Ogier első vb-futamgyőzelme – Portugál Rali

Pályafutása első rali világbajnoki futamgyőzelmét aratta Sébastien Ogier, miután a Portugál Rali zárónapján is állta a sarat Sébastien Loebbel szemben.

„Nagyszerű dolog volt megszerezni az első győzelmemet, főleg egy ilyen nagy csata után” – mondta Ogier. „Új-Zélandon az utolsó gyorsaságin veszítettem el a versenyt, de akkor azt mondtam, hogy ha egyszer nyerek, akkor még boldogabb leszek. Úgyhogy most nagyon-nagyon-nagyon boldog vagyok!”

Ogier 21,1 másodperc előnnyel kezdte az utolsó napot, amelyből Loeb az első két gyorsaságin 11-et ledolgozott. A második körben azonban nem tudott ekkora különbséget tenni, és csak 0,6 illetve 1,8 másodpercet vert Ogier-re. Az Algrave-i stadionban tartott utolsó gyorsaságin azonban Ogier 0,2 másodperccel megverte Loeböt és végül 7,9 másodperc előnnyel megnyerte a versenyt.

„Seb (Ogier) nagyon-nagyon gyors volt ma” – ismerte el Loeb. „Talán pénteken én nem voltam elég gyors, de nem akartam úgy járni, mint Új-Zélandon. Ma (vasárnap) már nem tudtam ekkora hátrányt ledolgozni.”

A Citroën hármas győzelmét Dani Sordo tette teljessé, aki egy perc fölötti hátránnyal végzett a harmadik helyen.

Nem sok hiányzott hozzá, hogy az első négy helyen C4 WRC végezzen, de Petter Solberg az utolsó szuperspeciálon kicsúszott, így Hirvonen meg tudta őt előzni, és végül a fordosé lett a negyedik hely.

Matthew Wilson több mint hét perc hátránnyal lett hatodik, megelőzve a privát Subaruval versenyző Mads Ostberget, az utolsó szuperspeciált megnyerő Federico Villagrát, és a Ford harmadik gyári versenyzőjét, Khalid Al-Qassimit.

Kimi Räikkönen ezúttal nem remekelt, és 11 perc hátránnyal csak a tízedik lett, miután a zárónapon gumiproblémák miatt két helyet veszített.

A Szuper–2000-esek versenyét Jari Ketomaa nyerte, Xavi Pons és Michal Kosciuszko előtt.

A Turán–Zsiros páros a pénteki kalandos napjuk után a verseny végére egész jól összeszedték magukat valamint a Peugeot 307 WRC-t, és a 23 helyre kapaszkodtak fel.

A világbajnokságot továbbra is Loeb vezeti 126 pontjával. Ogier a győzelmével a második helyre kapaszkodott fel 88 ponttal, míg Hirvonen 76 egységgel a harmadik.

A gyártók között a Citroën 189 ponttal vezet a 163 pontos Ford előtt.

Portugál Rali végeredménye:

1. Ogier–Ingrassia, Citroën C4 WRC, 3:51:16,1

2. Loeb–Elena, Citroën C4 WRC, +7,9

3. Sordo–Marti, Citroën C4 WRC, +1:17,6

4. Hirvonen–Lehtinen, Ford Focus WRC09, +1:32,0

5. P. Solberg–Mills, Citroën C4 WRC, +1:35,7

6. Wilson–Martin, Ford Focus WRC08, +7:10,1

7. Ostberg–Andersson, Subaru Impreza WRC08, +7:28,3

8. Villagra–Perez-Companc, Ford Focus WRC08, +10:36,1

9. Al-Qassimi–Orr, Ford Focus WRC08, +10:55,8

10. Räikkönen–Lindström, Citroën C4 WRC, +11:34,3

23. Turán–Zsiros, Peugeot 307 WRC, +36:56,7

A világbajnokság állása:

1. Loeb 126, 2. Ogier 88, 3. Hirvonen 76, 4. Latvala, 5. P. Solberg 63, 6. Sordo 49, 7. Wilson 38, 8. Villagra 26, 9. H. Solberg 24, 10. Räikkönen 15

Gyártók világbajnoksága:

1. Citroën 189, 2. Ford 163, 3. Citroën Junior 106, 4. Stobart–Ford 84, Munchi’s–Ford 40

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.