Művészi fotók az autósport világából – Motorsport Classic 2013 naptár

Éveken keresztül elmentem a McKlein kiadó Motorsport Classic naptára mellett, hiszen az aktuális rali vb-s naptáruk annyira vitt mindent, hogy más nem is nagyon rúghatott labdába mellette.

Korn raus 680804GPD  ar 264.indd

De tévedtem. Daniel Klein a McKlein kiadótól azt javasolta ne is írjak semmilyen ajánlót, amíg nem láttam a naptárat. Így tettem, és már az első pillanatban átértékeltem az erősorrendet a két alkotás között.

A Motorsport Classic az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek hangulatát idézi fel fekete-fehér képekkel. Mind egytől-egyig remek fotó, és sokkalta inkább tekinthető művészi alkotásnak, mint a rali vb-s naptár, így még a nappaliban is falra akasztható, nem kell száműzni a garázsba. Az év végén pedig egy-két kép akár be is kereteztethető.

012.a.indd

Ahogyan a rali vb-s naptárnál, itt is 24 (a címlappal együtt) 25 oldal található, tehát minden hónapban két különböző kép közül választhatunk, vagy akár kéthetente is cserélhetjük a képeket.

Kedvencem az egyik januári kép, amely John Surtees Honda RA 301-esét ábrázolja, ahogy a 68-as Belga Nagydíjon szerelik. Bár a kép alapján én azt mondanám, hogy egy szenespincében vannak.

01.b.indd

Nagyon beszédes az 1973-as Safari Ralin, Roger Clark autójáról készült képsorozat is. Külön kuriózum az autó hátsó szélvédőjét rögzítő bőrszíj is, de a motor megemelésére szolgáló kötélrendszer se semmi. A szerelő szandáljáról már nem is beszélve.

04.a.indd

A naptárban vegyesen található Forma–1, túraautó, rali és endurance valamint Indy 500. A mérete kisebb, mint a rali vb-sé, 67 x 48 cm, de így is elég nagyok a képek ahhoz, hogy olyan részletek táruljanak a szemünk elé, amiket egyetlen könyv sem képes visszaadni.

010.b.indd

Az ára 39,90 euró, de jó hír, hogy nem csak a McKlein kiadó webshopjában (rallyewebshop.com), hanem Book Depository-n
http://www.bookdepository.com/Motorsport-Classic-2013-McKlein/9783927458598/?a_aid=rallyrally is lehet kapni, ahol az ára 39,50 euró és postaköltség nélkül szállítják ki akár Magyarországra is.

A Motorsport Classic 2000 példányos limitált szériás kiadvány, és népszerűségére jellemző, hogy a korábbi évek példányait is 30 euró feletti áron kínálják az interneten.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.