Petter Solberg jövőre csak Forddal

Kénytelen lesz Fordra váltani Petter Solberg, ha jövőre is a rali világbajnokságon akar versenyezni.

A Citroën ugyanis bejelentette, hogy a 2011-es szezon rajtjára mindössze négy DS3 WRC-t készít a két gyári és a két Junior-csapat versenyzői számára.

Olivier Quesnel, a Citroën Racing vezetője azt is bejelentette, hogy Sébastien Loeb és Sébastien Ogier lesznek jövőre a gyári versenyzők, míg Dani Sordónak és Kimi Räikkönennek a Junior-csapatban kínál szerződést.

Az idén privát Citroën C4 WRC-vel versenyző Petter Solbergnek így jövőre vissza kell térnie a Ford-csapathoz, amennyiben a világbajnokságon akar maradni.

A Fordnál bőven van autó, hiszen Malcolm Wilson csapatvezető korábban bejelentette, hogy tíz Fiesta WRC-t kíván versenyeztetni a vb-n, négy gyári és hat privát autót.

Solberg szerződtetése jól jönne a Fordnak, amely a két finn versenyzője, Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala mellé keres újabb pilótákat. Kérdés azonban, hogy Solberg szóba jöhet-e a négy gyári autó egyikére, vagy csak a hat privát Fiestából kaphat. Utóbbi esetben ugyanúgy, ahogyan az idén a C4 WRC-ért, fizetnie kellene az autóért.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.