Quesnel újra figyelmeztette az IRC-t – De megint mire?

Újabb nyomatékot adott korábbi kijelentésének Olivier Quesnel, a Citroën Racing és a Peugeot Sport vezetője, mely szerint nem tesz jót az IRC-nek a Skoda gyári jelenléte.

„Ahogy korábban is mondtam, megértem, hogy a Skoda itt játsza a játékát és megértem az Eurosport válaszát is, hogy az IRC nyitott, de mi fog történni két év múlva, amikor a Skoda két három címet nyert? Az IRC üres lesz, mert senki sem akar a Skoda ellen versenyezni.”

„Talán jövőre én is elviszem a DS3-at és a piros seregemet, ami után a Skoda nem fog létezni, de akkor a Peugeot be fogja fejezni azt, amit csinál. Veszélyes dolog, ami most történik és ezért is mondtam az IRC-nek, hogy vigyázzanak.”

Mi van?

Mit fog befejezni a Peugeot? Hogy privát csapatoknak értékesíti a versenyautóit és privát versenyzők versenyeznek vele? Ezt hogy fogja befejezni? Bezárja a boltot és bezúzza a raktárában porosodó kocsikat? Vagy nem fejleszti őket tovább? Akkor tényleg bezárhatja a boltot.

Arról nem is beszélve, hogy a Peugeot brit és portugál importőre elégedett mindazzal, amit az IRC-n tapasztal, és jövőre is indítani fogja csapatait. Ezt hogyan akarja megakadályozni a Peugeot?

És mi lesz akkor, ha a Skoda kiszáll az IRC-ről, megint Peugeot márkakupa lesz belőle, mint 2007 és 2009 között volt? Mert az tényleg nem tenne jót az IRC-nek.

A vörös hadsereg meg jöhet, annál izgalmasabb lesz az IRC is, minél több gyártó versenyez rajta. De én azért nem vennék mérget arra, hogy a Skoda megsemmisülne tőle.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.