Művészi fotók az autósport világából – Motorsport Classic 2013 naptár

Éveken keresztül elmentem a McKlein kiadó Motorsport Classic naptára mellett, hiszen az aktuális rali vb-s naptáruk annyira vitt mindent, hogy más nem is nagyon rúghatott labdába mellette.

Korn raus 680804GPD  ar 264.indd

De tévedtem. Daniel Klein a McKlein kiadótól azt javasolta ne is írjak semmilyen ajánlót, amíg nem láttam a naptárat. Így tettem, és már az első pillanatban átértékeltem az erősorrendet a két alkotás között.

A Motorsport Classic az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek hangulatát idézi fel fekete-fehér képekkel. Mind egytől-egyig remek fotó, és sokkalta inkább tekinthető művészi alkotásnak, mint a rali vb-s naptár, így még a nappaliban is falra akasztható, nem kell száműzni a garázsba. Az év végén pedig egy-két kép akár be is kereteztethető.

012.a.indd

Ahogyan a rali vb-s naptárnál, itt is 24 (a címlappal együtt) 25 oldal található, tehát minden hónapban két különböző kép közül választhatunk, vagy akár kéthetente is cserélhetjük a képeket.

Kedvencem az egyik januári kép, amely John Surtees Honda RA 301-esét ábrázolja, ahogy a 68-as Belga Nagydíjon szerelik. Bár a kép alapján én azt mondanám, hogy egy szenespincében vannak.

01.b.indd

Nagyon beszédes az 1973-as Safari Ralin, Roger Clark autójáról készült képsorozat is. Külön kuriózum az autó hátsó szélvédőjét rögzítő bőrszíj is, de a motor megemelésére szolgáló kötélrendszer se semmi. A szerelő szandáljáról már nem is beszélve.

04.a.indd

A naptárban vegyesen található Forma–1, túraautó, rali és endurance valamint Indy 500. A mérete kisebb, mint a rali vb-sé, 67 x 48 cm, de így is elég nagyok a képek ahhoz, hogy olyan részletek táruljanak a szemünk elé, amiket egyetlen könyv sem képes visszaadni.

010.b.indd

Az ára 39,90 euró, de jó hír, hogy nem csak a McKlein kiadó webshopjában (rallyewebshop.com), hanem Book Depository-n
http://www.bookdepository.com/Motorsport-Classic-2013-McKlein/9783927458598/?a_aid=rallyrally is lehet kapni, ahol az ára 39,50 euró és postaköltség nélkül szállítják ki akár Magyarországra is.

A Motorsport Classic 2000 példányos limitált szériás kiadvány, és népszerűségére jellemző, hogy a korábbi évek példányait is 30 euró feletti áron kínálják az interneten.

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax