Csomós Mixi

Nagy Attila: Amikor Csomós Mixivel elszálltunk a Barum Rallyn

A Barum Rally az egyetlen verseny a rally Európa-bajnokság naptárában, amelyen Csomós Mixi és Nagy Attila már rendelkezik tapasztalattal. Nem is kevéssel, hiszen 2018-ban és 2019-ben is indultak már rajta egy Peugeot 208 R2-vel. Igaz, az első versenyük minden szempontból jó kalandosra sikeredett. 

„A Barum Rally az egyik kedvenc versenyünk Mixivel – mondja Nagy Attila. – Nagyon gyors, kemény pályák, sok ritmusváltással, erdei utakkal, ráadásul nem könnyű talajon. De a verseny egyik legnagyobb nehézsége, a helybéli ellenfelek lesznek. Csehországot nem kell bemutatni, mekkora rally hatalom, és minden egyes cseh versenyző egész évben a Barum Rallyra készül, ott akarja megmutatni.

Logisztika szempontjából viszont a legkönnyebb versenyünk lesz. Nem kell repülőjegyet foglalni, autót bérelni. Sárospataktól 440 kilométerre van Zlin, a verseny központja, öt-hat óra alatt kényelmesen kiérünk és ebben benne van az is, hogy Szlovákiában megállunk a kedvenc éttermünkben egy haluskára.

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

Amikor a Barum Rally a csapatunk körében felmerül, mindig jót nevetünk rajta. 2018-ban indultunk először a versenyen. Előtte nyertük meg a Rally2-es bajnokságot és már három Rally1-es versennyel a hátunk mögött úgy gondoltuk, hogy miénk a világ és majd a Barumon jól megmutatjuk. 

Az LPWM Motorsporttal mentünk ki egy Peugeot 208 R2-vel. Szerencsére vittük magunkkal Riskó Dani autóját is, gondoltuk, ha kell valami alkatrész, majd levesszük róla. Hát majdnem csupaszon hoztuk haza a tartalék autót. 

A prológot akkor is a városban tartották, majd másnap kimentünk az első gyorsaságira, ahol hibáztunk egyet, de nem mentünk rosszul. Aztán jött Semetín, addigi pályafutásunk legbrutálisabb gyorsaságija. Leszaladtunk, néztük az időket, kategória első! Nem akartuk elhinni, de mások sem nagyon. 

Fotó: Csomós Mixi, 2018 Barum Rally

Nem rég néztem annak a gyorsaságinak a listáját, a következő volt a sorrend: Csomós Mixi, Simon Wagner, Matej Kamenec, Martins Sesks, Efrén Llaréna, Tom Kristensson, Roland Stengg, Mattia Vita, László Martin, Catie Munnings. Ez így utólag visszanézve nem hangzik rosszul. 

Mondanom sem kell, ez még jobban meghozta az önbizalmunkat. Jött Rajnochovice. A feléig nagyon jól mentünk, de nem sokkal utána már Német Lackóékkal kávéztunk a gyorson, mert szinte ugyanoda estünk be. Nagy szerencsénk volt, hogy egy beton árok megforgatta az autónkat, így csak százzal tolattunk be az erdőbe. A fa, ami a kocsi hátulján bejött, hozzáért az ülésemhez. Ha nincs a beton árok, akkor 140-nel megyünk neki egy olyan villanyoszlopnak, ami egy centit sem deformálódott volna. 

Nem csak Mixiéknek volt gondja Rajnochovice-n

De várjál, mert a srácok másnapra megcsinálták a kocsit. Itthon karosszériát kellett cserélni rajta, de kint még tudtunk vele menni egy napot. Az egész szervizpark a csodájára járt, hogy abból a roncsból hogy lett autó. Nagyon indiszponáltak voltunk, vagy tízszer jártunk az út mellett. Az utolsó gyorsot teljesítettük, de nem mentünk be a célba. 

2019-ben már sokkal rutinosabbak voltunk, célba értünk és nyolcadikok lettünk ERC3-ban. Azt a versenyt Llarena nyerte (ERC3-ban) Cais előtt. 

A mezőny most is biztosan nagyon kemény lesz, mi is sokat tanultunk Mixivel, nagyon bízom benne, hogy gyorsak tudunk lenni és nem lesz szükség karosszéria elemre másik autóról. 

Bár, vicces, hogy a ZEG Rallyn megsérült alkatrészeket nem biztos, hogy a Skoda Motorsport le tudja szállítani, Ferencz Krisztiántól kaptunk is alkatrészt az ő autójáról és Cseh Vili is felajánlotta, ha nem találunk gépháztetőt, akkor odaadja az övet. 

Úgy látszik, nekünk a Barum Rally már csak ilyen marad.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.