Nehéz pályák Cipruson – Vizin a pályabejárás után

Feldolgozta az összes pályát Vizin László és Csökő Zoltán a Ciprus Ralin, és kicsit kalandos módon, két és fél napi utánjárással végre megkapták a versenyautót tartalmazó konténert is, így a gépátvételre éppen előkerült a Honda. A gyorsaságik Vizin szerint nagyon nehezek, mindegyiken szerepel aszfalt és durva murvás szakasz is.

„Tegnap (szerdán) befejeztük a pályabejárást” – mondta Vizin Laci bácsi. „Hát nem teljesen olyanok a gyorsaságik, mint amire gondoltam. Az első negyedük aszfalt, majd nagyon rossz minőségű murva következik, az utolsó negyedük pedig megint aszfalt. A pályák nyomvonalvezetése hasonlít a Sanremo Raliéhoz, az aszfaltos részek kicsit szélesebbek, de a murva ugyanolyan szűk. A murvás részek szerintem sokkal rosszabbak, mint a Veszprém Rali pályái. Bár az aszfalt aránya eléri az ötven százalékot, kizárt az aszfalt gumik vagy az aszfalt futómű használata. Még az autót sem lehet leültetni, mert akkor elakadsz a murvás részeken”

„Nagyon okosan kell versenyezni, eddig minden IRC-futam arról szólt, hogy túl kellett élni, de a Ciprus Ralira ez talán még inkább igaz. Már most borzasztó állapotban vannak a pályák, de hát pont ettől nehéz a verseny. Nagyon előkelő, 15-ös rajtszámot kaptunk, ezzel a helyezéssel a célban is elégedett lennék.”

„Ciprus egyébként nagyon kellemes hely, nagyon kedvesek az emberek, a vendéglátásra egy szavunk sem lehet, 26 fok van, a szerelőfiúk a tengerben is fürödtek, nekem erre még nem volt időm. Viszont a konténerünk kiadása óriási kaland volt. Vasárnap éjszaka érkeztünk meg, hétfőn reggel mentünk a konténerért, de csak szerdán délután kettőre sikerült hozzájutnunk a versenyautónkhoz, amivel fél hatra már gépátvételen kellett lenni. Nem kapkodósak a ciprusi hivatalnokok és nagyon jók abban, hogy mit hogyan ne csináljanak meg.”

„Ma (csütörtök) délelőtt megyünk a Golden Stage pályabejárására, amely vasárnap a Ciprus Rali után egy külön verseny lesz. Két szakaszból áll és élőben közvetít az Eurosport. Este pedig már a prológgal elkezdődik a verseny.”

Élő közvetítés az Eurosporton a Ciprus Raliról:

November 5, péntek

10:00–11:00 GY4 (Agioi Vavatsinias 1)

15:00–16:00 GY7 (Agioi Vavatsinias 2)

November 6, szombat

10:00–11:00 GY11 (Galataria 1)

15:00–16:00 GY14 (Galataria 2)

November 7, vasárnap Love Ciprus Golden Stage Rali:

11:00–12:00 Golden Stage 1

14:00–15:00 Golden Stage 2

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.