Ogier a gyári csapatban

A gyári Citroën-csapat pontszerzője lesz Sébastien Ogier a szezon hátralévő három murvás futamán, Finnországban, Japánban és Nagy-Britanniában, jelentett be ma a Citroën Racing.

A csapat eddigi második pontszerzője, Dani Sordo ezen a három futamon a Citroën Junior-csapat színiben indul, de a hátralévő négy aszfaltos versenyen, Bulgáriában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban továbbra is őt nevezi a Citroën a gyári csapatba és Ogier-t a Junior-ba.

„Annak ellenére, hogy vezetjük a gyártók bajnokságát, szeretnénk minden lehetőséget kihasználni” – mondta Olivier Quesnel, a Citroën Racing vezetője. „A 2009-es év megmutatta, hogy egy kedvező szituáció milyen hamar a visszájára tud fordulni.”

„A szezon első feléből kiindulva úgy tűnik, hogy a murvás versenyeken Sébastien Ogier és Julien Ingrassia tudnak minket inkább hozzásegíteni a célunk eléréshez.”

„De nem szeretném, ha ebből bárki is azt a következtetést vonná le, hogy ez a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná Dani Sordo és Marc Marti szereplését. Nekik egy kicsit nehezebben kezdődött a szezon és vissza kell nyerniük az önbizalmukat. Azzal, hogy a Citroën Junior csapatában versenyeznek, leveszi a vállukról a terhet, és visszanyerhetik formájukat.”

Ogier mind az öt idei murvás versenyen gyorsabb volt Dani Sordónál, noha Jordániában a Citroën taktikai húzása miatt végül a spanyol mögött végzett.

Sordo viszont tavaly aszfalton volt nagyon gyors, a Catalunya Ralin még Loebnél is gyorsabb, míg Sébastien Ogier ezen a talajon nem rendelkezik kellő tapasztalattal.

Már korábban is megindult a találgatás, hogy Ogier ki tudja-e ütni Sordót a gyári Citroën-csapatból, amire Olivier Quesnel úgy reagált, hogy jövőre akár három gyári versenyzője is lehet a Citroënnek.

Ez most gyakorlatilag meg is valósult.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program