Solberg az élen, Loeb csak hatodik – Japán Rali első nap

előnnyel vezeti a versenyt Mikko Hirvonen valamint 21,3-del Sébastien Ogier előtt. Sébastien Loeb nagy meglepetésre csak hatodik.

Petter Solberg két szakaszgyőzelemmel kezdte a Japán Rali első igazi napját, és a negyedik gyorsaságin vette át a vezetést a prológ után élen álló Sébastien Ogier-től. Az első kör végére pedig tíz másodperc fölé növelte előnyét.

„Borzalmasak a pályák, de nagyon élvezem, hogy vezetünk” – mondta Solberg.

A pénteki három igazi rali pályán megtett második körben húzott bele Mikko Hirvonen, aki a negyedik helyről lépett előre a második és zárkózott fel Solberg mögé.

Sébastien Ogiernek a nyomvájús pályákkal gyűlt meg a baja, ami miatt előbb az első majd a második helyét is elveszítette, de egy erős szombati nappal akár még a győzelemért is versenyben lehet.

Hirvonenhez hasonlóan Jari-Matti Latvala is a második körben erősített bele és zárkózott fel Ogier mögé a negyedik helyre, 1,1 másodperc hátránnyal.

Az első négyestől egy kicsit leszakadva következik az ötödik helyen Dani Sordo, akit hajtásprobléma hátráltatott, de még ő is jócskán megelőzi Sébastien Loeböt, aki 54,5 másodperc hátránnyal áll a hatodik helyen.

„Talán a rajpozícióm okozta, nem tudom, de egyszerűen nem voltunk ma gyorsak” – magyarázta bizonyítványát a világbajnokság éllovasa.

Henning Solberg már több mint egy perc hátránnyal a hatodik, pedig még szakaszt is tudott nyerni, Matthew Wilson és Federico Villagra három perc felett kaptak a nyolcadik-kilencedik helyen.

Kimi Räikkönen pedig négy perc hátrányból, a tizedik helyről várhatja a szombati folytatást.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program