Csomós Mixi

Nagy Attila: Nem tudtam a lábam a taposólemezen tartani

A sofőröknek és a navigátoroknak egyaránt komoly kihívást jelentett kihívást jelentett a Róma Rally. A 32 kilométeres gyorsaságin húsz percen keresztül szinte levegővételre sem volt idő. Emellett etapon sem lehetett lazsálni, hiszen szinte folyamatosan jöttek a támpontok, amiket könnyű volt elvéteni. Péntekről szombatra virradóan pedig a pihenésre sem maradt sok idő. Csomós Mixi navigátora, Nagy Attila mesélt a nem mindennapi tapasztalatairól. 

„Embert próbáló – foglalta össze két szóban a Róma Rallyt Nagy Attila navigátor. – A pályák tényleg szenzációsak, életemben nem láttam még ennyi kanyart, ráadásul nem csak simák, hanem igazi terhelősek. Sok volt a ritmusváltás. Többször előfordult, hogy harminc kanyar volt egymás után, tíz méternél is rövidebb egyenesekkel, aztán jött 150 méter, majd újra kezdődött egy tíz–húsz kanyarból álló kombináció. 

Sokat mentünk felfelé, aztán sík úton, majd lefelé, aztán hirtelen megint felfelé. Ilyenkor nagyon észnél kell lenni, mert folyamatosan változik a féktáv. 

A 32 kilométeres pályán annyi kanyar volt, hogy a húsz perc alatt talán kétszer tudtam rendesen levegőt venni. Az egyik száz méteres egyenesben lélegeztem fel egyet és majdnem le is maradtam a jobb 45-ről. 

Fotó: Csomós Mixi

Készültünk a melegre, én például melegben, napsütésben jártam futni, de ilyen hőségre nem számítottunk. Vizes törölközőbe kellett tekerni a vizes palackjainkat, úgy kibírtak egy gyorsaságit. A taposólemezen folyamatosan szteppeltem. Annyi meleg ömlött be a tűzfalon keresztül, hogy nem tudtam rajta tartani a lábamat. 

Péntek este a Colosseum melletti szuperspeciállal kezdtünk, amit olyan szűk helyen rendeztek, hogy az eredetileg kirakott három sor gumit le kellett csökkenteni egyre, hogy elférjenek az autók. Ez a gyorsasági eléggé elhúzódott. Utána volt két és fél óránk az esti parc fermébe érni. Mi picivel több mint egy óra alatt tettük meg a távot, de mivel az olasz szabályok nem teszik lehetővé a korai érkezést, várnunk kellett másfél órát. Így hajnal kettőre értünk a szállásra, és reggel hatkor már indulhattunk is. 

Nagyon kemény verseny volt a Róma Rally, nagyon elfáradtunk. Talán éppen ezért esett különösen jól az a sok szeretet, amit a szurkolóktól kaptunk. Hihetetlen, hogy ennyien követik a versenyzésünket és ennyien szurkolnak nekünk. Nagyon hálásak vagyunk érte.“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program