Öt győzelmi esélyes – Svéd Rali második nap

Mikko Hirvonen a gyári Forddal vette át a vezetést a Svéd Ralin, amelynek a második napi céljába az első öt versenyző 15 másodperc különbséggel érkezett. Közülük vasárnap bárki kikerülhet győztesen.

Hirvonen mögött az első napon vezető Stobart–Fordos Mads Östberg 7,5 másodperc hátránnyal áll a második helyen, Petter Solberg a privát Citroënnel 9,9 másodperccel a harmadik, Jari-Matti Latvala a gyári Forddal 11,8 másodperccel a negyedik, míg Sébastien Ogier a gyári Citroënnel 14,8 másodperc hátránnyal az ötödik.

A verseny második napján is döntő fontosságú volt a rajtsorrend, de míg az első napon a friss hóban kellett nyomot vágnia a mezőnynek, addig ma a pályán végigmenő svéd bajnokság mezőnye okozott kis galibát azzal, hogy az alacsonyabb kategóriájú autók keskenyebb nyomot vágtak a pályán, mint amit a WRC-k használnak, így az első két helyen rajtoló Östberg és Hirvonen rendre hátrányba kerültek a nyomvágás miatt. Utóbbi ráadásul egy megforgással is veszített némi időt.

Sébastien Loeb az első napon szerzett hátrányát szombaton egy defekttel toldotta meg, és Hirvonentől 1 perc 45 másodperccel lemaradva, a hatodik helyen várja a vasárnapi folytatást.

Kimi Räikkönen a hetedik helyre lépett előre, PG Andersson pedig kormány szervo hiba miatt a nyolcadikra esett vissza.

A legjobb Szuper–2000-es autóval Patrik Sandell a kilencedik helyen áll, míg Matthew Wilson a tizedik.

Henning Solberg a szombati első gyorsaságin felborult és a verseny feladására kényszerült.

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax