Plesz Márk

Plesz Márk vasárnap okosabban sietett

Kétszer esett be Plesz Márk és Dombai Szabolcs a Zemplén Rally harmadik szakaszán. Ezt követően a Green Motorsport éjszakába nyúlóan szervizelt, hogy másnap szuper rallyval újra tudjanak indulni. Megérte, mert ez a vasárnap volt az idei legjobb versenynapjuk, mind a hat szakaszon kategória első időt autóztak. A historic bajnokságban az E csoportban a harmadik helyen végeztek, E2-ben másodikok lettek, a zsigulisok között pedig a legjobbak voltak. 

„A bajnoki címért versenyeztünk a Zemplén Rallyn – mondta Plesz Márk. – Nagyon sok segítséget kaptam Szabó Krisztiántól a versenyzéshez és rettenetesen szerettem volna ezt egy bajnoki címmel meghálálni neki. 

Legnagyobb ellenfelünk, Tóth-Gili a második gyorsaságin beesett és öt perc előnnyel vezettünk előtte. Meg is beszéltük, hogy nem sietünk, ha biztosan célba érünk, az elég lesz. A harmadik gyorsaságin, Mádon, volt egy murvás rész, amire be lehetett ugratni. Mi ide ötödik telin érkeztünk meg, egy kicsit rövid lett a féktáv és becsúsztunk az árokba. A nézők kiszedtek, amit ezúton is köszönök, hihetetlenek voltak a srácok! 

Fotó: Bittó Zsolt // Plesz Márk, Green Motorsport

Semmi különös nem lett volna, ha nem kezdek azon stresszelni, hogy jaj, most mi lesz, mennyit veszítettünk, és nem kezdek el rohanni. Ennek az lett a vége, hogy rövid lett egy féktáv, elkaptunk egy szőlőkarót, a drót még jól meg is rántotta az autót, 360 fokot pördültünk. Félretoltak minket, amikor felraktam a pótkereket, akkor láttam, hogy ferdén áll, vagyis a híd is kapott. 

A gyorsaságiról becsülettel levitt minket az autó, de etapon megállt. Ott tudtam, hogy oda a bajnoki remény. 

Nagyon magam alatt voltam, többször is bocsánatot kértem a csapattól. Mondták a srácok, hogy ne rágódjak, menjünk tovább és majd csak lesz valami. 

Fotó: Bittó Zsolt // Plesz Márk, Green Motorsport

Estig szervizeltük a két Zsigulit, mert Szabó Krisztián és Szabó Kitti felborították az övéket, de estére mind a két autó kész lett. Szuper rallyval folytatni tudtuk a versenyt. 

Úgy voltam vele, ha már szombaton ilyen ész nélkül mentem gyorsan, megmutatom, hogy ésszel is tudok gyors lenni. Vasárnap mind a hat gyorsaságit megnyertük, és azt kell, hogy mondjam, életem legjobb versenye lette így a Zemplén Rally. Nagyon élveztük, igazán felszabadultan mentünk, rengeteg néző volt, akik fantasztikus hangulatot teremtettek. 

Fotó: Bittó Zsolt // Szabó Krisztián, Green Motorsport

A bajnoki címet végül nem sikerült megszerezni, de pályafutásom első teljes szezonjában E csoportban harmadik, E2-ben pedig második lettem, ami nem  rossz teljesítmény. 

Talán furcsán hangzik, de örülök, hogy Tóth-Gili bajnok lett. Nagyon jó barátom és ő is nagyon megdolgozott a bajnoki címért. De nem adjuk fel, jövőre újra megpróbáljuk.

Nekem a rally az életem, a versenyautóval kelek fekszek. Sokmindent én magam csinálok az autón, de egy nagyon jó csapat van a segítségemre. Zsírpapa is folyton a véremet szívja. Most sikerült egyszer Wirtmann Feri bácsit megverni, hátha jövőre egy gyorson Zsírpapát is el tudom kapni, csak hogy én is szívhassam az ő vérét.

Fotó: Bittó Zsolt // Plesz Márk, Green Motorsport

Szóval nagyon örülök, hogy egy ilyen jó mezőnyben, ilyen jó társaságban versenyezhetek. Köszönöm mindenkinek, aki segített az idén. Büszkék vagyunk erre a bajnoki második helyre.

A Green Motorsport együttműködő partnerei: Areus Zrt., Garrison Barber Shop, Kanyik Motorsport, Zsírpapa a kerekekkel, valamint minden rally szurkoló.

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém