Solberg az élen, Loeb csak hatodik – Japán Rali első nap

előnnyel vezeti a versenyt Mikko Hirvonen valamint 21,3-del Sébastien Ogier előtt. Sébastien Loeb nagy meglepetésre csak hatodik.

Petter Solberg két szakaszgyőzelemmel kezdte a Japán Rali első igazi napját, és a negyedik gyorsaságin vette át a vezetést a prológ után élen álló Sébastien Ogier-től. Az első kör végére pedig tíz másodperc fölé növelte előnyét.

„Borzalmasak a pályák, de nagyon élvezem, hogy vezetünk” – mondta Solberg.

A pénteki három igazi rali pályán megtett második körben húzott bele Mikko Hirvonen, aki a negyedik helyről lépett előre a második és zárkózott fel Solberg mögé.

Sébastien Ogiernek a nyomvájús pályákkal gyűlt meg a baja, ami miatt előbb az első majd a második helyét is elveszítette, de egy erős szombati nappal akár még a győzelemért is versenyben lehet.

Hirvonenhez hasonlóan Jari-Matti Latvala is a második körben erősített bele és zárkózott fel Ogier mögé a negyedik helyre, 1,1 másodperc hátránnyal.

Az első négyestől egy kicsit leszakadva következik az ötödik helyen Dani Sordo, akit hajtásprobléma hátráltatott, de még ő is jócskán megelőzi Sébastien Loeböt, aki 54,5 másodperc hátránnyal áll a hatodik helyen.

„Talán a rajpozícióm okozta, nem tudom, de egyszerűen nem voltunk ma gyorsak” – magyarázta bizonyítványát a világbajnokság éllovasa.

Henning Solberg már több mint egy perc hátránnyal a hatodik, pedig még szakaszt is tudott nyerni, Matthew Wilson és Federico Villagra három perc felett kaptak a nyolcadik-kilencedik helyen.

Kimi Räikkönen pedig négy perc hátrányból, a tizedik helyről várhatja a szombati folytatást.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.