Ogier első vb-futamgyőzelme – Portugál Rali

Pályafutása első rali világbajnoki futamgyőzelmét aratta Sébastien Ogier, miután a Portugál Rali zárónapján is állta a sarat Sébastien Loebbel szemben.

„Nagyszerű dolog volt megszerezni az első győzelmemet, főleg egy ilyen nagy csata után” – mondta Ogier. „Új-Zélandon az utolsó gyorsaságin veszítettem el a versenyt, de akkor azt mondtam, hogy ha egyszer nyerek, akkor még boldogabb leszek. Úgyhogy most nagyon-nagyon-nagyon boldog vagyok!”

Ogier 21,1 másodperc előnnyel kezdte az utolsó napot, amelyből Loeb az első két gyorsaságin 11-et ledolgozott. A második körben azonban nem tudott ekkora különbséget tenni, és csak 0,6 illetve 1,8 másodpercet vert Ogier-re. Az Algrave-i stadionban tartott utolsó gyorsaságin azonban Ogier 0,2 másodperccel megverte Loeböt és végül 7,9 másodperc előnnyel megnyerte a versenyt.

„Seb (Ogier) nagyon-nagyon gyors volt ma” – ismerte el Loeb. „Talán pénteken én nem voltam elég gyors, de nem akartam úgy járni, mint Új-Zélandon. Ma (vasárnap) már nem tudtam ekkora hátrányt ledolgozni.”

A Citroën hármas győzelmét Dani Sordo tette teljessé, aki egy perc fölötti hátránnyal végzett a harmadik helyen.

Nem sok hiányzott hozzá, hogy az első négy helyen C4 WRC végezzen, de Petter Solberg az utolsó szuperspeciálon kicsúszott, így Hirvonen meg tudta őt előzni, és végül a fordosé lett a negyedik hely.

Matthew Wilson több mint hét perc hátránnyal lett hatodik, megelőzve a privát Subaruval versenyző Mads Ostberget, az utolsó szuperspeciált megnyerő Federico Villagrát, és a Ford harmadik gyári versenyzőjét, Khalid Al-Qassimit.

Kimi Räikkönen ezúttal nem remekelt, és 11 perc hátránnyal csak a tízedik lett, miután a zárónapon gumiproblémák miatt két helyet veszített.

A Szuper–2000-esek versenyét Jari Ketomaa nyerte, Xavi Pons és Michal Kosciuszko előtt.

A Turán–Zsiros páros a pénteki kalandos napjuk után a verseny végére egész jól összeszedték magukat valamint a Peugeot 307 WRC-t, és a 23 helyre kapaszkodtak fel.

A világbajnokságot továbbra is Loeb vezeti 126 pontjával. Ogier a győzelmével a második helyre kapaszkodott fel 88 ponttal, míg Hirvonen 76 egységgel a harmadik.

A gyártók között a Citroën 189 ponttal vezet a 163 pontos Ford előtt.

Portugál Rali végeredménye:

1. Ogier–Ingrassia, Citroën C4 WRC, 3:51:16,1

2. Loeb–Elena, Citroën C4 WRC, +7,9

3. Sordo–Marti, Citroën C4 WRC, +1:17,6

4. Hirvonen–Lehtinen, Ford Focus WRC09, +1:32,0

5. P. Solberg–Mills, Citroën C4 WRC, +1:35,7

6. Wilson–Martin, Ford Focus WRC08, +7:10,1

7. Ostberg–Andersson, Subaru Impreza WRC08, +7:28,3

8. Villagra–Perez-Companc, Ford Focus WRC08, +10:36,1

9. Al-Qassimi–Orr, Ford Focus WRC08, +10:55,8

10. Räikkönen–Lindström, Citroën C4 WRC, +11:34,3

23. Turán–Zsiros, Peugeot 307 WRC, +36:56,7

A világbajnokság állása:

1. Loeb 126, 2. Ogier 88, 3. Hirvonen 76, 4. Latvala, 5. P. Solberg 63, 6. Sordo 49, 7. Wilson 38, 8. Villagra 26, 9. H. Solberg 24, 10. Räikkönen 15

Gyártók világbajnoksága:

1. Citroën 189, 2. Ford 163, 3. Citroën Junior 106, 4. Stobart–Ford 84, Munchi’s–Ford 40

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax