Ogier a gyári csapatban

A gyári Citroën-csapat pontszerzője lesz Sébastien Ogier a szezon hátralévő három murvás futamán, Finnországban, Japánban és Nagy-Britanniában, jelentett be ma a Citroën Racing.

A csapat eddigi második pontszerzője, Dani Sordo ezen a három futamon a Citroën Junior-csapat színiben indul, de a hátralévő négy aszfaltos versenyen, Bulgáriában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban továbbra is őt nevezi a Citroën a gyári csapatba és Ogier-t a Junior-ba.

„Annak ellenére, hogy vezetjük a gyártók bajnokságát, szeretnénk minden lehetőséget kihasználni” – mondta Olivier Quesnel, a Citroën Racing vezetője. „A 2009-es év megmutatta, hogy egy kedvező szituáció milyen hamar a visszájára tud fordulni.”

„A szezon első feléből kiindulva úgy tűnik, hogy a murvás versenyeken Sébastien Ogier és Julien Ingrassia tudnak minket inkább hozzásegíteni a célunk eléréshez.”

„De nem szeretném, ha ebből bárki is azt a következtetést vonná le, hogy ez a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná Dani Sordo és Marc Marti szereplését. Nekik egy kicsit nehezebben kezdődött a szezon és vissza kell nyerniük az önbizalmukat. Azzal, hogy a Citroën Junior csapatában versenyeznek, leveszi a vállukról a terhet, és visszanyerhetik formájukat.”

Ogier mind az öt idei murvás versenyen gyorsabb volt Dani Sordónál, noha Jordániában a Citroën taktikai húzása miatt végül a spanyol mögött végzett.

Sordo viszont tavaly aszfalton volt nagyon gyors, a Catalunya Ralin még Loebnél is gyorsabb, míg Sébastien Ogier ezen a talajon nem rendelkezik kellő tapasztalattal.

Már korábban is megindult a találgatás, hogy Ogier ki tudja-e ütni Sordót a gyári Citroën-csapatból, amire Olivier Quesnel úgy reagált, hogy jövőre akár három gyári versenyzője is lehet a Citroënnek.

Ez most gyakorlatilag meg is valósult.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.