Ogier vezet – Mexikó Rali első nap

Sébastien Ogier 1,6 másodperc előnnyel vezeti a Mexikó Ralit az első nap után csapattársa, Sébastien Loeb előtt. A két gyári Citroën-versenyzőhöz képest több mint egy perc hátránnyal áll a harmadik helyen a legjobb fordos, Mikko Hirvonen.

Elsöprő Citroën-fölényt hozott a Mexikó Rali elsőnapi versenye, hiszen mind a tíz gyorsasági szakaszt DS3 WRC-vel nyerték. Csütörtökön, a prológon még Solberg volt a leggyorsabb, pénteken, az igazi gyorsaságikon azonban már Ogier és Loeb vitte a prímet, és felváltva nyerték a szakaszokat.

A Citroën versenyzői kedvező rajtpozíciójukat kihasználva tudtak elhúzni 1 perc 22 másodpercre Mikko Hirvonentől, aki pénteken a pályák takarítását végezte.

Egészen a hatodik gyorsaságiig három DS3 WRC állt az élen. Ekkor lazult le Petter Solberg autóján egy elektromos kábel, ami miatt hét percet veszített a gyorsaságin. A hibát etapon sikerült megjavítaniuk, de a késés miatt csak a 13. helyen állnak.

Jari-Matti Latvala egy defekttel veszített kb két percet, és közel három perc hátránnyal áll a negyedik helyen a gyári Forddal.

A verseny meglepetésembere eddig az egy év kihagyás után visszatérő Jevgenyij Novikov, aki Latvalától mindössze tíz pásodperccel lemaradva áll az ötödik helyen a Stobart–Forddal. Az orosz versenyzőt csapattársa, Henning Solberg követi a hatodik helyen, 12 másopderc hátránnyal. Míg Dennis Kuipers a Ferm-csapat színeiben a hetedik

Akár a negyedik helyen is állhatna a Svéd Rali sztárja, Mads Ostberg, aki azonban a harmadik szakaszon defektet kapott és mivel még tíz kilométer hátra volt a pályából, meg kellett állnia a kereket cserélni, amivel négy percet veszített és a 11. helyről várhatja a szombati folytatást.

Kiválóan autózott Matthew Wilson is, aki a negyedik helyről esett vissza a 15.-re, miután Fordja meghibásodott. De nem csak ő járt így a Fiestával. Ken Block a csütörtöki prológon nem tudott elrajtolni egy titokzatos elektromos hiba miatt, amiért eleve tíz perc büntetéssel kezdte a versenyt. Autója pénteken újfent meghibásodott és megállt a gyorsaságin, így a kihagyott szakaszokkal összegyűjtött büntetései miatt 23 perc hátránnyal a 17.

A Szuper–2000-es vb-t Nasser Al-Attiyah vezeti Ott Tanak és Martin Prokop előtt, az IRC-bajnok Juho Hänninen egy megforgást követően csak a negyedik.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.