Ogier a gyári csapatban

A gyári Citroën-csapat pontszerzője lesz Sébastien Ogier a szezon hátralévő három murvás futamán, Finnországban, Japánban és Nagy-Britanniában, jelentett be ma a Citroën Racing.

A csapat eddigi második pontszerzője, Dani Sordo ezen a három futamon a Citroën Junior-csapat színiben indul, de a hátralévő négy aszfaltos versenyen, Bulgáriában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban továbbra is őt nevezi a Citroën a gyári csapatba és Ogier-t a Junior-ba.

„Annak ellenére, hogy vezetjük a gyártók bajnokságát, szeretnénk minden lehetőséget kihasználni” – mondta Olivier Quesnel, a Citroën Racing vezetője. „A 2009-es év megmutatta, hogy egy kedvező szituáció milyen hamar a visszájára tud fordulni.”

„A szezon első feléből kiindulva úgy tűnik, hogy a murvás versenyeken Sébastien Ogier és Julien Ingrassia tudnak minket inkább hozzásegíteni a célunk eléréshez.”

„De nem szeretném, ha ebből bárki is azt a következtetést vonná le, hogy ez a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná Dani Sordo és Marc Marti szereplését. Nekik egy kicsit nehezebben kezdődött a szezon és vissza kell nyerniük az önbizalmukat. Azzal, hogy a Citroën Junior csapatában versenyeznek, leveszi a vállukról a terhet, és visszanyerhetik formájukat.”

Ogier mind az öt idei murvás versenyen gyorsabb volt Dani Sordónál, noha Jordániában a Citroën taktikai húzása miatt végül a spanyol mögött végzett.

Sordo viszont tavaly aszfalton volt nagyon gyors, a Catalunya Ralin még Loebnél is gyorsabb, míg Sébastien Ogier ezen a talajon nem rendelkezik kellő tapasztalattal.

Már korábban is megindult a találgatás, hogy Ogier ki tudja-e ütni Sordót a gyári Citroën-csapatból, amire Olivier Quesnel úgy reagált, hogy jövőre akár három gyári versenyzője is lehet a Citroënnek.

Ez most gyakorlatilag meg is valósult.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.