ilyen erős mezőnyben. 

Az elődöntőben a rajt után sikerült az élre állni és végig meg tudtam tartani a vezető pozíciómat. Erre a győzelmemre nagyon büszke vagyok. 

A döntőben a rajtnál az ötödik helyről sikerült feljönnöm a harmadikra, de kicsit lesodródtam, így negyediknek fordultam el. Az utolsó körig tudtam tartani a negyedik helyemet és végül ötödiknek futottam be. Nagyon szerettem volna a döntőben dobogóra állni, ez nem sikerült, ami miatt egy kicsit elégedetlen vagyok, de a hétvége többi része tényleg nagyon jó volt. 

Annak is örülök, hogy a második helyen állok a bajnokságban, ilyen előkelő pozícióm még nem volt soha a WSK-ban. Remélem, a második futamon is jól jön ki a lépés, és egy igazán jó eredménnyel tudom befejezni a Euro Seriest.“

A WSK Euro Series második és egyben záró futamát július 28 és 31-e között rendezik az olaszországi Sarnóban. 

Molnár Martin, OKJ eredmények

Résztvevők: 72
Időmérő csoport: 3.
Időmérő: 9.
CD előfutam: 1.
AC előfutam: 8.
CE előfutam: 2.
BC előfutam: 8.
CF előfutam: 1.
Előfutamok összesen: 6.
B elődöntő: 1.
Összesített eredmény a döntő előtt: 5.
Döntő: 5.

WSK Euro Series pontok: 47
WSK Euro Series helyezés: 2.  

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.