Ogier nyert, Loeb még nem világbajnok – Japán Rali 3. nap

Második vb-futam győzelmét szerezte Sébastien Ogier a Japán Ralin, az elsőt a Citroën gyári csapatának színeiben. Petter Solberg privát Citroën C4-esével lett a második, Jari-Matti Latvala pedig Ford Focus-szal a harmadik.

Miután Sébastien Loeb csak az ötödik helyen végzett, nem dőlt el a világbajnoki cím, sőt Ogier-n kívül még Latvalának is maradt matematikai esélye.

Izgalmas utolsó napra számíthattunk a Japán Ralin, hiszen a három éllovast mindössze 5,4 másodperc választotta el egymástól. A nagy csata azonban elmaradt. Mikko Hirvonen differenciálműve hibásodott meg, ami miatt végül a hatodik helyre esett vissza. Petter Solbergnek pedig az egyik lengéscsillapítója ment tönkre, ami miatt nem tudott meccselni Sébastien Ogier-vel.

A francia versenyző a mai második szakaszon vette át a vezetést és szerezte meg pályafutása második győzelmét, amellyel az elmúlt öt murvás futam mindegyikén megverte a Sébastien Loeböt, és stabilan tartja második helyét a világbajnokságon.

„Ez csodálatos, nagyon-nagyon boldog vagyok” – mondta Ogier. „A verseny előtt azt gondoltam, hogy nehéz rali lesz, nem kedvelem ezeket a kemény szakaszokat, és ez az első alkalom, hogy itt versenyeztem. De a rajttól fogva jó ritmust találtunk, és nyertünk.”

Petter Solbergnek igen jó lehetősége lett volna a 2005-ös Wales Rali után újra vb-futamot nyerni, de az első napon korai rajt miatt kapott tíz másodperces büntetése és a második napi futóműhibája után meg kellett elégednie a második helyezéssel.

Jari-Matti Latvalát szombaton hátráltatta egy féltengelytörés, de vasárnap az ötödikről a harmadik helyre tudott előrelépni.

Dani Sordo a Citroën Junior-csapat színeiben szerezte meg a negyedik helyet, míg Sébastien Loeb gyári Citroënével csak Hirvonen differenciálmű hibája után tudott felkapaszkodni az ötödik helyre. A világbajnokságot továbbra is toronymagasan vezető francia egész hétvégén nem találta a ritmust, és idei legrosszabb helyezését érte el. Hirvonen lett a hatodik.

Henning Solberg a Stobart–Forddal magányos versenyt vívott. Az első hattal nem tudott lépést tartani és három perc hátránnyal szerezte meg a hetedik helyet. A mögötte jövőktől azonban nem kellette tartania, hiszen a nyolcadik Federico Villagrára több mint hét percet vert.

Kimi Räikkönen félreértette itinerét, ami miatt leesett az útról és vasárnap a verseny feladására kényszerült.

A világbajnokságot Loeb 201 ponttal vezeti a 158 pontos Ogier és a 132 pontos Latvala előtt.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.