Csomós Mixi

Nagy Attila: Nem tudtam a lábam a taposólemezen tartani

A sofőröknek és a navigátoroknak egyaránt komoly kihívást jelentett kihívást jelentett a Róma Rally. A 32 kilométeres gyorsaságin húsz percen keresztül szinte levegővételre sem volt idő. Emellett etapon sem lehetett lazsálni, hiszen szinte folyamatosan jöttek a támpontok, amiket könnyű volt elvéteni. Péntekről szombatra virradóan pedig a pihenésre sem maradt sok idő. Csomós Mixi navigátora, Nagy Attila mesélt a nem mindennapi tapasztalatairól. 

„Embert próbáló – foglalta össze két szóban a Róma Rallyt Nagy Attila navigátor. – A pályák tényleg szenzációsak, életemben nem láttam még ennyi kanyart, ráadásul nem csak simák, hanem igazi terhelősek. Sok volt a ritmusváltás. Többször előfordult, hogy harminc kanyar volt egymás után, tíz méternél is rövidebb egyenesekkel, aztán jött 150 méter, majd újra kezdődött egy tíz–húsz kanyarból álló kombináció. 

Sokat mentünk felfelé, aztán sík úton, majd lefelé, aztán hirtelen megint felfelé. Ilyenkor nagyon észnél kell lenni, mert folyamatosan változik a féktáv. 

A 32 kilométeres pályán annyi kanyar volt, hogy a húsz perc alatt talán kétszer tudtam rendesen levegőt venni. Az egyik száz méteres egyenesben lélegeztem fel egyet és majdnem le is maradtam a jobb 45-ről. 

Fotó: Csomós Mixi

Készültünk a melegre, én például melegben, napsütésben jártam futni, de ilyen hőségre nem számítottunk. Vizes törölközőbe kellett tekerni a vizes palackjainkat, úgy kibírtak egy gyorsaságit. A taposólemezen folyamatosan szteppeltem. Annyi meleg ömlött be a tűzfalon keresztül, hogy nem tudtam rajta tartani a lábamat. 

Péntek este a Colosseum melletti szuperspeciállal kezdtünk, amit olyan szűk helyen rendeztek, hogy az eredetileg kirakott három sor gumit le kellett csökkenteni egyre, hogy elférjenek az autók. Ez a gyorsasági eléggé elhúzódott. Utána volt két és fél óránk az esti parc fermébe érni. Mi picivel több mint egy óra alatt tettük meg a távot, de mivel az olasz szabályok nem teszik lehetővé a korai érkezést, várnunk kellett másfél órát. Így hajnal kettőre értünk a szállásra, és reggel hatkor már indulhattunk is. 

Nagyon kemény verseny volt a Róma Rally, nagyon elfáradtunk. Talán éppen ezért esett különösen jól az a sok szeretet, amit a szurkolóktól kaptunk. Hihetetlen, hogy ennyien követik a versenyzésünket és ennyien szurkolnak nekünk. Nagyon hálásak vagyunk érte.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.