Plesz Márk

Plesz Márk: Kellenek a nézők, köszönjük a vendéglátást!

Egy, illetve két gyorsasági szakaszt teljesített a Kanyik Motorsport két zöld zsigulis párosa a Rally Hungaryn, mégis életre szóló élményben volt részük. 

Plesz Márk és Dombai Szabolcs az első gyorsaságin csúszott árokba az A csoportos Ladával, ami után megtapasztalhatták, milyen a szurkolók vendégszeretete. Szabó Krisztián és Szabó Kitti nem voltak ilyen szerencsések, ők a második szakaszon olyan helyen estek ki, ahol nem volt néző. Mivel egyik páros sem teljesítette a távot, így a csapat céldobogóra tervezett meglepetése is későbbre és otthonra tolódott. 

„Tényleg nem volt hosszú versenyünk – nevetett Plesz Márk. – A szombati első gyorsasági közepéig jutottunk, ahol egy sima jobb, sima balban két bukkanó is volt. Amikor ötvennel felírtuk a pályát, nem tűnt fel, hogy el fog dobni. Az első bukkanó még fogható lett volna, de a második felemelte a kocsi jobb elejét és lementünk az árokba. 

Talán harmadik telin estünk el, szerencsére a motor és a hűtő sem sérült, csak karosszéria és futómű elemek, de nem tudtunk tovább menni. 

Fotó: Bittó Zsolt // Plesz Márk

Viszont ami ez után következett, az minden képzeletet felülmúlt. A szurkolók azonnal megvendégeltek minket, addig nem is mehettünk el, amíg nem eszünk, iszunk velük. Felvittek a dombtetőre, ahol volt térerő, hogy a csapatot értesíteni tudjam. A verseny végén levittek a célba. Úgy kezeltek minket, mintha valami nagy sztárok lettünk volna. A bal első sárvédőről az összes gittet le kellett törnöm és egyesével aláírogatnom, mert vitték emlékbe. 

Nagyon köszönjük a vendéglátást és ezt a rengeteg szeretetet. Mindig is mondtam, hogy kellenek a szurkolók a versenyekre, amire a legjobb példa, hogy Szabó Krisztián és Szabó Kitti a második gyorsaságin egy olyan helyen estek ki, ahol nem voltak nézők. Őket csak a rescue tudta kiszedni. Ha lettek volna szurkolók, még akár folyatni is tudták volna a versenyt. 

Fotó: Bittó Zsolt // Szabó Krisztián

Mondanám, hogy már nekiálltunk a két autónak, de ez nem lenne igaz. Az idei évre terveztünk egy VFTS-t, van is egy eredeti, hibátlan 21053-as karosszériánk, annak látunk neki, szerintem még ősszel, és építünk belőle egy HTP-s replikát, amivel akár külföldön is tudunk menni. 

Krisztián is régen tervezett már egy Gruppe 2-es kereklámpást, annak is nekifogunk. Ha ezekkel készen leszünk, akkor az én mostani A-s Ladámat is megcsináljuk, abból talán bérautó lesz. Krisztiánéból pedig egy kiállítási darab. 

Meséltem már, hogy egy kisfiúnak volt az az álma, hogy ebből a Zsiguliból egyszer versenyautó épüljön. Ezt váltottuk valóra, de eleve úgy terveztük, hogy csak pár versenyen megyünk vele, és aztán eltesszük emlékbe, nem is volt olyan komolyan megépítve, mint az enyém.“

Fotó: Bittó Zsolt // Plesz Márk

Aki már járt a két zöld Zsigulinak is otthont adó Green Motorsport műhelyében, az tudja, hogy még egy ilyen kettős kiesés után is jó a hangulat. Különösen igaz ez most, hiszen a céldobogóra tervezett meglepetés ugyan későbbre tolódott, de nem maradt el. 

„Azt terveztem, hogy a céldobogón kérem meg (Szabó) Kitti kezét, de nem akartam a következő versenyig várni, ezért itthon, kicsit kevésbé romantikus környezetben kértem meg a kezét. Igent mondott – mosolygott Márk. – Találkozunk jövőre, remélhetőleg már a két új autóval.“

A Kanyik Motorsport és a Green Motorsport együttműködő partnerei: Areus Zrt., Garrison Barber Shop, Guminor, klimatgyorsan.hu, Kanyik Motorsport, valamint minden rally szurkoló.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program